Σελίδες

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ Απίστευτο: 350.000 αγρότες πρέπει να πληρώσουν σε 3 ημέρες αυξήσεις 12% στις εισφορές τους

ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Απίστευτο: 350.000 αγρότες πρέπει να πληρώσουν σε 3 ημέρες αυξήσεις 12% στις εισφορές τους

Απίστευτο: 350.000 αγρότες πρέπει να πληρώσουν σε 3 ημέρες αυξήσεις 12% στις εισφορές τους

Αυξημένες κατά 12% εισφορές καλούνται να καταβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου στον ΟΓΑ 350.000 αγρότες. Η αύξηση των εισφορών δεν προκύπτει από το 3ο Μνημόνιο (το οποίο επιβάλλει τη σταδιακή αύξηση στα επίπεδα των εισφορών του ΙΚΑ) αλλά γίνεται σε εφαρμογή του ν. 3986/ 2011 που προβλέπει την «αυτόματη» μετάταξη σε υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τρία χρόνια (η πρώτη αύξηση είχε γίνει το 2012).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, η αύξηση είναι της τάξης των 51,48 ευρώ στο εξάμηνο και 102,96 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο (το νέο ασφάλιστρο, μαζί με την εισφορά ασθενείας και της Αγροτικής Εστίας, διαμορφώνεται, στο εξάμηνο, στα 477,07 ευρώ από 425,58 ευρώ). Η διοίκηση του ΟΓΑ έχει αποστείλει τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των αυξημένων ασφαλίστρων του πρώτου εξαμήνου του 2015 μαζί με τα υπόλοιπα ειδοποιητήρια σε όλους τους ασφαλισμένους (συνολικά 620.000 αγρότες).
Ειδοποιητήρια έχουν σταλεί και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 420 εκατ. ευρώ για τους «ενεργούς» και τα 430 εκατ. ευρώ για ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν διακόψει την ασφάλισή τους στο Ταμείο. Να σημειωθεί, πάντως, ότι από τους 344.000 οφειλέτες στον ΟΓΑ, οι 216.000 (ποσοστό 62,7%) χρωστούν μόνο έως 2.000 ευρώ ο καθένας και η μη εμπρόθεσμη πληρωμή οδηγεί στην απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας).
ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Διπλό σοκ: Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος

Το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες και στις νέες συντάξεις και η αύξηση των εισφορών παραμένουν «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου (μετά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016), όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.
Το ΚΥΣΚΟΙΠ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ενέκρινε τους άξονες των αλλαγών για τις οποίες διαπίστωσε ότι θα χρειαστεί να γίνει «ουσιαστικός διάλογος μέσα στην κοινωνία», καθώς θα... θιγούν κεκτημένα.
Κυρίως λόγω της ενοποίησης των Ταμείων και των περιουσιών τους (που αποτελεί τον «πυρήνα» της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, παρά τις αντιδράσεις πολλών επαγγελματικών ομάδων) και του επανϋπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ο οποίος θα γίνει με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης που θα αποφασιστεί, τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό επηρεάζοντας όσους έχουν «βγει» λαμβάνοντας ποσά πάνω από το 70%, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΒΕ (έχουν μη ανταποδοτικό «μπόνους» 220 ευρώ ακόμη και στην κατώτατη σύνταξη). Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, τέλος, να επιμείνει στην πρόταση για την αύξηση των εισφορών (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην κύρια και κατά 0,50% στην επικουρική για τις εργοδοτικές και κατά 0,50% στην επικουρική για τους εργαζόμενους) έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδα και να «μετριάσει» τις περικοπές στις συντάξεις.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής:
Οι αλλαγές θα διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.
Θα ισχύει σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από την εθνική σύνταξη (με χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία) και την αναλογική, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
Θα εφαρμόζονται απλοί, ενιαίοι και διαφανείς κανόνες για όλους, αφού η ενοποίηση θα βάλει τέλος στα αποσπασματικά - πελατειακά χαρακτηριστικά.
Θα δημιουργηθεί ενιαίος «κουμπαράς» για τους διατηρούμενους κοινωνικούς και άλλους πόρους, καθώς και μέρους της περιουσίας του Δημοσίου με τελικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.
Θα προβλέπονται μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και τη δραστική αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, το σχέδιο Κατρούγκαλου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις για τα «ανοικτά» θέματα που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Με βάση το νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τη σύνταξής τους να μειώνεται κατά μέσο όρο από 5% έως και 7%, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ θα έχουν μειώσεις από 2% έως και 3% (κατά μέσο όρο). Όσον αφορά στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα έχουν μειώσεις έως και 15%, ενώ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες η μείωση των συντάξεων θα φτάσει και το 20%.
Αίτημα των δανειστών είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να μην καταβάλλεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά μόνο να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή μόνο αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 τους χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου