Σελίδες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ Αν η κρίση επιδεινωθεί ξανά, θα καταρρεύσει η επενδυτική εμπιστοσύνη

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Αν η κρίση επιδεινωθεί ξανά, θα καταρρεύσει η επενδυτική εμπιστοσύνη

Αν και η μόλυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρωζώνης από τις πρόσφατες δυσκολίες της Ελλάδας ήταν αρκετά περιορισμένη, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ξανά ή οι κίνδυνοι αναζωπυρωθούν, θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση διάχυση της κρίσης μέσω της κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Οι παραπάνω προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται σε έκθεση για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα (Global Financial Stability Report), που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού. Το ΔΝΤ κάνει αναφορά σε «πολιτική επιδημία» που μπορεί να προκύψει σε μερικές χώρες, εάν αυξήσουν τη δύναμή τους αντιπολιτευόμενα κόμματα που διαφωνούν με την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης.
Σύμφωνα με το Ταμείο, ο άμεσος αντίκτυπος για την ευρωπαϊκή οικονομία θα ήταν η διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων κάποιων χωρών της Ευρωζώνης. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι πιθανότατα θα λειτουργήσει ως ένα «πρόσθετο κανάλι» διάχυσης της κρίσης ο κλονισμός της πίστης στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΟΝΕ. Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου εκφράζουν φόβους για υπονόμευση των επενδυτικών σχεδίων και στη μη εισροή κεφαλαίων, τροφοδοτώντας τον κατακερματισμό της αγοράς και την αποσταθεροποίηση των τραπεζών.
Ευρωζώνη και ΕΚΤ
Το Ταμείο διαφωνεί και τονίζει ότι η χάραξη πολιτικής στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στην ΕΚΤ. Υπογραμμίζει ότι η εμβάθυνση της νομισματικής ενοποίησης πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης μέσω ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων.
  • Την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από ESM.
  • Την εισαγωγή μιας ένωσης κεφαλαιαγορών.
  • Την προώθηση της δημοσιονομικής και οικονομικής ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, «απαιτούνται περαιτέρω δράσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση των κενών στην αρχιτεκτονική της ζώνης του ευρώ, ώστε να μειωθεί η ευπάθεια της ζώνης του ευρώ σε κρίσεις και στον κίνδυνο παρατεταμένης στασιμότητας». Η έκθεση καταγράφει την Ελλάδα ως τον «οδηγό» για την κάλυψη των κενών στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι το ΔΝΤ τονίζει πως από το 2010 έχει μειωθεί σημαντικά η άμεση έκθεση των ξένων τραπεζών και των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.
Αναφέρει το Ταμείο: Η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα με τον ESM υπογραμμίζει την ισχυρή συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε περίπτωση απουσίας μεγαλύτερης ενοποίησης, τα ερωτήματα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΟΝΕ παραμένουν, ιδιαίτερα λόγω του ότι το φάντασμα της εξόδου από το ευρώ εμφανίστηκε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο πριν η ελληνική κυβέρνηση συνομολογήσει το νέο πρόγραμμα με τον ESM.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου