Σελίδες

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ» Ολες οι αλλαγές στις εισφορές - Ποιοι επιβαρύνονται, ποια ανταλλάγματα πήραν οι εργοδότες (πίνακες)

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ»

Ολες οι αλλαγές στις εισφορές - Ποιοι επιβαρύνονται, ποια ανταλλάγματα πήραν οι εργοδότες (πίνακες)

Ολες οι αλλαγές στις εισφορές - Ποιοι επιβαρύνονται, ποια ανταλλάγματα πήραν οι εργοδότες (πίνακες)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Ισχυρά ανταλλάγματα (φορολογικά, επενδυτικά και άλλα κίνητρα) και εκπτώσεις - αντίβαρα στα... διπλάσια ασφάλιστρα τα οποία θα πρέπει να καταβάλουν, με βάση το νέο Ασφαλιστικό για σύνταξη και ασθένεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μηνιαίο εισόδημα πάνω από 2.000 - 3.000 ευρώ, θα δώσει η κυβέρνηση έναντι της αύξησης κατά μία ποσοστιαία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών, που αποτελεί προϋπόθεση για να μην περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις.
Στη συμφωνία αυτή κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους προέδρους των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επεξεργαστεί όλα τα ενδεχόμενα «ισοδύναμα» και θα καταλήξει σε αποφάσεις. Με βάση, ωστόσο, το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, πέραν την αύξησης της εργοδοτικής εισφοράς (1%) που μπορεί να... μετακυλιστεί, αυξήσεις εισφορών προβλέπονται για τους μισθωτούς (0,50%), τους ελεύθερους επαγγελματίες (πάνω από 100% για όσους θα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ και έως 220% στα πολύ υψηλά εισοδήματα), τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια» σε έναν ή περισσότερους εργοδότες και για τους αγρότες (+42,85% από φέτος).
ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ 
Ολες οι αλλαγές στις εισφορές - Ποιοι επιβαρύνονται, ποια ανταλλάγματα πήραν οι εργοδότες (πίνακες)
Σε κοινή τους δήλωση οι πρόεδροι του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς παρουσίασαν τις προϋποθέσεις που μπαίνουν στο τραπέζι για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους δανειστές. Ζήτησαν, συγκεκριμένα, «σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». «Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεν τοποθετούμαστε αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν.
Στη σύσκεψη, πάντως, η κάθε πλευρά έθεσε τα δικά της επιχειρήματα: Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «κοινωνική ευθύνη» που έχουν οι εργοδότες απέναντι στο ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων στις συντάξεις, αν δεν αποδεχθούν την προσωρινή αύξηση των εισφορών, αλλά και το ακόμη... μεγαλύτερο διακύβευμα που είναι η απομείωση του δημοσίου χρέους (το επόμενο βήμα αν «περάσει» το Ασφαλιστικό από τους δανειστές). Οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων επισήμαναν την επιβάρυνση που θα προκαλέσει στο κόστος μισθοδοσίας η αύξηση των εισφορών ιδιαίτερα σε όσες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και έθεσαν θέμα ισχύος των αυξημένων εισφορών για δύο, αντί για τρία χρόνια. Σε μια μικρή επιχείρηση με τρεις εργαζομένους η πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση του εργοδότη θα είναι 540,12 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ. Η δε συνολική ετήσια επιβάρυνση των εργοδοτών από την επιπλέον εισφορά 1% στον εργαζόμενο, με βάση τα ίδια στοιχεία, θα είναι 260 εκατ. ευρώ.
ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 
Χθες τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος, όσο και ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος, υποσχέθηκαν ότι ειδικά για τα «μπλοκάκια» θα μελετηθούν εναλλακτικά σενάρια «έτσι ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».
Θα μελετηθεί τυχόν πρόσθετη έκπτωση των διπλών (:) εισφορών που θα υποχρεωθούν να καταβάλουν μισθωτοί που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ο επιμερισμός των εισφορών με τον εργοδότη (αν και προκύπτουν ζητήματα εφόσον υπάρχουν περισσότεροι του ενός εργοδότες όπως και το σενάριο απομείωσης των αποδοχών κατά το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς) κ.ά.
Ολες οι αλλαγές στις εισφορές - Ποιοι επιβαρύνονται, ποια ανταλλάγματα πήραν οι εργοδότες (πίνακες)
ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 
Με βάση το σχέδιο σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα, τα ασφάλιστρα για ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ είναι υψηλότερα σε σχέση με τα ισχύοντα στον ΟΑΕΕ. Αντίθετα, ευνοούνται όσοι δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα:
Παλαιός ασφαλισμένος στην 5η ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλει κάθε μήνα 279,81 ευρώ για σύνταξη και 92,79 ευρώ για ασθένεια, συνολικά 372,60 ευρώ. Με το νέο σύστημα αν δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ και 24.000 ευρώ τον χρόνο, η εισφορά διαμορφώνεται στα 539 ευρώ (400 ευρώ για σύνταξη και 139 ευρώ για ασθένεια), δηλαδή επιπλέον 166,40 ευρώ, αύξηση 44,66%. Αν δηλώνει εισόδημα 3.000 ευρώ (36.000 ευρώ τον χρόνο) η συνολική μηνιαία εισφορά εκτοξεύεται στα 808,50 ευρώ (600 ευρώ για σύνταξη και 208,50 ευρώ για ασθένεια), επιπλέον 435, 90 ευρώ, αύξηση 116,98% και ποσό μεγαλύτερο από όσα θα πλήρωνε αν ήταν στην ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία (695,64 ευρώ). Ο ίδιος ασφαλισμένος αν δηλώσει μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ (12.000 ευρώ τον χρόνο) η μηνιαία εισφορά θα είναι 269,50 ευρώ (200 ευρώ για σύνταξη + 69,50 ευρώ για ασθένεια) που είναι μεγαλύτερη από τα ασφάλιστρα τα οποία ισχύουν σήμερα στην 1η - εισαγωγική - ασφαλιστική κατηγορία στον ΟΑΕΕ (245,20 ευρώ).
Οι νέοι ασφαλισμένοι (από 1/1/93 και μετά) θα επιβαρυνθούν αφού θα πρέπει να καταβάλουν για σύνταξη και ασθένεια 269,50 ευρώ εφόσον δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ, όταν σήμερα η εισφορά τους στην πρώτη κατηγορία είναι 219,71 ευρώ, ενώ τα ασφάλιστρα θα μπορεί να «πέσουν» στα 215,60 ευρώ, αν δηλωθεί εισόδημα 800 ευρώ τον μήνα (9.600 ευρώ τον χρόνο).
Εως 223% φτάνει η αύξηση, σε σχέση με την ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, για όσους δηλώνουν το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα (70.329,60 ευρώ που προκύπτει με βάση το όριο των 5.860,80 ευρώ). Η κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες στους προέδρους των εργοδοτικών οργανώσεων ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων
Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του. Αυτό διευκρινίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου, ενώ προστίθεται ότι δημιουργείται μηχανισμός προστασίας όσων δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.
Οι αγρότες
Κατά 42,85% θα αυξηθούν, άμεσα, οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ για τον κλάδο σύνταξης. Τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες, όπως φαίνεται στους πίνακες. Από το 2017 έως το 2019, ωστόσο, θα συνδεθούν με το φορολογητέο εισόδημα με πρόβλεψη χαμηλού ασφαλίστρου για όσους έχουν οικογενειακές εκμεταλλεύσεις (καθορίζονται τα 468,80 ευρώ ως ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα και η εισφορά που προκύπτει θα είναι 65,63 ευρώ με ασφάλιστρο το 14% το 2017 το οποίο θα φτάσει στο 20% το 2019).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου