Σελίδες

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ Δραματική έκκληση της αγοράς: «Δώστε τέλος στην αβεβαιότητα, κλείστε τα ανοιχτά μέτωπα»

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Δραματική έκκληση της αγοράς: «Δώστε τέλος στην αβεβαιότητα, κλείστε τα ανοιχτά μέτωπα»

Δραματική έκκληση της αγοράς: «Δώστε τέλος στην αβεβαιότητα, κλείστε τα ανοιχτά μέτωπα»

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
Σήμα κινδύνου για την πορεία της χώρας εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος «βλέπει» για ακόμη μια φορά την οικονομία να βυθίζεται στην αβεβαιότητα και την απαισιοδοξία να επιστρέφει σε επαγγελματίες και νοικοκυριά. Κορυφαίοι επιχειρηματίες με δηλώσεις τους στην «Η» δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το μαζικό «ξεπούλημα» στις τραπεζικές μετοχές ενώ εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.
Όπως λένε οι ίδιοι, οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται για άλλη μια φορά στη δίνη του κυκλώνα και καλούνται με τις δυνάμεις που τους έχουν απομείνει ύστερα από επτά χρόνια κρίσης να διαχειριστούν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα, αρκετοί όπως ο Νίκος Βασιλείου, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας Bright φοβούνται πως οι συνθήκες αρχίζουν να θυμίζουν κάτι από το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα έφτασε στο «χείλος του γκρεμού» ύστερα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ξένοι προμηθευτές ζητούν ξανά να πληρωθούν προκαταβολικά για να αποστείλουν εμπορεύματα στην χώρα, κόβοντας τις γραμμές πίστωσης προς τους Έλληνες συνεργάτες τους.
Χρ. Χειμωνίδης (Γαλαξίας σούπερ μάρκετ)
Χρ. Χειμωνίδης (Γαλαξίας σούπερ μάρκετ)
Ο πρόεδρος και διευθύνων της ΕΛΤΟΝ Χημικά, Νέστωρας Παπαθανασίου επισημαίνει ότι η δυσπιστία έναντι των Ελλήνων οφείλεται στην επιστροφή της αβεβαιότητας και στο αρνητικό κλίμα που δημιουργείται στη χώρα. «Μας λένε ξεκάθαρα ότι αρνούνται να δώσουν πίστωση, επειδή φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν. Για αυτό κάποιοι απαιτούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς και προκαταβολικά. Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε πίστωση, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να εξοφλήσουμε τις οφειλές μας μέσω ξένων τραπεζών», προσθέτει με έμφαση.
Μεγαλώνουν τα προβλήματα
Ντ. Καλλιμάνη (Καλλιμάνης)
Ντ. Καλλιμάνη (Καλλιμάνης)
Στο μεταξύ, μέρα με τη μέρα διογκώνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τροφοδοσία της αγοράς από τα μπλόκα των αγροτών, δοκιμάζοντας τις αντοχές του εμπορικού κόσμου. «Δεν μπορούμε ούτε να προμηθευτούμε αλλά ούτε και να αποστείλουμε εμπορεύματα στο εξωτερικό. Είμαστε αποκλεισμένοι και σε αδιέξοδο. Τα φορτηγά δεν έρχονται να φορτώσουν εμπόρευμα καθώς φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να παραδώσουν έγκαιρα», σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου, προειδοποιώντας πως όσο περνά ο καιρός και δεν εκτονώνεται η κρίση τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα. Ήδη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Γαλαξίας, Χρ. Χειμωνίδη υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμπορευμάτων στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας ενώ μετ’ εμποδίων γίνεται και η αποστολή των ευπαθών προϊόντων, όπως το γάλα που βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο τραπέζι των καταναλωτών.
Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ελλείψεις να ενταθούν το επόμενο διάστημα εάν συνεχισθούν επί μακρόν οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών. «Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στην τροφοδοσία των καταστημάτων μας. Για παράδειγμα, στέλνουμε τα φορτηγά τη νύχτα να παραδώσουν στα καταστήματα ώστε να αποφύγουν τα μπλόκα. Ωστόσο, σε περίπτωση καθολικού αποκλεισμού σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις, αφού δεν θα μπορούμε να παραδώσουμε», συμπληρώνει.
Σ. Κωνσταντίνου (Yalco)
Σ. Κωνσταντίνου (Yalco)
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Σωκράτης Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Yalco, τονίζοντας πως η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει αυξήσει το κόστος μεταφοράς προϊόντων καθώς τα φορτηγά αναγκάζονται να αλλάξουν πορεία και να εκτελέσουν την παραγγελία μέσω παρακαμπτήριων οδών. Η ζημιά δεν περιορίζεται στην εσωτερική αγορά, αλλά επεκτείνεται και στο εξαγωγικό εμπόριο.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, το κλείσιμο των εθνικών οδών και των τελωνείων αναγκάζει πολλά φορτηγά να παραμένουν εγκλωβισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σύνορα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκαιρη αποστολή προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Ν. Βασιλείου (Bright)
Ν. Βασιλείου (Bright)
Παράλληλα, πλήττεται και η αξιοπιστία των Ελλήνων εξαγωγέων, οι οποίοι καλούνται να «δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», καθώς για μια ακόμη φορά εμφανίζονται αφερέγγυοι. «Για πολλοστή φορά γινόμαστε ασυνεπείς, χωρίς δική μας ευθύνη. Πιστεύω ότι το κλείσιμο των δρόμων, όσο δίκαιο και αν έχουν οι αγρότες στα αιτήματά τους, είναι καταστροφικό. Για να ξαναμπούμε στα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να ρίξουμε ακόμη χαμηλότερες τιμές μας... Δυστυχώς βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας», λέει ο ίδιος.
«Κλειδί» η σταθερότητα
Σύσσωμοι οι επιχειρηματίες μιλούν πλέον για την ανάγκη να κλείσουν άμεσα τα ανοιχτά «μέτωπα» , με επίκεντρο το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς. Στην παρούσα φάση, όπως λένε, η χώρα πρέπει να εκπέμψει προς όλες τις κατευθύνσεις μήνυμα ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις και εμπεδώνεται κλίμα σταθερότητας.
N. Παπαθανασίου (ΕΛΤΟΝ)
N. Παπαθανασίου (ΕΛΤΟΝ)
«Η αστάθεια και η πολιτική αβεβαιότητα είναι ό,τι χειρότερο για την επιχειρηματικότητα», τονίζει η εντεταλμένη σύμβουλος της βιομηχανίας Καλλιμάνης, Ντ. Καλλιμάνη, ενώ ο κ. Βασιλείου υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν άλλο υπό συνθήκες αβεβαιότητας που καθιστούν αδύνατο τον προγραμματισμό σε βάθος χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό, το ενδεχόμενο εκλογών απορρίπτεται ως καταστροφικό, καθώς θα δώσει τη «χαριστική βολή» στην πολύπαθη οικονομία ενώ, αντίθετα, προκρίνεται η λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της κατανάλωσης και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Κ. Λουφάκης πρόεδρος ΣΕΒΕ
Κ. Λουφάκης πρόεδρος ΣΕΒΕ
Σήμερα απαιτείται παραγωγή πλούτου, και όχι αναδιανομή εισοδήματος. Δεν μπορείς να διανείμεις κάτι που δεν υπάρχει. Εάν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει να στηρίξουμε τις δραστηριότητες εκείνες που μπορούν να παράξουν πλούτο, που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να φέρουν την ανάπτυξη. Δεν πρέπει να δημιουργούμε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε», αναφέρει ο κ. Λουφάκης.
Να αποφευχθούν ημέρες 2015
Aμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπό τις παρούσες συνθήκες, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιτακτική καθώς εκτός του ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της χώρας, θα συμβάλει καταλυτικά στον τερματισμό της αβεβαιότητας. «Όσο δεν κλείνει θετικά η αξιολόγηση τόσο θα εντείνεται η αβεβαιότητα και θα μεγαλώνει ο κίνδυνος για την οικονομία», υπογραμμίζει ο Ν. Βασιλείου της βιομηχανίας Bright, προσθέτοντας πως πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι δραματικές στιγμές που έζησε η χώρα το περασμένο καλοκαίρι, όταν βρέθηκε στο «χείλος του γκρεμού» ύστερα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές. Την ανάγκη να κλείσει γρήγορα και επιτυχώς η αξιολόγηση επισήμανε πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, λέγοντας σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου