Σελίδες

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Γκρίζες ζώνες και αντιφάσεις στις προτάσεις των «σοφών»

Γκρίζες ζώνες και αντιφάσεις στις προτάσεις των «σοφών»

«Μεταρρύθμιση» θα επιδιώξει να βαφτίσει η κυβέρνηση την νέα περικοπή των συντάξεων
gkrizes-zwnes-kai-antifaseis-stis-protaseis-twn-sofwn
 
«Μεταρρύθμιση» θα επιδιώξει να βαφτίσει η κυβέρνηση την νέα περικοπή των συντάξεων. Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως «όπλο» για να ξεμπερδέψει με όλες τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις: το ψαλίδισμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 και την εξεύρεση ισοδύναμων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους που θα προκύψει μετά την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ είναι η απόφαση που έκρινε ως αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις μετά το 2012 στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης.
Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του πορίσματος, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις θα εκπληρωθούν μέσα από την εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού όλων των συντάξεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ορίσει με νέο νόμο τι ποσό σύνταξης θα λαμβάνουν και οι σημερινοί 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχοιανεξάρτητα από το πότε συνταξιοδοτήθηκαν.
Για το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη, ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Τόσο από το πόρισμα όσο και από την παρουσίαση έλειψαν πλήρως οι αριθμοί. Η Επιτροπή περιορίστηκε στην κατάθεση της πρότασής της χωρίς όμως να αναφέρει το παραμικρό για ποσά. Το μόνο που επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος είναι η κυβερνητική δέσμευση μέσα από όλη αυτή τη μεταρρύθμιση να μην προκύψει νέα μείωση συντάξεων για τους έχοντες αποδοχές κάτω από 1000 ευρώ.
Ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα που προέκυψε από την έκθεση είναι τοπώς θα υλοποιηθεί μια τόσο ριζική αλλαγή σε τόσο σύντομο χρόνο. Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, πέραν από τις αλλαγές σε θεωρητικό επίπεδο, πρέπει να υποστηρίζονται και από αναλογιστικές μελέτες. Στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσουν αυτές οι μελέτες η απάντηση ήταν «τώρα».
Στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγες ημέρες –απέναντι στους δανειστές έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να ψηφίσουμε ασφαλιστικό νόμο στις αρχές Νοέμβρη ώστε να τον εφαρμόσουμε από το νέο έτος, η απάντηση μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την πρόταση της επιτροπής δεν προκύπτουν αλλαγές μόνο για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (υφιστάμενων και νέων) αλλά και τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κάτι που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις από αυτό το νομοθέτημα θα αγγίξουν και εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους, πρωτίστως ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και αγρότες.
Ως προς τη δομή της νέας σύνταξης, η επιτροπή πρακτικά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δίδεται μια «εθνική σύνταξη» σε όλους (η επιτροπή εισηγείται για την σύνταξη αυτή να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια ενώ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η δική του πρόταση είναι να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια) και μια αναλογική σύνταξη η οποία πρακτικά θα προκύπτει από το άθροισμα των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλονται κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.
Ουσιαστικά, για κάθε ασφαλισμένο προτείνεται να ανοίγει ένας «κουμπαράς» στον οποίο θα μπαίνουν θεωρητικά, οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει. (σ.σ αυτό αποκαλείται και σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης). Τι θα συμβαίνει στην πράξη; Στον κουμπαρά δεν θα μπαίνει τίποτα καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα διατίθενται για την καταβολή των υφιστάμενων συντάξεων. Η κεφαλαιοποίηση θα γίνεται μόνο στα χαρτιά. Και επειδή το ασφαλιστικό σύστημα παράγει ελλείμματα (σ.σ ήδη για φέτος το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ) θα χρειαστούν πρόσθετοι πόροι. Που θα βρεθούν αυτοί οι πόροι; Η περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων –πάνω από τα 1000 ευρώ κατά την κυβέρνηση- είναι η μία λύση.
Η άλλη είναι αυτή που προτείνει η επιτροπή: να θεσπιστεί ένας φόρος υπέρ του ασφαλιστικού. Ποιος θα τον πληρώσει; Η επιτροπή μιλάει για εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους (σ.σ έχει ήδη επιβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης η οποία μάλιστα αυξύθηκε κιόλας για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ) ένα τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες (σ.σ υπάρχει ήδη ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου