Σελίδες

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ «Χρυσό μετάλλιο» στην Ελλάδα για τους φόρους στις επιχειρήσεις

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

«Χρυσό μετάλλιο» στην Ελλάδα για τους φόρους στις επιχειρήσεις

«Χρυσό μετάλλιο» στην Ελλάδα για τους φόρους στις επιχειρήσεις

Της Μαρίας Βουργάνακαι του Γιώργου Μανέττα
Την υπέρμετρη φορολόγηση που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της κρίσης έρχεται να αποτυπώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο μεγάλη έρευνα της PwC που παρουσιάσθηκε χθες. Το φορολογικό «χάσμα» με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι τεράστιο σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ ειδικά στον ΦΠΑ, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια με συντελεστή 23%, το οποίο είναι από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά.
«Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να χαμηλώσουν τους φορολογικούς συντελεστές (βλ. Ιταλία και Ιρλανδία) και να δώσουν κίνητρα στην επιχειρηματικότητα, στη χώρα μας από το 2011 έως σήμερα ο εταιρικός φόρος έχει αυξηθεί κατά 45% (!), κατατάσσοντάς μας στα κράτη με την υψηλότερη φορολογία για επιχειρήσεις», επισήμανε η Μαίρη Ψύλλα, υψηλόβαθμό στέλεχος της PwC. Εκτός από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών από το 26% στο 29% από το 2015, οι ελληνικές επιχειρήσεις με την τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 100% από 80% που ήταν προηγουμένως, και μάλιστα αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
Το καθεστώς προκαταβολής φόρου δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και κατά κύριο λόγο στον ευρωπαϊκό νότο, ενώ αντίθετα σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία απουσιάζει από τη φορολογική νομοθεσία.
«Χρυσό μετάλλιο» στην Ελλάδα για τους φόρους στις επιχειρήσεις
Μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις έχουν υποστεί στα χρόνια των Μνημονίων και τα νοικοκυριά, αφού με βάση την μελέτη της PwC η φορολογία των φυσικών προσώπων ανέβηκε ραγδαία και πλέον καταλαμβάνει μια από τις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά.
Τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω η ενσωμάτωση της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» στην κλίμακα φορολόγησης, καθώς θα καταστεί μόνιμη. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ανάλογες εισφορές προβλέπουν οι νομοθεσίες της Ιταλίας (από το 2011 επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης 3% στα εισοδήματα άνω των 300 χιλ. ευρώ), της Γαλλίας (κοινωνική εισφορά 8% για εισοδήματα από μισθωτή εργασία) και της Γερμανίας (εισφορά 5,5% υπέρ ανάπτυξης των ανατολικών ομόσπονδων κρατιδίων, καθώς και εκκλησιαστική εισφορά 8%).
Πρωτιά και στον ΦΠΑ 
Τα σκήπτρα της πρωτιάς διεκδικεί η Ελλάδα και στον ΦΠΑ, αν και οι αποκλίσεις στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, η αύξηση του ελληνικού ΦΠΑ στο 23% στο πλαίσιο της νέας συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με τους Θεσμούς είναι το υψηλότερο σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο, (η Ιταλία έχει 22% και η Ισπανία 21%) αλλά και από ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία (19%) και η Ολλανδία (21%). Στα θετικά πάντως στοιχεία είναι πως τα έσοδα από ΦΠΑ στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (6,9%), όταν στη Γερμανία ανέρχεται στο 7%, στη Γαλλία στο 6,80%, στην Ολλανδία στο 6,60%, στην Ισπανία στο 5,9% και στην Ιταλία στο 5,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου