Σελίδες

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Nέες συνομιλίες στο Χίλτον για τα κόκκινα δάνεια

Nέες συνομιλίες στο Χίλτον για τα κόκκινα δάνεια

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο Ντάισενμπλουμ καλωσόρισε την πρόοδο στις συζητήσεις
nees-sunomilies-sto-xilton-gia-ta-kokkina-daneia
 
Ενώ ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ονέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών,  ανακοινώθηκε η μετάθεση της διενέργειας του Euroworking Group για την Τρίτη κάτι όμως που «δεν εκτροχιάζει τον χρονικό προγραμματισμό που είχε γίνει στο πλαίσιο του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ ο οποίος καλωσόρισε την πρόοδο στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.
Και οι σημερινές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Τα ξημερώματα, και μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου ο οποίος κράτησε περισσότερες από 11 ώρες, αρμόδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και στο θέμα των κόκκινων δανείων. Αναφέρθηκε σε δύο μέτωπα :
1.      Στο ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και
2.      Στο αν και υπό ποιους όρους θα υπάρξει μεταφορά των «κόκκινων δανείων» σε τρίτους διαχειριστές όπως είναι για παράδειγμα τα funds του εξωτερικού. Το θέμα της μεταφοράς των κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά για την κυβέρνηση η οποία, δια στόματος του πρωθυπουργού, έχει δεσμευτεί ότι δεν θα πουληθούν στεγαστικά δάνεια σε «κοράκια». Συζητείται λοιπόν το ενδεχόμενο η μεταφορά να μπορεί να γίνει μόνο από ένα υψηλό όριο και πάνω (π.χ ένα εκατομμύριο ευρώ) αν και οι δανειστές πιέζουν ο πήχης να κατέβει πολύ χαμηλότερα ώστε να «αγγίξει» και μεγάλα στεγαστικά δάνεια.
 Για το θέμα της κύριας κατοικίας, στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει να συμφωνηθούν εισοδηματικά και περιουσιακά όρια ώστε να προστατευτεί το 57% των ιδιοκτητών από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού. Αυτό το ποσοστό, επιτυγχάνεται με εισοδηματικό κριτήριο της τάξεως των 33-35000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια αλλά και με αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας στα επίπεδα των 180.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤheTOC.gr η περίοδος προστασίας επιχειρείται να οριστεί στα τρία χρόνια περίοδο κατά την οποία είναι πιθανό το εισοδηματικό κριτήριο να μειώνεται σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και τελική λύση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πάντως, οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρονται να επιμένουν ώστε ακόμη και αν ο «πήχης» της προστασίας παραμείνει στο 57%, για τους έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα από αυτούς που θα μπουν στο όριο προστασίας θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια ελέγχου ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των «μπαταχτσίδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου