Σελίδες

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ TΑΜΕΙΑ Τι ασφάλιστρα θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Το σχέδιο για «διορθώσεις»

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ TΑΜΕΙΑ

Τι ασφάλιστρα θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Το σχέδιο για «διορθώσεις»


Του Γιώργου Γάτου
Σχέδιο επιβολής κλιμακωτών ποσών ασφαλίστρων που δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα και χωρίς...αντίκρισμα σε ό, τι αφορά τις παροχές για σύνταξη και ασθένεια όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, εξετάζουν τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.
Μετά τις διαμαρτυρίες όλων των φορέων και μπροστά στον κίνδυνο να...χαθούν έσοδα και για το Δημόσιο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος και Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης και τα επιτελεία τους άρχισαν να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια.
Το στίγμα για τις τελικές αποφάσεις που, πάντως, θα πρέπει να κοστολογηθούν και να «κουμπώσουν» με τις προβλέψεις για την αναλογιστική ισορροπία του νέου Ασφαλιστικού, θα συζητηθούν σήμερα σε σύσκεψη με εκπρoσώπους και εμπειρογνώμονες των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Το διπλό στοίχημα είναι να μην υπάρχει κίνητρο απόκρυψης εσόδων και εισφοροαποφυγής για τους υψηλόμισθους και να «μπουν» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα οι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 75%) που δηλώνουν εισόδημα έως 7.500 ευρώ.
Aγρότες
Να σημειωθεί ότι ειδικά για τους αγρότες που καταβάλουν χαμηλές εισφορές το νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει την άμεση αύξηση κατά 42,85% και από το 2017 (οπότε θα συνδεθούν τα ασφάλιστρα με το εισόδημα) να καταβάλλουν το 14% υπέρ σύνταξης, το 2018 το 17% και από το 2019 και μετά το 20% προβλέποντας, ωστόσο, ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού της εισφοράς στα 468,80 ευρώ το μήνα για οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.
Τα σενάρια που συζητούνται προβλέπουν:
Την καθιέρωση μιας χαμηλής κατώτερης κατηγορίας ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες για τους νέους (από 0 έως 3 ή 5 χρόνια) επαγγελματίες και τους επιστήμονες.
Την επιβολή χαμηλότερων ποσών εισφορών, με πλαφόν ανά κλιμάκιο, για τα υψηλά εισοδήματα, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας που είναι η παρακράτηση 20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια. Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860,80 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο 9πλάσιο, 8πλάσιο, 7πλάσιο, 6πλάσιο, 5πλάσιο και 4πλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468,86 ευρώ). Σχετική πρόταση έχει υποβάλλει η ΕΣΕΕ ζητώντας, ταυτόχρονα, να μειωθεί η εισφορά ασθενείας που έχει οριστεί στο 6,95% επιβάλλοντας ασφάλιστρο 402,27 ευρώ το μήνα υπέρ του ΕΟΠΠΥ!
Μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο) αλλά, και τις δυο αυτές παραμέτρους ζήτησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας.

ΣΤΟΝ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ

Δέκα προτάσεις για το Ασφαλιστικό κατέθεσε η ΕΣΕΕ

Δέκα προτάσεις για το Ασφαλιστικό κατέθεσε η ΕΣΕΕ

Δέκα προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο για το ασφαλιστικό, κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι προτάσεις είναι οι εξής:
1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.
2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρον εισόδημα».
3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.
4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).
5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη, καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.
6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.
7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.
8. Να υπολογισθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.
9. Να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.
10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.
ΑΠΕ

ΤΑ ΠΕΝΤΕ «ΑΓΚΑΘΙΑ»

Φόβοι για νέες περικοπές στις συντάξεις

Φόβοι για νέες περικοπές στις συντάξεις

Tου Γιώργου Γάτου
Διπλή διαπραγμάτευση στο εσωτερικό (όπου εκδηλώνονται ήδη αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο) και στο εξωτερικό (περιοδείες του Γ. Κατρούγκαλου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αναζήτηση «συμμάχων») ξεκίνησε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και ενόψει των καθοριστικών συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα.
Το διακύβευμα, όπως παραδέχονται τα κυβερνητικά στελέχη, είναι μεγάλο, καθώς το Ασφαλιστικό δεν θα «δοκιμάσει» μόνο τις... αντοχές του πολιτικού συστήματος και του κυβερνώντος κόμματος, αλλά θα επηρεάσει και την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Οι οποίοι θα έχουν και τον τελευταίο λόγο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης που παραμένει «ανοικτή».
«H αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη... Οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων των Θεσμών που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς. Με αφορμή την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ότι οι Θεσμοί έχουν αποδεχθεί τον κεντρικό πυρήνα του σχεδίου, ο Μ. Σχοινάς ξεκαθάρισε, πως «η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Επιτροπής σε αυτό το θέμα συνιστά αβάσιμη εικασία». «Η αξιολόγηση θα γίνει μέσα από διεξοδική συζήτηση με τις ελληνικές αρχές και τους άλλους Θεσμούς», κατέληξε.
Τα «αγκάθια» 
Τα ζητήματα «αιχμής» -«αγκάθια» του Σχεδίου- που παραμένουν «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση είναι:
1. Οι υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών (έως και πενταπλάσιες για κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν χαμηλές εισφορές, όπως οι δικηγόροι) που θα προκύψουν από την 1/1/2017 μετά τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το φορολογητέο εισόδημα. Εως διπλάσια θα είναι τα ασφάλιστρα, κατά μέσο όρο, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ - 30.000 ευρώ δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αφού δεν προβλέπονται αντίστοιχα αυξημένες παροχές.
2. Οι αυξήσεις των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο στα επικουρικά. Οι εργοδοτικές οργανώσεις, με ενημερωτικά σημειώματα που έστειλαν χθες στα μέλη τους οι πρόεδροι του ΣΕΒ Θ. Φέσσας και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, εξήγησαν ότι αποδέχθηκαν την προσωρινή αυτή αύξηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Να γίνει θετική αξιολόγηση και να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή πορεία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «να μη μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και αυξηθεί η ύφεση», τόνισε ο Β. Κορκίδης. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν θα δεχτούν οι Θεσμοί την αύξηση αυτή. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε μειώσεις στις επικουρικές», παραδέχθηκε χθες ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος.
3. Τα αντιστρόφως ανάλογα, σε σχέση με το ύψος του ασφαλιζόμενου μισθού ή εισοδήματος, ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν για την κύρια σύνταξη μετά την προσθήκη της εθνικής σύνταξης.
4. Οι προϋποθέσεις καταβολής της εθνικής σύνταξης. Το κυβερνητικό σχέδιο δίνει στην εθνική σύνταξη προνοιακό χαρακτήρα (αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σύγκρουσης με τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ή και να αυξηθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στα 20 χρόνια, από τα 15, για την καταβολή της.
5. Το ύψος των εξοικονομήσεων σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις του Προγράμματος και τις υποχρεώσεις των Ταμείων (απλήρωτες συντάξεις) και τη συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου. Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει στους Θεσμούς εναλλακτικά σενάρια τα οποία, ωστόσο, δεν έχει παρουσιάσει στα κόμματα (ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε χθες να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία όπως και το ύψος συντάξεων για βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων με το ν. 3863/10 και το νέο σχέδιο).
  • Εντός του μήνα 
    «H αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη... Οι Θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων τους που θα πραγ- ματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς.
  • Ασφάλιστρα 
    Εως διπλάσια θα είναι τα ασφάλιστρα, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ - 30.000 ευρώ.
Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΠΥ
Επιπλέον της αυξημένης εισφοράς στον κλάδο της σύνταξης (20% επί του εισοδήματος), δυσανάλογες σε σχέση με τις παροχές υγείας, θα είναι και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΠΥ (6,95%):
Για εισόδημα 1.000 ευρώ η εισφορά που αντιστοιχεί είναι 69,5 ευρώ, στα 2.000 ευρώ θα είναι 139 ευρώ, στα 3.000 ευρώ θα είναι 208,50 ευρώ, στα 4.000 ευρώ θα είναι 278 ευρώ και στα 5.860 ευρώ (το ανώτατο όριο ασφαλιστέων εισοδημάτων) θα εκτοξεύεται στα 407,27 ευρώ.
Σήμερα η υψηλότερη εισφορά είναι τα 196,16 ευρώ (για νέους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στην μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία) και η χαμηλότερη τα 26,64 ευρώ (στον ΟΓΑ) ενώ ένας δικηγόρος με 20 έτη ασφάλισης καταβάλλει 76,75 ευρώ τον μήνα.

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»

Κατρούγκαλος: «Αβάσιμα και εκτός συζήτησης» τα επιχειρήματα για περαιτέρω μείωση των συντάξεων

Κατρούγκαλος: «Αβάσιμα και εκτός συζήτησης» τα επιχειρήματα για περαιτέρω μείωση των συντάξεων

«Αβάσιμα και εκτός συζήτησης», χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση του "Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη" στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σημαντική την κύρωση του χάρτη, που αποτελεί «νομικό κείμενο το οποίο προσδιορίζει την ευρωπαϊκή νομιμότητα και διεθνή σύμβαση με ανώτερη τυπική ισχύ από το νόμο», και έκανε λόγο για καθυστέρηση πολλών ετών στην κύρωσή του, η οποία συμβαδίζει με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν.
Σήμερα η κύρωσή του είναι πολύ χρήσιμη κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εφόσον θα παρέχει στην ελληνική πλευρά όχι μόνο νομικά επιχειρήματα αλλά και πολιτικά, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Κοινωνικός Χάρτης δέχεται μόνο αιτιολογημένες απολύσεις, ενώ οι θεσμοί πίεζαν για την απελευθέρωση τους, «αλλά τώρα επανέρχεται η νομιμότητα».
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση πλήρους απορρύθμισης της αγοράς και εργασιακή ζούγκλα σε εξέλιξη. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που παραλάβαμε», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ

Σ. Ρομπόλης: Να επανεξεταστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων

Σ. Ρομπόλης: Να επανεξεταστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων

Για ανάγκη επανεξέτασης των ποσοστών αναπλήρωσης αλλά και των εισφορών και του συνόλου του εργασιακού βίου μίλησε ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι στην ελληνική πρόταση υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων ενώ προσδιόρισε ότι με βάση τον υπολογισμό του ο μέσος όρος αναπλήρωσης για όλο τον εργασιακό βίο θα φθάνει στο 1,15.
Προειδοποίησε μάλιστα για κίνδυνο έκρηξης φαινομένων μαύρης εργασίας εφόσον κάποιος αντιληφθεί πως ο,τι δώσει από το 25ο μέχρι το 35ο έτος της εργασίας του δεν θα του επιστραφεί.
Από τη μεριά του, ο Γ. Κουτρουμάνης στην ίδια εκπομπή έκανε λόγο για κύμα φυγής το τελευταίο διάστημα από το ασφαλιστικό -τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα- καθώς δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος και το πιο πιθανό είναι να ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διατάξεις του νομοσχεδίου να πάει αναδρομικά από την 1/1/2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου