Σελίδες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

«Τοξικός» ο νέος φόρος στις τράπεζες για τις συντάξεις

«Τοξικός» ο νέος φόρος στις τράπεζες για τις συντάξεις

Τις ποσοτικοποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό περιμένουν οι δανειστές. Που σκοντάφτει η πρόταση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές.
toksikos-o-neos-foros-stis-trapezes-gia-tis-suntakseis
 
Τις ποσοτικοποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό περιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει με συγκεκριμένα κριτήρια να τεκμηριώσει τις δηλώσεις των τελευταίων δύο 24ωρων.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό η οποία θα μπει στην τελική ευθεία από το β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι ελληνικές προτάσεις για την αύξηση των εσόδων δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές
Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, υποστήριξαν ότι τα μέτρα για το ασφαλιστικό θα πρέπει να προέλθουν από το σκέλος των εσόδων και όχι από το σκέλος των δαπανών δηλαδή από μια ακόμη περικοπή των συντάξεων. Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό η οποία θα μπει στην τελική ευθεία από το β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι ελληνικές προτάσεις για την αύξηση των εσόδων δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές.
Η αρχική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έχει ήδη απορριφθεί από τους δανειστές καθώς θεωρείται ότι πλήττει την αγορά εργασίας. Αντιστάσεις συναντά η κυβέρνηση και στο εσωτερικό της χώρας με τον ΣΕΒ να μιλάει για αύξηση της φορολογίας στην εργασία κάτι που θα έχει ως επίπτωση την απώλεια θέσεων εργασίας. Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα περάσει μια αύξηση της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας έτσι ώστε να εξασφαλίσει περίπου 250 εκατ. ευρώ από τα μέτρα που πρέπει να εξειδικεύσει συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση για επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές συναλλαγές –την οποία η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι την επεξεργάζεται- δεν αποτελεί καινούργια ιδέα καθώς έχει πέσει στο τραπέζι πριν την υπογραφή του μνημονίου. Και αυτή όμως, φαίνεται να συναντά αρκετές δυσκολίες για δύο βασικούς λόγους:
1. Για να συγκεντρωθεί ποσό 400 εκατ. ευρώ με συντελεστή υπολογισμού 0,1% θα πρέπει οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές να φτάσουν στα …400 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
2. Η πρόταση έρχεται να κατατεθεί την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών ή να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την «εμφάνιση» αδήλωτων εισοδημάτων που κρύβονται σε στρώματα ή τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Η πρόταση να φορολογηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές, έρχεται σε πλήρη αντίφαση και με τις δύο αυτές πολιτικές. Αν μάλιστα απελευθερωθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές (capital controls) είναι ένα ερώτημα κατά πόσο η φορολόγηση των συναλλαγών (σε συνδυασμό μάλιστα με τις διατάξεις που έχει περάσει το υπουργείο Οικονομικών για δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων όσων χρωστούν στην εφορία) θα οδηγήσει τελικώς σε νέο κύμα περιορισμού των ποσών που έχουν παραμείνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές δεν έχει ποσοτικοποιηθεί πλήρως ακόμη ούτε έχει συζητηθεί με στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Με δεδομένη την πίεση χρόνου (το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στην 3η εβδομάδα του Γενάρη στη Βουλή αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες καθυστέρησης) είναι αμφίβολο αν θα δοθεί χρόνος στην ελληνική πλευρά να σχεδιάσει καλύτερα το συγκεκριμένο μέτρο ή αν θα ενταθούν οι πιέσεις για εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσών από την περικοπή των συντάξεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου