Σελίδες

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Στα... μαχαίρια Ντάισελμπλουμ - Τόμσεν για το ελληνικό χρέος

Στα... μαχαίρια Ντάισελμπλουμ - Τόμσεν για το ελληνικό χρέος

Πρώτη καταχώρηση: 09/10/2015 - 19:18
Τελευταία δημοσίευση: 07:58Οικονομία
Στα... μαχαίρια Ντάισελμπλουμ - Τόμσεν για το ελληνικό χρέος
Στα «μαχαίρια» βρίσκονται Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αφορμή το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Μπορεί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να έκανε λόγο για λύση στο ζήτημα του χρέους αλλά… σε βάθος 15 ετίας, ο Πολ Τόμσεν όμως φαίνεται ότι έχει διαφορετική γνώμη, ξεκαθαρίζοντας ότι το «ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας».
Διαβάστε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πολ Τόμσεν για το ελληνικό χρέος

Βόμβα Ντάισελμπλουμ για το χρέος: Λύση αλλά σε βάθος 15ετίας
Στο 15% του ΑΕΠ ετησίως οριοθετούν την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση χρέους με την Αθήνα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ωστόσο υπάρχουν διλήμματα και ασάφειες στις συζητήσεις για το αν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, αν θα πρέπει να γίνει σταδιακά με την τήρηση ορισμένων όρων, ή αν θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνδυασμό των δυο αυτών επιλογών, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος αφού περάσει επιτυχώς η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση.
«Υπάρξει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, να δούμε δηλαδή της ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», σημείωσε. «Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν να υπάρχει όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ. Και τρίτον, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ;».
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.
«Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά ανώτατα σημεία τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε. «Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε –είναι πολύ μακριά», συμπλήρωσε.
«Όμως θα δούμε –εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», τόνισε.
Κατά τον ίδιο, «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρντ του 15%, αν όμως πουν πως είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους».
Τόμσεν: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και απαιτείται δυνατή ανακούφιση
Έμμεση πλην σαφή απάντηση στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε, πριν από λίγο, ο επκεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος, μιλώντας από τη Λίμα του Περού, επανέλαβε ότι ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ξεκαθάρισε ότι το «ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας».
Ο παλιός γνώριμος της Ελλάδας από τη συμμετοχή του στην τρόικα εκτίμησε ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά με τη νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλοσωρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνσή του, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν α ρκούν, προκειμένου η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.
Εμμέσως, πλην σαφώς, ο κ. Τόμσεν έδειξε να προκρίνει μία λύση ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε το 2011 με το PSI, αναφέροντας ότι, αν επιλεγεί τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους με τη χρονική επιμήκυνσή του, αυτή θα πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να μεταθέτει τις λήξεις των ομολόγων σε «ιδιαίτερα μεγάλο βάθος χρόνου».
Διαβάστε επίσης:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου