Σελίδες

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Τσίπρας: Αυτές είναι οι 11 νομοθετικές ρυθμίσεις για το 2016 - Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τσίπρας: Αυτές είναι οι 11 νομοθετικές ρυθμίσεις για το 2016 - Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις

Τσίπρας: Αυτές είναι οι 11 νομοθετικές ρυθμίσεις για το 2016 - Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις

Τον απολογισμό του έτους που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες παρουσίασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός αυτή τη χρονιά έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις με τη διπλή αποφασιστικότητα στις κάλπες στις εκλογές και το δημοψήφισμα».
«Ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει με αργούς ρυθμούς αλλά η Ευρώπη του Δεκέμβρη δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι «το 2016 θα γονιμοποιήσει αυτούς τους αγώνες», ενώ χαρακτήρισε ιστορική ημέρα την Τρίτη για το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη μετά το ψήφισμα για την Παλαιστίνη και την υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Γιατί σε αντίθετη περίπτωση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές. Σε λίγο διάστημα κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την χώρα σε κρίση αλλά και να αποκαταστήσει την πίστη στην οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας
Συνεχίζοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις 100 δόσεις, την παραχώρηση του χώρου στη Δραπετσώνα, στην σχετικά μικρή αλλά ελπιδοφόρα μείωση της ανεργιάς, στο δεκατιανό στα σχολεία...
Περνώντας στο 2016, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου από τους υπουργούς, στους οποίους μίλησε σήμερα, σημειώνοντας ότι «καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 11 δράσεις της κυβέρνησης που θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την κατάθεση νομοσχεδίου για την ερευνα, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων, την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.
Επίσης, η κυβέρνηση, με νόμο, θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Το σχέδιο αυτο έχει δύο όψεις: Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Η δεύτερη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».
«Αυτή η όψη θα είναι και η λιδύα λίθος της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι' αυτό δεν την αναβάλουμε, δεν την υποτιμάμε» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης.
Ως πρότο βήμα αναφέρθηκε στην κατάθεση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στη Βουλή της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. «Είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή της πρώτης αξιολόγησης. Επανέλαβε τα περί κόκκινης γραμμής λέγοντας «ότι δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων. Κι αυτό γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν από μια σύνταξη αλλά και επειδή οι 11 προηγούμενες από το 2011 έως το 2015 πέτυχαν να μειώσουν μεοσσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αλλά δεν πέτυχαν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
«Τα περίπου 700 εκατομμύρια της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς να το ξεκαθαρίσουμε η συμφωνία ουτε περιγράφει ουτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστηματος αλλά η συμφωνία δεν προσδιορίζει μείωση συντάξεων. Γι' αυτό ζήτησα συναίνεση από τα κόμματα αλλά δεν την βρήκα αλλά θα τη βρούμε από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα Γενάρη η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμευσή της και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.
Επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, καθώς αποκάλυψε ότι ο γγ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τσίπρα όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού:
ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα είναι το τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς. Μιας χρονιάς, όμως, που θα μείνει στην ιστορία για τις γενναίες αποφάσεις του ελληνικού λαού. Γιατί ο ελληνικός λαός αυτή τη χρονιά έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, με την τριπλή δυναμική παρουσία και αποφασιστικότητά του στις κάλπες, στις αρχές του Γενάρη, στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο, αλλά και στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Με επιμονή και πείσμα ακύρωσε τα σχέδια του κατεστημένου, οικονομικού και πολιτικού και επέβαλε τη βούλησή του, η Ελλάδα να αλλάξει κεφάλαιο, όχι απλά να γυρίσει σελίδα.

Μας ανέθεσε δύο φορές την ευθύνη της διακυβέρνησης με μια σαφή εντολή, να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Να την οδηγήσουμε με σταθερότητα και ασφάλεια σε μονοπάτι ανασυγκρότησης, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ξεκινήσαμε πριν από 11 περίπου μήνες, πρώτοι και μόνοι σε όλη την Ευρώπη έναν αγώνα ενάντια στη λιτότητα. Και τον ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και πράγματι, η Ευρώπη μπορεί να μην αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, όμως η Ευρώπη του Δεκέμβρη του `15 δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη του Γενάρη του ` 15.

Μια νέα μέρα ήδη ξημέρωσε στη Λισαβόνα, στη Μαδρίτη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις ήταν εξαιρετικά ανατρεπτικές και σημαντικές. Σήμερα, έχουμε μια νέα πραγματικότητα. Και αυτή η νέα μέρα που ξεκινά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει μπολιαστεί από τους αγώνες του ελληνικού λαού και από την επιμονή του ελληνικού λαού να γυρίσει σελίδα.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι η χρονιά που έρχεται θα γονιμοποιήσει αυτούς τους αγώνες και θα επαναφέρει την Ευρώπη ξανά στις ράγες των ιδρυτικών της αξιών: Την Δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στη χθεσινή μέρα. Ήταν μια ιστορική μέρα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για τη Δημοκρατία στην πατρίδα μας. Για τη Δημοκρατία, για τους αγώνες, για την ισότητα και την αλληλεγγύη. Με το ψήφισμα της Βουλής για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, αλλά και με την υπερψήφιση του νόμου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, δικαιώνουμε αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών. Δίνουμε πρόσθετα δείγματα γραφής για το τι μπορεί να σημαίνει ριζοσπαστική πολιτική σήμερα. Γιατί σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πολιτική και ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης υπερβαίνουν τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η κυβέρνησή μας κατάφερε να αποκαταστήσει, να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την κοινωνία σε κρίση και είχαν δημιουργήσει καθεστώς κοινωνικής λεηλασίας, πρακτικές διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά στρώματα που εμείς κυρίαρχα επιδιώκουμε να προστατεύσουμε και να εκπροσωπήσουμε. Γιατί πυξίδα της πολιτικής μας, αλλά και διαρκής διαπραγματευτικός αγώνας με τους δανειστές, είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Θέλω να σας θυμίσω κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας σε αυτή την κατεύθυνση:
· Ο νόμος για τις 100 δόσεις, που τότε χαρακτηρίστηκε μονομερής ενέργεια και έχει δημιουργήσει συνθήκες ανακούφισης, ελάφρυνσης ενός αβάσταχτου βάρους για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
· Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
· Η προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
· Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Η διατήρηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε δημόσιο έλεγχο.
· Η εξαίρεση της έκτασης των πρώην λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ, που δίνει σάρκα και οστά σε ένα όραμα πνοής, να αποκτήσουν οι λαϊκές γειτονιές του Πειραιά πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο.
· Η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, που οδηγεί σε μια σχετική, μεν, αλλά ελπιδοφόρα μείωση της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας.
· Το δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία. Αρχικά, σε περίπου 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, πιλοτικά στην Αθήνα, που ανακοινώθηκε, αν δεν κάνω λάθος, χθες.
· Παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2016 αυξάνουμε για πρώτη φορά από το 2008, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 350 εκατομμύρια, που ανέρχεται στα 6,75 δις ευρώ.
· Αναδιανέμουμε πόρους για τη στήριξη των οικονομικά αδύνατων, αλλά και τη στήριξη των κοινωνικών πολιτικών, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία και την αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομεία, κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησής μας για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Και το σχέδιο αυτό έχει δύο συμπληρωματικές όψεις: Η πρώτη αντανακλά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία, όπως έχω πει, περιέχει το αποτύπωμα των απαιτήσεων των εταίρων μας, αλλά και το αποτύπωμα της δικής μας προσπάθειας και του αγώνα του λαού μας, για να διεκδικήσει κοινωνικές πολιτικές, την προστασία των αδύνατων. Βεβαίως, αυτό στη συμφωνία αποτυπώνεται κυρίως με τα χαμηλά πλεονάσματα. Περιέχει και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, με στόχο να γίνει το κράτος αποτελεσματικότερο. Αυτή, λοιπόν, είναι η μια όψη. Η εφαρμογή της συμφωνίας.

Η δεύτερη όψη της κυβερνητικής μας πολιτικής είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις. Οι δεσμεύσεις μας προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Είναι οι νομοθετικές και οι πολιτικές παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το κοινωνικό και ταξικό πρόσημο της πολιτικής μας. Αυτή η όψη του στρατηγικού μας σχεδίου θα είναι και η Λυδία Λίθος της κυβέρνησής μας. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι` αυτό δεν την υποτιμάμε, δεν την ξεχνάμε και δεν την αναβάλουμε. Η σειρά των πραγμάτων, όμως, είναι σαφής. Και νομίζω ότι με την ευκαιρία του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου μιας χρονιάς που φεύγει, συνταρακτικής, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και έναν σχεδιασμό τουλάχιστον για τους πρώτους κρίσιμους μήνες της χρονιάς που έρχεται, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση.

Μέχρι τα μέσα Γενάρη, λοιπόν, ολοκληρώνουμε τη συμφωνία, ολοκληρώνουμε τη δέσμευσή μας και καταθέτουμε στη Βουλή την πρότασή μας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι το τελευταίο βήμα πριν την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Στόχος της κυβέρνησής μας είναι, η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, κρατώντας, όμως, παράλληλα, σταθερές τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων, για να μην πληγούν περαιτέρω οι κοινωνικές κατηγορίες που έχουν πληρώσει και με το παραπάνω το μάρμαρο της κρίσης, όπως για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι. Η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και η τελική ρύθμισή του, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του `16, όπου περνάμε πια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο για τη χώρα. Ένα τοπίο όπου θα οδηγήσει με σταθερά, πια, βήματα, σε αυτό που εμείς ονομάζουμε «έξοδο από την κρίση», στην πραγματικότητα, στη δυνατότητα της χώρας να αποκαταστήσει πρόσβαση στις αγορές και, άρα, στη δυνατότητα της χώρας να ξεφύγει απ` αυτή την πενταετή και πλέον, σκληρή επιτροπεία από τους δανειστές.

Ως προς το ασφαλιστικό σύστημα, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη. Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή από το 2010 μείωση των κύριων συντάξεων. Και αυτό, όχι μόνο γιατί τα μισά ελληνικά νοικοκυριά ζουν από μια και μόνο σύνταξη, χωρίς κανένα άλλο εισόδημα ή διότι το 45% των συντάξεων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και επειδή όλες οι 11 προηγούμενες περικοπές από το 2010-2015, πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% και να αυξήσουν τη φτώχεια. Απέτυχαν, όμως, να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να εξασφαλίσουμε, να δημιουργήσουμε προοπτικές βιωσιμότητας, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας, όμως, την κοινωνική συνοχή.

Τα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης που απομένουν για το 2016, σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας, εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, μπορούν να προκύψουν, όπως ρητά αναφέρει η συμφωνία της 10ης Ιούλη, από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε πολύ περισσότερο απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό το οποίο αποτελεί υποχρέωσή μας, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, είναι η εξασφάλιση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και αυτό το οποίο ορίζει η συμφωνία είναι μείωση των δαπανών. Δεν προσδιορίζει ότι αυτή θα προκύψει από περικοπές στις συντάξεις.

Γι` αυτό, πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα από τα πολιτικά κόμματα συναίνεση, στο να βρούμε τον τρόπο, πέρα από περικοπές στις συντάξεις, να εξασφαλίσουμε το απαιτούμενο ποσό. Δυστυχώς, αυτή τη συναίνεση δεν την βρήκαν τα κόμματα. Είναι βέβαιο, όμως, ότι αυτή τη συναίνεση τη βρίσκουμε στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και γι` αυτό θα προχωρήσουμε.

Αυτό που πρέπει, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, να θυμόμαστε, είναι ότι το πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης είναι ένα, ενιαίο και συμπαγές. Το πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργαζόμενων τάξεων, η ανακατανομή βαρών και η εκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης. Όλες μας οι πράξεις συντείνουν προς τα εκεί, ανεξάρτητα αν αυτές οι πράξεις αφορούν ή όχι κομμάτι υλοποίησης συμφωνίας.

Το πρόγραμμά μας δεν είναι απλώς μερικές επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά είναι ένα συμπαγές στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση των αναγκαίων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από πεδία. Και το σχέδιο αυτό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, για το πρώτο εξάμηνο του `16, εξειδικεύεται σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες θα ήθελα εισηγητικά να παρουσιάσω. Δεν τα βάζω σε μια ιεραρχική σειρά, κατά σειρά προτεραιότητας, αλλά νομίζω ότι κάθε μία από τις δράσεις που θα παρουσιάσω, έχει τη δική της αξία.

Πρώτη δράση, αναφέρω την εφαρμογή, την υλοποίηση ενός νόμου που ήδη έχουμε ψηφίσει και δεν υλοποιούμε, διότι θέλουμε να προχωρήσουμε συναινετικά. Και πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, υπάρχει χρόνος ακόμα για να συμβεί. Όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει συναίνεση, εμείς θα προχωρήσουμε. Αναφέρομαι στην υποχρέωσή μας να υλοποιήσουμε το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Εμείς θα προχωρήσουμε, επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων, ώστε να υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στη βούληση, δηλαδή, του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, σε κάθε περίπτωση. Οι τηλεοπτικές άδειες θα αποδοθούν με τρόπο διαφανή και νόμιμο, για πρώτη φορά στον τόπο μας. Η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα ξεκινήσει, θα διεξαχθεί, το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη. Πιστεύω ότι θα είναι μια διαδικασία αδιάβλητη και μια διαδικασία κατά την οποία θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον, έτσι ώστε, όχι μόνο να μπει μια τάξη, σύμφωνα με τον νόμο, αλλά να εισρεύσουν και χρήματα στο δημόσιο ταμείο που τόσο ανάγκη έχουμε να εισρεύσουν.

Δεύτερη δράση: Η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί τον Γενάρη και θα επιδοτεί, κατά προτεραιότητα, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας. Το λεγόμενο «αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα» και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, με αίτηση προς την Τράπεζα της Ελλάδας, μετεξελίσουμε το ΕΤΕΑΜ σε αναπτυξιακό ταμείο, με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

Τρίτη δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που είναι ήδη έτοιμο και προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέταρτη δράση: Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων, αλλά και η προώθηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας με τη θεσμοθέτηση ενός νέου, αποτελεσματικού και καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Πέμπτη δράση: Η κατάθεση του σχεδίου-νόμου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα που στοχεύουμε να γίνει τον Φλεβάρη. Σας θυμίζω ότι μέχρι σήμερα με το νόμο του 2011 η κοινωνική οικονομία περιόριζε την ένταξη στην οικονομική δραστηριότητα των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Εμείς ανοίγουμε με αυτό το νομοσχέδιο την κοινωνική οικονομία σε όλους τους πολίτες και σε όλα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας: Στους παραγωγικούς τομείς, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στα καινοτόμα λογισμικά συστήματα, καθώς και στην υποστήριξη της πραγματικής παραγωγής.

Έκτη δράση είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα που είναι ήδη έτοιμο εδώ και καιρό. Ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τους όρους χρηματοδότησης της έρευνας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ένα πολύ σημαντικό δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που είναι το επιστημονικό μας δυναμικό, οι Έλληνες ερευνητές, οι νέοι ερευνητές. Να σταματήσουμε δηλαδή αυτή τη μάστιγα της μετανάστευσης του πιο υψηλά εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού το φαινόμενο του brain drain.

Έβδομη δράση είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Θυμίζω ότι τις βασικές αρχές του, τις έχουμε ήδη παρουσιάσει. Είναι έτοιμο νομοσχέδιο, με το οποίο αλλάζουμε ριζικά το σύστημα έργων με τις εξής τρεις βασικές καινοτομίες: Πρώτον, το ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για τις αδειοδοτήσεις δημόσιων έργων, όλων των έργων και όλων των ειδών.
Δεύτερον, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης έργων και όλων των συντελεστών των έργων.
Τρίτον, ηλεκτρονικά συστήματα χρέωσης διοδίων, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση, ώστε ο καθένας που μπαίνει σε μια εθνική οδό, να πληρώνει ανάλογα με το πόσο τη χρησιμοποιεί, ανάλογα με την απόσταση που διανύει. Και αυτό βέβαια θα αφορά και όλους τους δημόσιους αυτοκινητόδρομους και τους υπό κατασκευή, όταν αυτοί ολοκληρωθούν. Καθότι ξεκίνησαν όλα τα έργα και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα, διότι πιστεύουμε ότι κρίσιμο, αν θέλετε, κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η αξιοποίηση αυτών των 6,7 δις από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, αλλά και η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων που είχαν βαλτώσει το προηγούμενο διάστημα.

Όγδοη σημαντική δράση είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων που εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων, από την παροχή υπηρεσιών. Αλλά και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.

Ένατη δράση είναι η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.
Αλλά, δέκατη δράση, η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης μέχρι τον Φλεβάρη για τον καθορισμό των προδιαγραφών που θα πρέπει να έχουν, το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών και το σύστημα εντοπισμού θέσης GPS, στα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων, στα δεξαμενόπλοια, ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Αντιλαμβάνεστε ότι, τόσο το νομοσχέδιο για τα καπνικά, όσο και οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων, είναι δράσεις που προσδοκούμε να φέρουν στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2016.
Τέλος, ενδέκατη δράση, ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Έναν νόμο που έχουμε ετοιμάσει και θα φέρουμε κατά προτεραιότητα προς ψήφιση στη Βουλή το νέο έτος, τον Γενάρη, προκειμένου να δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα, μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. Θα τους δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία να τα εμφανίσουν και να πληρώσουν αυτό που αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχουν τις επιπτώσεις, που αργά ή γρήγορα θα έχουν, αν δεν αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία. Διότι, πιστέψτε με, αν δεν το κάνουν έχουμε πια τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω. Διότι, ως γνωστόν, εμείς δεν καθόμαστε στα ζητήματα αυτά με σταυρωμένα χέρια.
Και επιτρέψτε μου, σε αυτό το σημείο, να σας ενημερώσω: Ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, ο κύριος Καλογήρου, την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στο εξωτερικό με τον κύριο Φαλτσιανί. Ο κύριος Φαλτσιανί, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η πηγή της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Αυτός που έδωσε τη λίστα στη Λαγκάρντ και η οποία την έδωσε, κατ’ ακολουθία, στην ελληνική κυβέρνηση, τότε, η οποία φρόντισε να την κρύψει σε κάποια συρτάρια. Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια. Αντιθέτως κινούμεθα δραστήρια. Σε αυτή τη συνάντηση, λοιπόν, ο Γ.Γ. της κυβέρνησης παρέλαβε μία λίστα, ένα «στικάκι», με εκατοντάδες, χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές. Τις οποίες και χθες κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειές του, τις οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαγάγει.
Θέλω να ξέρετε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Διότι πλέον υπάρχει μία κυβέρνηση με πολιτική βούληση. Όταν ο ελληνικός λαός έχει υποστεί, τα τελευταία πέντε χρόνια, μια λεηλασία, δεν μπορεί κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο.
Κυρίες και κύριοι υπουργοί, τη χρονιά που φεύγει οι Κασσάνδρες διαψεύδονταν κάθε ημέρα που περνούσε. Προέβλεπαν την καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση. Προέβλεπαν μάλιστα, θυμάστε, το καλοκαίρι ύφεση με διψήφιο ποσοστό για το 2015. Η χρονιά κλείνει με μηδενική ύφεση. Προέβλεπαν την αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών, το διαβόητο bail-in, στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Τους διαψεύσαμε. Ολοκληρώσαμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όχι απλώς έγκαιρα, σε χρόνο ρεκόρ. Ανακεφαλαιοποιήσαμε όχι μόνο τις συστημικές τράπεζες, αλλά καταφέρνουμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε με επιτυχία και μη συστημικές, όπως την Τράπεζα Αττικής αλλά και συνεταιριστικές τράπεζες,.
Η συμμετοχή των ιδιωτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τα προϋπολογισμένα 25 δισ. ευρώ τελικά δεν χρειάστηκαν παρά μόλις 5,7 δισ.
Αυτή τη στιγμή οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Οι Κασσάνδρες βέβαια, ακόμη και μετά τις τελευταίες εκλογές, του Σεπτέμβρη, ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια των σημαντικών επιτυχιών, δεν σταματούσαν να προβλέπουν καθημερινά την κατάρρευση της κυβέρνησης, την αντικατάστασή της με οικουμενικές κυβερνήσεις ή άλλες παρεμφερείς τερατογεννέσεις.
Η κυβέρνηση όχι μόνο άντεξε, αλλά, τρείς φορές, τις κρίσιμες στιγμές, 25 Γενάρη, 5 Ιούλη, 20 Σεπτέμβρη, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες πολίτες, από τον ελληνικό λαό. Και αυτό δεν δικαιούται κανείς να το ξεχνά. Ούτε αυτοί οι οποίοι μας εγκαλούν ότι δήθεν ξεγελάσαμε τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά στα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ο ελληνικός λαός αποφασίζει κυρίαρχα με εκλογές μετά από μία κρίσιμη και δύσκολη συμφωνία και όχι πριν τη συμφωνία, όπως συμβαίνει συνήθως. Αυτό λοιπόν δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Εμείς ζητήσαμε το Γενάρη εντολή για ισχυρή διαπραγμάτευση, απορρίψαμε μαζί με το λαό τα τελεσίγραφα τον Ιούλη, φέραμε στην κρίση του λαού τη συμφωνία που πετύχαμε, φέραμε στην κρίση του λαού και τον ίδιο μας τον εαυτό. Και ο λαός επικύρωσε και τη συμφωνία και επέλεξε εμάς για να την εφαρμόσουμε, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους και διευρύνοντας τα ρήγματα στην Ευρώπη. Εμείς, λοιπόν, αντέξαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Άλλοι είναι αυτοί που δεν άντεξαν, άλλοι είναι αυτοί που έχουν αστάθεια. Βεβαίως η αποτυχία των άλλων δεν μπορεί να σημαίνει άλλοθι στις προσπάθειές μας για τη διαρκή μεγέθυνση της δικής μας επιτυχίας.
Εμείς, θα κριθούμε από το έργο μας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της. Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Αυτό αφορά όλους τους υπουργούς, δεν αφορά μόνο τον συντονιστή υπουργό. Κυρίως αφορά τους συντονιζόμενους υπουργούς. Κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και να τις υλοποιεί με συγκεκριμένο, σύντομο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Οι καθυστερήσεις νομίζω πλέον δεν δικαιολογούνται. Βεβαίως, κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Όλοι κρινόμαστε σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Είμαστε καθημερινά κρινόμενοι και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια απ’ ότι οι προκάτοχοί μας. Προχωράμε, λοιπόν, προς τα μπρος συλλογικά αλλά και αποφασιστικά. Ανοίγουμε νέους δρόμους για τον τόπο με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Η κυβέρνησή μας στηρίζεται σε μια συμπαγή και αδιατάραχτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού μας στις 20 Σεπτέμβρη. Και η εντολή αυτή είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, αλλά ταυτόχρονα και να συγκρουστούμε. Να συγκρουστούμε με αποφασιστικότητα με τη διαπλοκή, να συγκρουστούμε με το οικονομικό-πολιτικό κατεστημένο, που βύθισε τη χώρα στην κρίση και τώρα ζητάει και τα ρέστα.
Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι όπως με επιτυχία καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές του 2015, έτσι, με επιτυχία, θα καταφέρουμε το 2016, να οδηγήσουμε τον ελληνικό λαό και τον τόπο σε ένα ξέφωτο μεταμνημονιακό, στην άρση της επιτροπείας, στην ανάκτηση της κυριαρχίας μας, στην σταδιακή αλλά σταθερή έξοδο από την κρίση, μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη, την αναδιανομή, την κοινωνική δικαιοσύνη.
Θέλω, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις να βάλω το πλαίσιο των επόμενων έξι μηνών, να ευχηθώ σε όλες και όλους σας, καλές γιορτές. Μια καλή και δημιουργική νέα χρονιά σε εσάς και στις οικογένειές σας. Αλλά οι δύσκολοι αγώνες είναι μπροστά μας. Γι’ αυτό και θέλω να υπενθυμίσω, να φάμε λίγο παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση. Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε.
Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου