Σελίδες

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Νέο «χαράτσι» σε εργοδότες και εργαζόμενους με την αύξηση εισφορών

ΤΟ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Νέο «χαράτσι» σε εργοδότες και εργαζόμενους με την αύξηση εισφορών

Νέο «χαράτσι» σε εργοδότες και εργαζόμενους με την αύξηση εισφορών

Του Γιώργου Γάτου
Την προσωρινή -για δύο έτη- αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (1,5% για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο) έτσι ώστε να αποτραπούν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις τουλάχιστον έως ότου γίνουν... απτά τα αποτελέσματα της προωθούμενης μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού και, ταυτόχρονα, να γίνουν μικρότερες μειώσεις στις επικουρικές από την 1/1/2016, ζητά σήμερα από τους επικεφαλής των Θεσμών ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.
Με αυτή την «κόκκινη γραμμή» που έχει «τραβήξει» το Μέγαρο Μαξίμου, προσέρχεται ο υπουργός στη σημερινή συνάντηση με το «κουαρτέτο» των Θεσμών που θεωρείται κρίσιμη, καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και τα τυχόν περιθώρια διαπραγμάτευσης για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στο 3ο Μνημόνιο ή των «ισοδυνάμων» τους, με δεδομένους, ωστόσο, τους δημοσιονομικούς στόχους - περιορισμούς.


Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει, συγκεκριμένα, δεσμευτεί:
Να εξοικονομήσει μέσω της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού επιπλέον 685 εκατ. ευρώ (512,9 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και 172 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο) ώστε να τηρηθεί η δέσμευση για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ). Ηδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό οι εξοικονομήσεις από το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις αυξήσεις των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, καθώς και από την καταβολή μόνο του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 67. Η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας όλους όσοι την προειδοποιούν ότι η αύξηση των εισφορών θα λειτουργήσει σε βάρος της νόμιμης απασχόλησης και του ύψους των τελικών εσόδων των Ταμείων, απέρριψε πρόταση που υποβλήθηκε για εσωτερική ανακατανομή των ασφαλίστρων. Και επιμένει ότι μπορεί, έστω και πρόσκαιρα, να «καλύψει» το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Νέο «χαράτσι» σε εργοδότες και εργαζόμενους με την αύξηση εισφορών
Να προτείνει επιπλέον παραμετρικές αλλαγές για να «καλυφθούν» τα διευρυνόμενα ελλείμματα των Ταμείων. Το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου προβλέπει ότι θα το πετύχει μέσα από τη δομική αλλαγή του Ασφαλιστικού, δηλαδή από τις ενοποιήσεις των Ταμείων και (κυρίως) μέσω του νέου ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για παλαιούς και νέους συνταξιούχους με χαμηλότερα, ωστόσο, ποσοστά αναπλήρωσης και την παροχή μιας εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης. Και για τα δύο αυτά θέματα (ύψος αναπλήρωσης μισθού και εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη) υπάρχει μεγάλη... απόσταση με τους Θεσμούς.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μπορεί να δώσει έσοδα έως 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν έχουν, ωστόσο, ολοκληρωθεί ακόμη οι μελέτες για τα έσοδα και το τελικό αποτέλεσμα που θα φέρει η προτεινόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση. Με αυτό το δεδομένο πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου ζητά επιπλέον χρόνο έως τα τέλη Ιανουαρίου για να ψηφίσει στη Βουλή το σχετικό νόμο - πλαίσιο.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 
«Μονόδρομο» θεωρούν τις μειώσεις των συντάξεων ακαδημαϊκοί και στελέχη των Ταμείων που συμμετείχαν σε ημερίδα που οργάνωσαν το Εθνικό και
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Οπως επισημάνθηκε:
Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού σήμερα, είναι καθαρά άμεσης ταμειακής ρευστότητας και μείωσης των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση και κατά συνέπεια, οι μειώσεις συντάξεων προβάλλουν ως μονόδρομος. Παρά τη δημοσιονομική στενότητα, ο κρατικός προϋπολογισμός στήριξε το Ασφαλιστικό από το 2010 έως το 2015 με περίπου 60 δισ. ευρώ, ενώ το PSI μείωσε τα αποθεματικά των Ταμείων μόλις κατά 11,8 δισ. και εξ αντικειμένου δεν αποτελεί αιτία κατάρρευσης του συστήματος.
Ακόμη και η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση νέα αρχιτεκτονική υποκρύπτει την προσπάθεια ενσωμάτωσης των παλαιών μειώσεων των συντάξεων για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απόφασης του ΣτΕ (4,2 δισ. ευρώ «κοστίζει» τυχόν ακύρωση των περικοπών) ενώ ο επανακαθορισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων θα εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου