Σελίδες

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

"Ταξικές" και "τοξικές" οι ανατροπές στο ασφαλιστικό

"Ταξικές" και "τοξικές" οι ανατροπές στο ασφαλιστικό

Οι σχεδιασμοί ευνοούν αυτούς που εισφέρουν λιγότερο στο φορολογικό σύστημα αλλά και όσος αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.
taksikes-kai-toksikes-oi-anatropes-sto-asfalistiko
 
Ολοένα και αυστηρότερη κριτική δέχεται η κυβέρνηση για την άσκηση πολιτικής η οποία αποσκοπεί στην προστασία συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. «Δεν είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» είναι η φράση που συμπυκνώνει αυτή την κριτική. Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη δεν αρνούνται ότι η ακολουθούμενη πολιτική τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό είναι «ταξική». Προβάλουν όμως το επιχείρημα ότι ενεργούν υπέρ των πολλών και κυρίως αυτών που εμφανίζουν τα μικρότερα εισοδήματα ή έχουν τα λιγότερα χρόνια ασφάλισης. Το επιχείρημα φέρνει το αντεπιχείρημα σύμφωνα με το οποίο οι σχεδιασμοί ευνοούν αυτούς που εισφέρουν λιγότερο στο φορολογικό σύστημα αλλά και όσος αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.
Πώς όμως εφαρμόζεται στην πράξη η «ταξική» πολιτική της κυβέρνησης; Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν η χορήγηση αυξήσεων συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις δεδομένου ότι η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης για το 2016 συνδυάστηκε με πρόσθετα φορολογικά μέτρα. Τα υπόλοιπα δείγματα, κρύβονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και στα σχέδια για την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση.
1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων έτσι όπως προτείνεται από την κυβέρνηση ευνοεί όσους έχουν λίγα χρόνια εργασίας και χαμηλό συντάξιμο μισθό ή αποδοχές. Έτσι, σε υποψήφιους συνταξιούχους με αποδοχές 800 ευρώ και 15 χρόνια ασφάλισης, ο συντελεστής αναπλήρωσης (δηλαδή το κομμάτι του μέσου μισθού που θα δίδεται ως σύνταξη θα είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτόν που έχει δουλέψει περισσότερα χρόνια και έχει πληρώσει περισσότερες εισφορές. Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι ασθενέστεροι αλλά αυτοί που βίωσαν επί σειρά ετών την ανεργία. Και το αντεπιχείρημα είναι ότι δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για μαύρη εργασία και εισφοροαποφυγή.
2. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες, πλήττει κυρίως αυτούς που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα καθώς φτάνουν να αποδίδουν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη και το 55% του εισοδήματός τους. Αντίθετα, ευνοούνται –έστω και λίγο- όσοι δηλώνουν ποσά έως 8000-10.000 ευρώ τον χρόνο που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία. Το αντεπιχείρημα στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι ότι ευνοούνται κυρίως οι φοροφυγάδες.
3. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την ενιαία φορολογική κλίμακα για να μεταφέρει φορολογικά βάρη από αυτούς που δηλώνουν τα μικρότερα εισοδήματα σε αυτούς που δηλώνουν τα υψηλότερα. Οι τελευταίοι βέβαια, ήδη φορολογούνται με συντελεστή που φτάνει και το 48% αν συνυπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης κάτι που σημαίνει ότι περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγούσε σε «δήμευση» ακόμη και άνω του μισού εισοδήματος.
4. Η τελευταία αλλαγή προς την ίδια κατεύθυνση είναι ακόμη σε επίπεδο προθέσεων. Αφορά στον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων προκειμένου να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση θέλει να θεσπίσει αφορολόγητο ώστε να απαλλάξει τη μικρή ιδιοκτησία από τις επιβαρύνσεις της τάξεως των 50-100 ευρώ που υπάρχουν σήμερα και να μεταφέρει τα βάρη στους έχοντες τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία. Αυτό όμως θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη περιουσία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καθαρές αποδόσεις των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου