H συμφωνία στη Βουλή, τα «κόκκινα δάνεια» στο σφυρί
Τι «έδωσε» και τι κέρδισε η κυβέρνηση από τη συμφωνία. Ο πολιτικός χρόνος, η προστασία των δημοσίων υπαλλήλων και το κόστος της υποχώρησης στα κόκκινα δάνεια.
| upd:
Λίγος πολιτικός χρόνος αλλά και το δικαίωμα να απευθυνθεί στους δημοσίους υπαλλήλους λέγοντάς τους ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών, ήταν τα μόνα ουσιαστικά κέρδη που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 χθες το βράδυ.
Τον πολιτικό χρόνο, τον είχε απόλυτη ανάγκη για να μην βρεθεί στη δυσάρεστη θέση αμέσως μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτικής ομάδα καλώντας την να ψηφίσει και ασφαλιστικό και φορολογικό αλλά και την πώληση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ή των καταναλωτικών δανείων στους «γύπες» του εξωτερικού. Τι κόστισε όμως αυτός ο πολιτικός χρόνος αλλά και η προστασία των δημοσίων υπαλλήλων;
1. Την άμεση απελευθέρωση όλων των επιχειρηματικών δανείων. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να προστατευτούν ευαίσθητοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας ή εταιρείες οι οποίες μπορούν να κριθούν ως βιώσιμες δεν βρήκε ανταπόκριση. Έτσι, όλα τα επιχειρηματικά δάνεια θα μπορούν να πουληθούν και οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν τη σχετική διάταξη την Τρίτη. Μοναδικό κριτήριο για το αν ένα επιχειρηματικό δάνειο θα μπορεί να πουληθεί σε ιδιώτη τώρα ή αργότερα είναι ο τζίρος. Οι χθεσινές απαντήσεις του κ. Σταθάκη δεν έριξαν πολύ φως ως προς το ποσό καθώς ο υπουργός μίλησε για εφαρμογή του ευρωπαικού κανονισμού. Πιθανότατα, θα εξαιρεθούν από την άμεση πώληση μόνο τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000.000 ευρώ.
2. Την άμεση απελευθέρωση όλων των στεγαστικών δανείων που δεν αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας. Κόκκινο δάνειο το οποίο εκταμιεύτηκε με εγγύηση ένα εξοχικό ή μια δευτερεύουσα κατοικία μπορεί κάλλιστα να αλλάξει «ιδιοκτήτη» και ο δανειολήπτης να βρεθεί αντιμέτωπος με μια εταιρεία η οποία θα τον πιέζει να πληρώσει ότι μπορεί.
Το ότι γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα είναι προστατευμένα. Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να σπρώξει λίγο το πρόβλημα προς τα πίσω. Θα έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα συμφωνήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο με τους δανειστές το οποίο θα διέπει τα πολύ ευαίσθητα στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια αλλά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση θα εμφανιστεί με το επιχείρημα ότι κατάφερε να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ. Για να συμβεί όμως αυτό, εκχώρησε το management. O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα προκύψει μετά την απόσχιση των δικτύων διανομής, θα είναι πρόσωπο επιλογής της ιδιωτικής εταιρείας η οποία θα αποκτήσει το 49% της εταιρείας. Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ότι το ποσό των αποκρατικοποιήσεων της 3ετίας 2015-2017 θα πάει και στην ανάπτυξη και όχι μόνο στο χρέος. Το νέο υπερταμείο, θα πάρει περιουσιακά στοιχεία και του ΑΔΜΗΕ και του ΤΧΣ αλλά μέχρι και το 2017 όλες οι αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν θα έχουν ως στόχο τη μείωση του χρέους. Πρακτικά δηλαδή, αναπτυξιακά κεφάλαια από τις αποκρατικοποιήσεις θα αρχίσουν να μπαίνουν στην οικονομία μετά το 2017.
Ήδη από χθες το βράδυ, η κυβέρνηση ξεκίνησε να αξιοποιεί επικοινωνιακά το ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Αυτό θα γινόταν αν ίσχυε η πρόταση Γιούνκερ» έλεγε αργά χθες το βράδυ ο κ. Τσακαλώτος. Αυτό που θα γίνει τώρα, όπως εξήγησε ο υπουργός είναι ότι κάποια υψηλόβαθμα στελέχη στο δημόσιο θα έχουν μεγαλύτερες αυξήσεις αποδοχών από ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Λογικά, μετά από αυτή τη συμφωνία, η μισθολογική δαπάνη για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αυξηθεί.
του Θάνου Τσίρου |
Πωλητήριο σε όλα τα δάνεια ζητούν οι δανειστές
Στα κόκκινα δάνεια κόλλησαν τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Νέα συνάντηση στις 11.30
| upd:
Στα κόκκινα δάνεια κόλλησε μετά από έξι ώρες συζητήσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξαν νέο… χαρτί στο τραπέζι.
Το «κουαρτέτο» απαίτησε εκτός από τα επιχειρηματικά δάνεια, να «απελευθερωθεί» η διαχείριση και των καταναλωτικών.Ακολουθώντας κατά γράμμα το κείμενο με τα 13 προαπαιτούμενα, οι τέσσερις σεβάστηκαν την εξαίρεση –σε αυτή τη φάση- των στεγαστικών δανείων που αφορούν στην πρώτη κατοικία και των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στεγαστικά πρώτης κατοικίας και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστούν τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Ενσωμάτωσαν όμως σε αυτό τον γύρο τα καταναλωτικά προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς η πώληση των καταναλωτικών σε distress funds φέρνει αντιμέτωπα με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα απλά νοικοκυριά.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, αποφασίστηκε χθες οι δανειστές να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα κατά μία ημέρα και να αναχωρήσουν το Σάββατο ενώ νέος γύρος διαβουλεύσεων είναι προγραμματισμένος για σήμερα το πρωί.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι τελικώς θα βρεθεί λύση. Η αγορά διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα δημιουργηθεί σε κάθε περίπτωση με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει την εξαίρεση των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αλλά και ορισμένων επιχειρηματικών με προϋποθέσεις. Άγνωστο παραμένει ακόμη το τι θα συμβεί με τα καταναλωτικά.
Κατά τη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση –εκτός από τον πρωϊνό τρίωρο κύκλο επαφών υπήρξε και βραδινός ο οποίος ξεκίνησε μετά τις 20:00 το βράδυ- επήλθε συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Για το θέμα του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση πέτυχε να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών –μετά την απόσχιση το 51% θα παραμείνει στην κυριότητα του δημοσίου- ουσιαστικά όμως εκχώρησε το management. Ναι μεν θα έχει την πλειοψηφία των μελών στο ΔΣ και συγκεκριμένα δικαιώματα άσκησης βέτο, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα αποτελεί ουσιαστικά πρόσωπο επιλογής του στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αποκτήσει το 49% της εταιρείας. Ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων. Η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί για την απώλεια που θα υποστεί από την απόσχιση των δικτύων αλλά σε συντομότερο χρόνο από αυτόν που προέβλεπε η αρχική ελληνική πρόταση (10ετία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου