Σελίδες

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλο «αγκάθι» το ασφαλιστικό, αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων

Μεγάλο «αγκάθι» το ασφαλιστικό, αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων

Πρώτη καταχώρηση: 23/01/2016 - 08:25
Τελευταία δημοσίευση: 08:25Οικονομία
Μεγάλο «αγκάθι» το ασφαλιστικό, αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων
ου Τάσου Δασόπουλου
Καρότο και μαστίγιο για δημοσιονομικά και ασφαλιστικό από τα τεχνικά κλιμάκια που έκλεισαν την πρώτη «εργάσιμη» εβδομάδα στην Αθήνα, περιμένοντας τους προϊσταμένους τους μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr...

Μεγάλο «αγκάθι» το ασφαλιστικό, αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων

Πρώτη καταχώρηση: 23/01/2016 - 08:00
Τελευταία δημοσίευση: 08:00Επικαιρότητα
Μεγάλο «αγκάθι» το ασφαλιστικό, αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων
του Τάσου Δασόπουλου

Καρότο και μαστίγιο για δημοσιονομικά και ασφαλιστικό από τα τεχνικά κλιμάκια που έκλεισαν την πρώτη «εργάσιμη» εβδομάδα στην Αθήνα, περιμένοντας τους προϊσταμένους τους μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.
Κλείνοντας τέσσερις μέρες ελέγχων το κλιμάκιο που έχει εγκατασταθεί από την Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φαίνεται να έχει αλλάξει την αρχική του στάση για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2015.
Πληροφορίες θέλουν του ξένους τεχνοκράτες να αποδέχονται ότι η υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων τον Δεκέμβριο μπορεί να καταλήξει στο τέλος Φεβρουαρίου να δίνει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,3-0,5% του ΑΕΠ αντί του ελλείμματος των 0,25% που εκτιμούσε ο προϋπολογισμός.
Το γεγονός αυτό διευκολύνει την διαπραγμάτευση για την τρύπα ύψους 900 εκ. ευρώ που βλέπου οι δανειστές στις εκτιμήσεις για την απόδοση των εσόδων που έχουν ψηφιστεί για το 2016.
Μάλιστα από το ΓΛΚ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα, με την έναρξη της αξιολόγησης η σκιά αυτή θα φύγει με την παρουσίαση μέτρων που θα αποφέρουν σίγουρο όφελος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αν κλείσει αυτή η τρύπα τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα και για την διαπραγμάτευση των περίπου 2 δισ. ευρώ νέων μέτρων τα οποία θα πρέπει να αποτυπωθούν και να ψηφιστούν για το 2017 και το 2018.
Τα πράγματα όμως με το ασφαλιστικό δεν πάνε πολύ καλά. Το κλιμάκιο που ασχολείται με την συλλογή στοιχείων προβάλλει συνεχώς εμπόδια, ζητώντας νέα στοιχεία για να αξιολογηθεί η ελληνική πρόταση.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι έχει δοθεί άνωθεν εντολή για προσπάθεια αλλαγή πλεύσης στο θέμα. Με άλλα λόγια η πρόταση δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή αν σε αυτή δεν περιλαμβάνονται σαφή στοιχεία για περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων.
Το θέμα τέθηκε σε όλες τις συναντήσεις που είχε και ο πρωθυπουργός στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο Νταβός της Ελβετίας. Όλοι του οι συνομιλητές έθεταν το θέμα της βιωσιμότητας της λύσης που θα δοθεί υποβάλλοντας στην ουσία θέμα συντάξεων.
Πιο εύγλωττος για το θέμα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Νταϊσελμπλούμ ο οποίος επανέλαβε την θέση του ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι μεν σοβαρή αλλά «τα νούμερα δεν βγαίνουν».
Μικρότερα προβλήματα εντοπίζονται και στα επιμέρους θέματα της αξιολόγησης. Στο υπουργείο Εργασίας δεν υπάρχει α κόμη έτοιμη πρόταση για τις αλλαγές στα εργασιακά που θα αποτελέσουν μέρος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων οι ξένοι τεχνοκράτες θεωρούν ότι η προετοιμασία έχει καθυστερήσει και βρίσκεται μόνο σε ένα πλαίσιο γενικού σχεδιασμού.
Επίσης, δεν υπάρχουν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι για τις αλλαγές που επιχειρούνται στο δημόσιο μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών. Τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν να μάθουν το χρόνο κατά το οποίο θα γίνει η νέα αξιολόγηση καθώς επίσης το πότε και το πως θα ξεκινήσει η νέου τύπου κινητικότητα στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου