Οριστικά στοιχεία-Με ύφεση 0,66% έκλεισε το 2015, λείπουν άλλα 600 εκ.
Νέος «πονοκέφαλος» 600 εκατ. ευρώ λόγω ΑΕΠ – Για μετά τη σύνοδο κορυφής μετατίθεται η άφιξη του «κουαρτέτου» - μάχη (και) για το κενό του 2016
| upd:
Άλλος ένας «πονοκέφαλος» πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προστέθηκε από την Παρασκευή στο οικονομικό επιτελείο. Το γεγονός ότι το 2015 έκλεισε με ύφεση 0,66% σημαίνει ότι από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν «έλειψαν» τελικώς 1,22 δις. ευρώ. Αυτό το ποσό οι δανειστές θα το λάβουν υπόψη τους θεωρώντας ότι θα επηρεαστεί και το ΑΕΠ του 2016. Μεγαλύτερη ύφεση το 2016 –ο προϋπολογισμός αλλά και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι και για το 2016 θα έχουμε ύφεση -0,7%- σημαίνει λιγότερα έσοδα. Και λιγότερα έσοδα σημαίνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό και περισσότερα μέτρα. Αν κριθεί ότι το ΑΕΠ του 2016 θα υποχωρήσει και αυτό κατά τουλάχιστον ένα δις. ευρώ έναντι του στόχου, τότε το δημοσιονομικό κενό, θα διευρυνθεί κατά τουλάχιστον 500-600 εκατ. ευρώ .
Οι διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο» για το δημοσιονομικό κενό του 2016 –ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της διαπραγμάτευσης- συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Πρόοδος προς το παρόν δεν έχει υπάρξει και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η άφιξη των επικεφαλής των θεσμών θα αναβληθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -18 και 19 Φεβρουαρίου- για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους αρχηγούς κρατών και για το θέμα της αξιολόγησης σε μια προσπάθεια να βρεθεί «πολιτική λύση». Αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, τότε είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να ξεκινήσουν και πάλι μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου.
Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση για το 2015, αδυνατίζει το ελληνικό επιχείρημα για τη δυνατότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων μέσα στο 2016 χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα. Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για το κενό του 2016, είχε «κολλήσει» καθώς οι θεσμοί, αμφισβητούν την απόδοση μιας σειράς προγραμματισμένων μέτρων: από τον ειδικό φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και τις άδειες για τα VLTs, μέχρι τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ αλλά και την αύξηση της φορολογίας σε αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, για να κλείσει η διαπραγμάτευση για το κενό του 2016, θα πρέπει να συμφωνηθούν:
1. Το αν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις και ποιες θα είναι αυτές
2. Το ύψος στο οποίο θα κινηθεί το ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά. Δηλαδή το αν η ύφεση θα είναι 0,7% ή μεγαλύτερη
3. Το αν θα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο προϋπολογισμό θα αποδώσουν τα ανεμενόμενα ή όχι.
4. Το αν οι καλύτερες του προγραμματισμένου επιδόσεις του 2015 στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, θα ληφθούν υπόψη για να περιοριστεί το κενό του 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου