Σελίδες

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Ολες οι αλλαγές για ΕΝΦΙΑ, ενοίκια, αποθεματικά φορέων, 100 δόσεις

Ολες οι αλλαγές για ΕΝΦΙΑ, ενοίκια, αποθεματικά φορέων, 100 δόσεις

Μεγάλες ανατροπές στη ζωή μας φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Παρασκευή. Το κείμενο δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές αλλά αυτές που έγιναν αφορούν πολλούς φορολογούμενους.
Ξεκινάει στις 15:00, σε κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η επεξεργασία επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση, ύψους δύο δισ. ευρώ.
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με την ακρόαση και κοινωνικών φορέων και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψήφισή του επί των άρθρων.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, 25 Οκτωβρίου, και αφού προηγουμένως συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.
Σε ότι αφορά τις φυλακίσεις για χρέη:
Από τα 50.000 στα 100.000 ευρώ το όριο οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες και για το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.
 Αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το όριο οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες και για το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν αναδρομικά ακόμη και για ποινές που ήδη εκτίονται.
Επιπλέον,  και προστέθηκε διάταξη που επιτρέπει στο δημόσιο να συγκεντρώνει και να ελέγχει όλα τα αποθεματικά των κρατικών φορέων. Δηλαδή δημιουργείται ένας κοινός λογαριασμός που θα μπαίνουν όλα τα χρήματα των κρατικών φορέων υποχρεωτικά.
 Οι αλλαγές επίσης που έρχονται αφορούν:


Α. Φορολογία Ακινήτων

1.   ποσά ΕΝΦΙΑ έως και ένα (1) ευρώ, δεν βεβαιώνονται και δεν πληρώνονται

2.   καταργείται η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ατομικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων από τον ΕΝΦΙΑ επειδή, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «εκ παραδρομής δεν είχε περιληφθεί στο ν.4336/2015» που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

Ωστόσο στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως «το  θέμα της τυχόν επαναφοράς της απαλλαγής θα εξετασθεί στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του φόρου»

3.  αυξάνονται ο συντελεστές φόρου στα ενοίκια, από 11% σε 15% και από 33% σε 35%, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015.

4.  Καταργείται από φέτος η απαλλαγή των ιδιοκτητών για τα ανείσπρακτα ενοίκια

5.  Καταργείται από φέτος και η εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άτυπων ενώσεων ιδιοκτητών πολυκατοικίας, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος.


Β. Φοροδιαφυγή


1.   Προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους εξέδωσαν ή έλαβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια:

·  γλιτώνουν από το 20% έως και το 90% των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί ακόμη κι όσοι έχουν εντοπιστεί πριν το 2014!

·  καταργούνται από δω και στο εξής όλα τα αυτοτελή πρόστιμα για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.

·  δεν θα δεσμεύονται τα ακίνητα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων διαπράττουν φοροδιαφυγή με πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

2. Δίδεται πλέον η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης ακόμα και αν έχει ξεκινήσει έλεγχος της εφορίας, ώστε οι ελεγχόμενοι να «αυτοκαταγγέλλονται» για να πέφτουν στα μαλακά, για να μην απασχολούνται επί μακρόν οι υπηρεσίες με τον έλεγχο και για να εισπράττει άμεσα έσοδα το δημόσιο.


Γ. 100 δόσεις

1. Χάνουν τη ρύθμιση παλιών χρεών που έκαναν, όσοι αφήνουν απλήρωτες για 30 μέρες τις νέες υποχρεώσεις τους «ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δεν τακτοποιούν άμεσα τις νέες οφειλές τους»

2. H εφορία θα επαναϋπολογίζει ξανά τις δόσεις που συμφώνησαν οι οφειλέτες, εφόσον διαπιστώνει πως έχουν την οικονομική επιφάνεια  «ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δύνανται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

3. Έγκλημα φοροδιαφυγής ορίζεται αν δεν αποδόθηκε φόρος 100.000 ευρώ (πλημμέλημα) ή 150.000 ευρώ (κακούργημα) και άνω. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπονται μικρότερα ποσά για την θεμελίωση τόσο της πλημμεληματικής (50.000 ευρώ) όσο και της κακουργηματικής μορφής (100.000 ευρώ) των εγκλημάτων. Ωστόσο τα όρια αυτά είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν και άρα αφορούν λιγότερους.

Δ.  Ταμειακά διαθέσιμα

Με άλλη διάταξη που συμπεριελήφθη, το δημόσιο βάζει «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων του δημοσίου.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα με το άρθρο 10 προβλέπεται πλέον  ένας λογαριασμός για όλα τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται οτι  «προωθείται  το επόμενο βήμα στην κοινή διαχείριση των διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υπό διακριτούς υπολογαριασμούς». Επί της ουσίας, με την δημιουργία του λογαριασμού αυτου το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί, με τα λεφτά των άλλων φορέων να κλείνει τρύπες του προϋπολογισμού

Επίσης καθίστανται αυστηρότερες οι κυρώσεις για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στις περιπτώσεις αποκλίσεων άνω του 10% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών.

Η διαδικασία
Σήμερα συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση η Διάσκεψη των Προέδρων και το μεσημέρι θα συνέλθουν σε συνεδρίαση οι Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου. Την Τετάρτη ορίζεται η ακρόαση των κοινωνικών φορέων, ενώ μετά από τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, το βράδυ της Τετάρτης θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών .
Το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει να ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία θα διαρκέσει ως το βράδυ και θα συνεχιστεί την Παρασκευή (από το πρωί μέχρι το βράδυ) οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο».
Την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την Ολομέλεια - εκτός βέβαια από την Επιτροπή της οποίας νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια.


ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αυτές είναι οι αλλαγές - σοκ στις συντάξεις - Καταργείται η κατώτατη σύνταξη για τους υπερήλικες ανασφάλιστους

Αυτές είναι οι αλλαγές - σοκ στις συντάξεις - Καταργείται η κατώτατη σύνταξη για τους υπερήλικες ανασφάλιστους

Νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, «μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο κατατέθηκε απόψε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, από την 1η Σεπτεμβρίου επεκτείνεται η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) και στο δημόσιο τομέα, ενώ ξεκινά η εφαρμογή και του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται ως άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.
Το κατώτατο όριο σύνταξης δεν θα ισχύει, για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία τους από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Αυτές είναι οι αλλαγές - σοκ στις συντάξεις - Καταργείται η κατώτατη σύνταξη για τους υπερήλικες ανασφάλιστους
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τις 19 Αυγούστου του 2015, ενώ το κατώτατο όριο που υπήρχε στις 19 Αυγούστου, παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.
Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% έως ότου συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία, ή κατά μεταβίβαση εξαιτίας θανάτου συζύγου ή γονέα.
Σε ότι αφορά τους ένστολους, το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, επανέρχεται στις ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο (3865/2010). Οι ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Προβλέπεται επίσης ότι, «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Με το νέο νόμο καταργούνται οι ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015 και συγκεκριμένα:
* Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την επαναχορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ. Υπολογίζονται σε 35 χιλιάδες και πολλοί είναι και ξένοι που έπαιρναν 360 ευρώ. Τώρα μένουν χωρίς ούτε ένα ευρώ και θα περιμένουν πότε θα θεσπιστεί η κατώτατη εθνική σύνταξη.
* Καταργείται από την ημερομηνία της δημοσίευσης του νόμου και μετά, η δυνατότητα του συμψηφισμού με τη σύνταξη των οφειλετών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με χρέη προς τον Οργανισμό από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Στο εξής, το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση, επανέρχεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στις 20.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ. Η δυνατότητα που είχε παραχωθεί σε ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (σ.σ. του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ)) να επιλέγουν την υπαγωγή τους σε έως και τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις έως και τον Δεκέμβριο του 2016.
* Καταργείται η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα, έως τις 30 Ιουνίου 2017, να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.
* Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.
* Καταργείται το δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος στις ασφαλισμένες στο ΤΣΠ-ΗΣΑΠ στο 50ό έτος της ηλικίας τους.
* Καταργείται τέλος ο μικρός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). * Επανέρχονται τέλος, οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
Πηγή: ΑΠΕ

ΑΠΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Τέσσερα «κενά» στο πολυνομοσχέδιο για το νέο καθεστώς στις συντάξεις

Τέσσερα «κενά» στο πολυνομοσχέδιο για το νέο καθεστώς στις συντάξεις

Του Γιώργου Γάτου
«Κενά» στο καθεστώς συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου έως τις 18 Αυγούστου και «παράθυρο» για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αφήνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου. Στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται η χορήγηση βασικής και αναλογικής σύνταξης σε όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, είτε είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Τα τέσσερα κενά
1. Η 35ετία: Στον... αέρα παραμένει ο τρόπος συνταξιοδότησης των «παλαιών» (πριν από το 1983) ασφαλισμένων που είχαν τη δυνατότητα εξόδου ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Το πολυνομοσχέδιο διατηρεί το κενό που έχουν αφήσει τα υπουργεία Οικονομικών (για το Δημόσιο) και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (για τα Ταμεία) καθώς δεν έχουν εκδώσει την υπουργική απόφαση που προβλέπει ο ν. 4336/15 από τον Αύγουστο (επιβάλλει το 58ο έτος για φέτος ή το 55ο για ειδικές περιπτώσεις που, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, θα πρέπει να αυξηθεί έως το 62ο για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης).
2. Το «πέναλτι» στις πρόωρες: Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι «αν η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη, το ποσό της μειωμένης σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας». Στελέχη των Ταμείων θεωρούν ότι η διάταξη αυτή αφήνει κενό για μια ευνοϊκότερη ερμηνεία, δηλαδή να μειωθεί κατά 10% το ποσό της μειωμένης σύνταξης (αν π.χ. προκύπτει σύνταξη 1.000 ευρώ για πλήρη και 700 ευρώ για μειωμένη 5 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή -30%, να καταβάλλονται 630 ευρώ και όχι 600). Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν θα υπάρχει πλαφόν μείωσης σε περίπτωση που υπολείπονται πάνω από έξι χρόνια έως τα 67.
3. Ο βηματισμός για την αύξηση των ηλικιακών ορίων: Οι πίνακες που έχουν ψηφιστεί από τον Αύγουστο και προβλέπουν την προσθήκη μηνών ή και ετών κάθε χρόνο, ανάλογα με την ηλικία, από φέτος έως και το 2021, δεν έχει, ακόμη, διευκρινιστεί πώς θα εφαρμοστούν. Η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ζητήσει να διορθωθούν, καθώς ο αλγόριθμος στον οποίο βασίστηκε ο υπολογισμός της αύξησης των ορίων ηλικίας έγινε με... δεκαδικά ψηφία και όχι με αναγωγή σε έτος, με αποτέλεσμα να προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση κάποιων μηνών.
4. Το ύψος των επικουρικών συντάξεων και των μερισμάτων: Το πολυνομοσχέδιο καταργεί, αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου, τη δυνατότητα που είχε δοθεί στα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία (δηλαδή στο ΕΤΕΑ) και στα Μετοχικά Ταμεία (όπως στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) να χρηματοδοτούνται από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ώστε να καταβάλουν τις συντάξεις και τα μερίσματα στους ήδη συνταξιούχους.
Η νέα διάταξη «ανοίγει» χρηματοδοτικό κενό στα Ταμεία αυτά και, εμμέσως, τον δρόμο για νέες μειώσεις, παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Τι αλλάζει στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου
Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου, με βάση το πολυνομοσχέδιο, έχουν ως εξής:
• Τα ισχύοντα κατά περίπτωση μέχρι και την 18η Αυγούστου 2015 όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο αυξάνονται σταδιακά από την επομένη της ημερομηνίας αυτής έως και την 1η Ιανουαρίου 2022.
• Βασική + αναλογική σύνταξη δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.
• Στο Δημόσιο, το κατώτατο όριο σύνταξης δεν έχει εφαρμογή για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1ης Ιουλίου 2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τη συμπλήρωση του προαναφερομένου ορίου ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση). Οι παραπάνω διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή για όσους είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, καθώς και όσους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία. Επίσης οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή και για όσους λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου του/της συζύγου τους ή του γονέα τους.
• Το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης που ισχύει από τις 19 Αυγούστου 2015 παραμένει αμετάβλητο μέχρι την 31 Αυγούστου 2021.
• Εάν η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη, το ποσό της μειωμένης σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας.
• Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.
• Καταργούνται ευνοϊκές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ (επαναχορήγηση σύνταξης 260 ευρώ), η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών - συντάξεων, η επιλογή χαμηλότερων ασφαλίστρων για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, η συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα στον ΗΣΑΠ και των ναυτικών από το επικουρικό χωρίς τα αυξημένα ηλικιακά όρια, το «πάγωμα» της λήψης αναγκαστικών μέτρων έως τα τέλη του 2017 για ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν νέες οφειλές, την αναστολή ποινικών διώξεων για οφειλές κ.ά.
• Παύει αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων και των Μετοχικών Ταμείων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Επιπλέον, καταργείται διάταξη που έδινε προθεσμία έως τα τέλη του 2015 σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ και να αποφύγουν την ένταξη στο ΕΤΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου