Σελίδες

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς άλλες μειώσεις συντάξεων

Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς άλλες μειώσεις συντάξεων

Πρώτη καταχώρηση: 25/12/2015 - 16:55
Τελευταία δημοσίευση: 25/12/2015 17:33Οικονομία
Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς άλλες μειώσεις συντάξεων
Μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Αυγή", ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Αλεξιάδης: Θα πετούσα έξω από το γραφείο μου όποιον...

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα “ευχαριστώ” της Κομισιόν στην Παγκόσμια Τράπεζα

Δώδεκα «καυτοί» μήνες με 34 προαπαιτούμενα


Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς άλλες μειώσεις συντάξεων

Πρώτη καταχώρηση: 25/12/2015 - 16:30
Τελευταία δημοσίευση: 27/12/2015 01:02Επικαιρότητα
Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς άλλες μειώσεις συντάξεων
Μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Αυγή", ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.
Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας».
Επίσης, επισημαίνει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία.
Αναφέρει ακόμη, ότι ο "κουμπαράς" του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί από νέους πόρους, όπως έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.
Επίσης προτείνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, εκτιμώντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου