Σελίδες

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET - «ΑΣΑΝΣΕΡ» ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ Τι σημαίνει η ιστορική αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου 0,25 της μονάδας

            
ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET - «ΑΣΑΝΣΕΡ» ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

Τι σημαίνει η ιστορική αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου 0,25 της μονάδας

Τι σημαίνει η ιστορική αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου 0,25 της μονάδας

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Και εγένετο...liftoff: Σε μια ιστορική κίνηση, η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed αποφάσισε χθες ομόφωνα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, την πρώτη από το 2006, οδηγώντας τα στο 0,25-0,50% από 0-0,25% προηγουμένως.
Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν σήμανε έτσι το τέλος της εποχής των μηδενικών επιτοκίων (που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008, τρεις μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers) και την έναρξη του κύκλου της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής, μετά από επτά χρόνια «ανορθόδοξων» μέτρων, περιλαμβανομένων και τριών γύρων εκτύπωσης χρήματος, ο τελευταίος εκ των οποίων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών (FOMC) της Fed, η χθεσινή αύξηση δικαιολογείται λόγω της σημαντικής βελτίωσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τον «σχετικά υψηλό βαθμό πεποίθησης» της Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός (που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, όπως και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο) θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο του 2%. Οπως υπογράμμισε η κ Γέλεν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed, «είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμηθεί η σημασία αυτής της πρώτης αύξησης», που συνιστά το ξεκίνημα μιας «αργής και προσεκτικής» διαδικασίας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Οι επενδυτές εστίασαν στο μήνυμα ότι οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν από την πορεία του πληθωρισμού και ότι η Fed δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις το επόμενο διάστημα.
Αγορές 
Στο πλαίσιο αυτό, οι δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν ανοδικά και στις 22.40 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 1,48% και ο S&P 500 κατά 1,62%. Την ανιούσα πήραν και οι αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να διαμορφώνεται πάνω από το 1% για πρώτη φορά από το 2010. Εντονες κινήσεις καταγράφηκαν στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου: Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε έντονα πτωτικά αμέσως μετά την ετυμηγορία της Fed, πιθανότατα στη λογική του «αγόρασε στη φήμη, πούλα στο γεγονός», με το ευρώ να επιστρέφει προσωρινά πάνω από το φράγμα του 1,10 δολ./ευρώ. Στη συνέχεια όμως, η τάση ανεστράφη και το δολάριο επέστρεψε σε ανοδική τροχιά, όπως θα περίμενε κανείς εξαρχής, με δεδομένο ότι οι χθεσινή αύξηση (και αυτές που θα ακολουθήσουν) καθιστούν πιο ελκυστικές τις αποδόσεις σε αυτό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% το 2016 ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 4,7% (από 5% σήμερα). Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση ότι το βασικό επιτόκιο του δολαρίου θα βρίσκεται στο 1,375%, επίπεδο που παραπέμπει σε τέσσερις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης εντός του επόμενου έτους, τη στιγμή που οι πρθεσμιακές αγορές προεξοφλούν δυο μόνο κινήσεις το 2016.
Στοίχημα 
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση αυτή καθαυτή μπορεί να είναι μικρή, αλλά συνιστά ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου για την κ. Γέλεν, καθώς λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ εμφανίζονται μεν εύρωστα, πλην όμως η Κίνα «κατεβάζει ταχύτητα», η βουτιά των τιμών του πετρελαίου λειτουργεί αποπληθωριστικά, στις αγορές υπάρχει νευρικότητα που αντανακλάται μεταξύ άλλων στο πρόσφατο «ξεπούλημα» των ομολόγων junk και στις εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες οικονομίες. Και -ίσως το κυριότερο-, άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η ιαπωνική BoJ κινούνται στη λογική της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και όχι της σύσφιξής της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου