Σελίδες

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

«Στήνουν» πανάκριβη λύση για ελάφρυνση του χρέους

«Στήνουν» πανάκριβη λύση για ελάφρυνση του χρέους

Πρώτη καταχώρηση: 12/02/2016 - 08:16
Τελευταία δημοσίευση: 08:16Επικαιρότητα
«Στήνουν» πανάκριβη λύση για ελάφρυνση του χρέους
Του Τάσου Σ. Δασόπουλου
Πανάκριβη θα είναι τελικά λύση για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένει από το 2012 η Ελλάδα αφού το ΔΝΤ βλέπει ως μονόδρομο την περικοπή συντάξεων και μέχρι 9 δις ευρώ νέα μέτρα ενώ η ΕΕ είναι πιο συντηρητική και ζητά 3,5 - 4 δις ευρώ.
Η περίφημη ενδιάμεση έκθεση των θεσμών που συζητήθηκε κατά το χθεσινό Εurogroup περιορίζονταν μόνο σε κάποιες παρατηρήσεις από τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Το κείμενο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι κανένα από τα μεγάλα θέματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικά αποκρατικοποιήσεις) παραμένουν ανοιχτά γιατί οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν περισσότερα στοιχεία.
Η πραγματική έκθεση θα συνταχθεί όταν συμπληρωθούν από την ελληνική πλευρά τα στοιχεία που ζητούν οι θεσμοί.
Το χειρότερο είναι ότι ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται ότι έχουν ταυτιστεί στο γεγονός ότι το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές σχέδιο Κατρούγκαλου. Απαραίτητο συστατικό εκτός το ύψος της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και τους περιορισμούς που θα πρέπει να μπούν για να αποδοθεί θα πρέπει να είναι και η σημαντική περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Ο πάντα εύγλωττος κ. Πoλ Τόμσεν φρόντισε με ένα άρθρο - θέση του που δημοσίευσε στο επίσημο Blog του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει το θέμα. Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα 4-5% του ΑΕΠ (7,5 – 9 δις ευρώ) μέχρι και το 2018 για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . «Δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να γίνει μείωση των συντάξεων» τόνιζε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχει και μια ταύτιση και με τους σκληρούς της ΕΕ ( κυρίως με τον κ. Σόϊμπλε ) που δεν θέλουν την γενναία λύση και σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Η επιχειρηματολογία του εντοπίζονταν στο εξής : Αν η Ελλάδα δεν κάνει περικοπές το κόστος για την βιωσιμότητα θα είναι μεγαλύτερο για την Ευρώπη.
Ανάμεσα όμως στις χώρες που θα κληθούν να συνεισφέρουν θα είναι και χώρες φτωχότερες από την ΕΕ οι οποίες αντιμετωπίζουν το δικό τους χρέος με δικά τους προγράμματα λιτότητας . πληρώνοντας παράλληλα μικρότερες συντάξεις από αυτές που δίνονται στην Ελλάδα . Σε άλλο σημείο του άρθρου του τονίζει ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 στο ασφαλιστικό το ελληνικό σύστημα απονομής συντάξεων παραμένει εξαιρετικά γενναιόδωρο και ότι το ύψος των συντάξεων είναι ίδιο με αυτό της Γερμανίας.
Ο πάντα αισιόδοξος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί εκτίμησε ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το Καθολικό Πάσχα που πέφτει φέτος στις 27 Μαρτίου .Όσο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Αθήνα είπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν «κατά το δυνατό συντομότερα».
Ο ίδιος αναφέροντας τα θέματα που μένουν ακόμη ανοιχτά τόνισε ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να το κλείσουμε πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση Με το τρόπο αυτό υπέδειξε και τα ανοιχτά θέματα του φορολογικού αλλά και των περικοπών δαπανών οποίες συμφωνήθηκαν μεν αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμη.
Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ μίλησε και για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά .
 Με όλη την βεντάλια των θεμάτων ανοιχτή όλοι περιμένουν πια τις κινήσεις της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου