Σελίδες

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ταμείο-γίγας για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ταμείο-γίγας για τις ιδιωτικοποιήσεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατέληξε σε ένα σχέδιο δράσης για το νέο Ταμείο ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο.
tameio-gigas-gia-tis-idiwtikopoiiseis
 
Να συνενώσει το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το υπό σύσταση Ταμείο Αποκρατικοποιήσεωνθα επιχειρήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια οι όποιες μετοχές τραπεζών παραμείνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου μετά την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταβιβαστεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ, να προσμετρηθούν στον λογαριασμό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Αυτή η πρόθεση, δεν θα περάσει εύκολα από το κουαρτέτο καθώς η πλευρά των δανειστών θέλει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ να μεταβιβαστούν μέσω του συγκεκριμένου Ταμείου. Η διαφορά δεν καθόλου ασήμαντη. Ότι πουλιέται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, πηγαίνει κατευθείαν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ότι θα πουληθεί μέσω του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα πηγαίνει και για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που διοχετεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για χρηματοδότηση επενδύσεων ακόμη και για τη διάσωση του ασφαλιστικού.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατέληξε σε ένα σχέδιο δράσης για το νέο Ταμείο ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα είναι ιδιαίτερα σκληρή για το θέμα καθώς στο μικροσκόπιο θα μπει ακόμη και ο στόχος για την άντληση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τη λήξη της δανειακής σύμβασης. Ο λόγος είναι ότι με την τροπή που πήρε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πλέον δεν θα χρειαστούν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μόνο 6-7 δισ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη το κείμενο της συμφωνίας του Αυγούστου, προκύπτει ότι από τα 50 δις. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί να εξασφαλιστούν από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, τα 25 θα πήγαιναν για τις τράπεζες. Πλέον δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη, άρα ένα λογικό επακόλουθο θα είναι να μειωθεί και το ποσό των αποκρατικοποιήσεων.
Η διαπραγμάτευση γύρω από το θέμα του νέου Ταμείου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την «προίκα» του ταμείου αλλά και τους τελικούς στόχους. Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε ένταξη του ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο ώστε οι όποιες αποκρατικοποιήσεις προχωρήσουν μέσα στο 2016 (σ.σ ο προϋπολογισμός εμπεριέχει σχέδιο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ) να συμπεριληφθούν στον «λογαριασμό» των 50 δισ. ευρώ. Ο λόγος; Ότι πουλιέται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, αφορά στο χρέος. Ότι θα πουληθεί μέσω του νέου ταμείου, ουσιαστικά θα κατευθύνεται σε τρεις κατευθύνσεις: πρώτον αποπληρωμή των δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεύτερον για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και τρίτον για επενδύσεις. Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα περάσει και το ΤΧΣ υπό τον έλεγχο του νέου ταμείου έτσι ώστε το τελευταίο να καταστεί ιδιοκτήτης των όποιων τραπεζικών μετοχών παραμείνουν στην κυριότητα του δημοσίου μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές οφείλουν να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισεκ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις. Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών.Σε συμφωνία με τους θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν διαφανείς διαδικασίες και κατάλληλος καθορισμός τιμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων».
Προφανώς, με δεδομένο ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα κοστίσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει πόρους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ESM. Μένει λοιπόν να αποτυπωθεί σε μια συμφωνία με τους δανειστές το αν θα παραμείνει ο στόχος των 50 δις. ευρώ ή αν θα προσαρμοστεί αυτόματα λόγω του ότι περιορίστηκε η έκθεση στον δανεισμό για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και ταυτόχρονα η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Θα χρειαστεί, ωστόσο, να βρει περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας τα οποία έστω και σε βάθος δεκαετιών (σ.σ ουσιαστικά τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να προκύψουν μέχρι τη λήξη της 3ης δανειακής σύμβασης που έφερε το 3ο μνημόνιο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή του:
1. Το 35,48% των Ελληνικών Πετρελαίων
2. Το 74,02% της ΕΥΑΘ
3. Το 27,3% της ΕΥΔΑΠ
4. Το 74,27% του ΟΛΘ
5. Το 74,14% του ΟΛΠ
6. Το 17% της ΔΕΗ
7. Το 100% της Ελληνικό ΑΕ,
8. Το 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθυηνών
9. Το 55,19% της ΛΑΡΚΟ
10. Το 65% της ΔΕΠΑ
11. Το 100% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας
12. Το 100% των εταιρειών ΕΕΣΣΤΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας ΑΕ, του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, καθώς επίσης και των Οργανισμών Λιμένος Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν για αξιοποίηση. Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3000 ακινήτων όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η εισηγητική έκθεση.
Απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο –δηλαδή όχι μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ελέγχει μεταξύ άλλων 1,35 δισεκατομμύρια μετοχές της Εθνικής και 950 εκατ μετοχές της Eurobank όπως και 100 εκατομμύρια μετοχές της Attica Bank. Ελέγχει επίσης το 34,12% της ΔΕΗ, το 6% του ΟΤΕ, το 34,03% της ΕΥΔΑΠ, το 8,93% της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και πολύ μικρές συμμετοχές σε διάφορες εισηγμένες εταιρείες. Υπάρχει επίσης ένας εκτενέστατος κατάλογος από μη εισηγμένες εταιρείες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου