Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Κατάλογος με μέτρα-φωτιά για να κλείσει η αξιολόγηση

Κατάλογος με μέτρα-φωτιά για να κλείσει η αξιολόγηση

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στο ασφαλιστικό και στα μέτρα συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ που φέρνει, ωστόσο, ο «λογαριασμός» δεν σταματά εκεί.
katalogos-me-metra-fwtia-gia-na-kleisei-i-aksiologisi
 
Μέτρα προς εξειδίκευση συνολικού ύψους άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει η ατζέντα της α’ αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με τη διαπραγμάτευση να ξεκινάει επισήμως την επόμενη εβδομάδα. 
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στο ασφαλιστικό και στα μέτρα συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ που φέρνει μαζί με χιονοστιβάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, ωστόσο, ο «λογαριασμός» δεν σταματά εκεί. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει με τους δανειστές για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, να εξειδικεύσει «αδιευκρίνιστα» μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2016 και να προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις εφόσον χρειαστεί για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% κατά τη διάρκεια της φετινής χρόνιας.
Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016-2019. Προς το παρόν το θέμα διατηρείται «χαμηλά» λόγω ασφαλιστικού αλλά οι μακροοικονομικές προβλέψεις ειδικά των επόμενων δύο ετών θα αποτελέσουν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση καθώς οι δανειστές θα ζητήσουν μέτρα τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (ενδεχομένως και περισσότερο) προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το 2018 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Στον νέο κατάλογο μέτρων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ενσωματώσει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εκτιμώντας ότι η μείωση για όσους πάρουν σύνταξη μετά την 1/1/2016 θα αρχίσει να αποδίδει δημοσιονομικά μέσα στο 2017 και στο 2018.
Επίσης, μέρος της «τρύπας» των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιχειρηθεί να καλυφθεί και μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η ελληνική πλευρά, θα επιχειρήσει αυτή τη φορά, μέρος των μέτρων που απαιτούνται να το καλύψει και με προβλέψεις για περιορισμό της φοροδιαφυγής κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει δεκτό από την πλευρά των δανειστών.
Το ασφαλιστικό είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Η ελληνική πλευρά έχει ποντάρει τα πάντα στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των κύριων συντάξεων ενώ με την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα ελπίζει ότι θα αποφύγει και τις μειώσεις στις επικουρικές.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα που παρουσιάζει στους δανειστές η ελληνική πλευρά με συνολικό προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι τα έχει καλύψει με τα μέτρα του καλοκαιριού) είναι τα εξής:
1. Προσαρμογή στις εφάπαξ παροχές που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: 87 εκατ. ευρώ
2. Σταδιακή μείωση δικαιούχων του ΕΚΑΣ (αναπροσαρμογή ετήσιων εισοδηματικών κριτηρίων): 223 εκατ. ευρώ
3. Σταδιακή αύξηση εισφορών υπέρ κύριας σύνταξης ασφαλισμένων στο ΟΓΑ: 102 εκατ. ευρώ
4. Προσαρμογή στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: 146 εκατ. ευρώ (υπάρχει και πρόβλεψη 21 εκατ. ευρώ για το 2015)
5. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες: προκύπτει δαπάνη 62 εκατ. ευρώ
6. Εναρμόνιση του ποσοστού της εισφοράς υπέρ του κλάδου σύνταξης με αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: προκύπτει δαπάνη 26 εκατ. ευρώ
7. Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) των παλαιών ασφαλισμένων: 200 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει το σενάριο μεγαλύτερων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ (1,5 μονάδα αντί για μια) έτσι ώστε να μην γίνει η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Ο πίνακας, αποτυπώνει πάντως το σενάριο που περιλαμβάνει και περικοπή των επικουρικών
8. Αντικατάσταση της βάσης υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. (των ασφαλιστικών κλάσεων με στοιχεία πραγματικού εισοδήματος). Για το συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει δημοσιονομική εκτίμηση καθώς η τεράστια αλλαγή επιφέρει πολύ μεγάλες αυξήσεις γι’ αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 15-20.000 ευρώ αλλά και μειώσεις για όσους εμφανίζουν χαμηλά κέρδη στην εφορία. Με βάση το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων των επαγγελματιών οι περισσότεροι εκ των οποίων δηλώνουν 5000-10.000 ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές
9. Διόρθωση στο μέτρο απόδοσης εισφορών συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας: προκύπτει αρνητικό αποτέλεσμα 29 εκατ. ευρώ.
10. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων: για το φλέγον θέμα, το κυβερνητικό έγγραφο αναφέρει ότι δεν έχει γίνει ποσοτικοποίηση.
11. Αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (0,5 μονάδες για εργοδότες και 0,5 μονάδες για εργαζόμενους): 346 εκατ. ευρώ.
Ο κατάλογος με τα μέτρα που θα πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά δεν τελειώνει ούτε με το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στους δανειστές αλλά και στην κοινή γνώμη πώς θα φέρει στα ταμεία επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, ποιο θα είναι το «ισοδύναμο» των 50 εκατ. ευρώ που απομένει για να κλείσει το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευσηαλλά και να περάσει από τη Βουλή την αύξηση του φόρου για τους αγρότες αλλά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ακίνητα. Αυτά είναι τα «προγραμματισμένα» μέτρα.Δεν αποκλείεται οι δανειστές να εγείρουν αξιώσεις για πρόσθετες παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για πλεόνασμα 0,5%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου