Σελίδες

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Επιδοτήσεις από 7.500-100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις – Δείτε τις προϋποθέσεις

Επιδοτήσεις από 7.500-100.000 ευρώ για πολύ
μικρές επιχειρήσεις – Δείτε τις προϋποθέσεις

Πρώτη καταχώρηση: 12/03/2016 - 10:55
Τελευταία δημοσίευση: 12/03/2016 10:55Οικονομία
Επιδοτήσεις από 7.500-100.000 ευρώ για πολύμικρές επιχειρήσεις – Δείτε τις προϋποθέσεις
Επιδότηση από 7.500 έως και 100.000 ευρώ μπορούν να λάβουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».
Το πρόγραμμα, που προκηρύσσεται στις 7 Απριλίου, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), δηλαδή στους τομείς της Αγροδιατροφής και της Βιομηχανίας Τροφίμων, των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΠΔΒ), των Υλικών και Κατασκευών, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και της Υγείας.

Όροι και προϋποθέσεις

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα μπορούν να συμμετάσχουν:
Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι τις 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι τις 31/12/2015.
Στην κατηγορία των μμε, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των MμE, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:
Να έχει την -κατά περίπτωση- απαιτούμενη εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση έκδοσης ή ανανέωσης αυτής, για τη/ις δραστηριότητα/ες στην/ις οποία/ες δραστηριοποιείται. Eάν το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε ΚΑΔ στον οποίο δεν έχει δραστηριοποιηθεί η εταιρεία, η επιχείρηση υποχρεούται να προσκομίσει την άδεια λειτουργίας πριν από την καταβολή της τελευταίας πληρωμής. Επιχειρήσεις που στερούνται της απαιτούμενης νόμιμης άδειας λειτουργίας, καθώς και επιχειρήσεις των οποίων η άδεια έχει λήξει και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για έκδοση ανανεωμένης άδειας μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασης απορρίπτονται εξ αρχής από τη δράση.
Να δραστηριοποιείται στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσει επένδυση σε μία μόνο Περιφέρεια.
Να λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία και ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4019/2011 – ΚΟΙΝΣΕΠ).
Να μην αποτελεί προβληματική επιχείρηση κατά την έννοια που δίδεται στο δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων.
Να μην είναι υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης.
Να διαθέτει ή να δεσμευθεί με υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου ότι μέχρι την ολοκλήρωση της δράσης/επένδυσης θα μεριμνήσει για τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές, όπου αυτό είναι απαραίτητο, ατόμων με αναπηρία.
Να υποβάλει έως ένα επενδυτικό σχέδιο ανά ΑΦΜ.
Το επενδυτικό σχέδιο (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) να μην έχει ολοκληρωθεί πριν από την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.
Να υποβάλει στο επενδυτικό σχέδιο δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
Να δεσμευτεί ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η ενιαία επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο προηγούμενα ημερολογιακά έτη) πριν από τον χρόνο χορήγησης του εννόμου δικαιώματος της ενίσχυσης.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% οι ΟΤΑ και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού.
Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται -κατόπιν σχετικών συμβάσεων- άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως σε εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για τη χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop κ.λπ.). Ολες οι παραπάνω συνθήκες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στη δράση. Η μη ικανοποίηση κάθε μίας εξ αυτών αποτελεί συνθήκη αποκλεισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Προθεσμία 24 μηνών

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ενταξης. Επισημαίνεται ότι δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στο πρώτο έτος υλοποίησής της, εφόσον η ημερομηνία ολοκλήρωσης της χρηματοδοτούμενης επένδυσης υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Κάλυψη έως 50% για επενδυτικά σχέδια από 15.000 έως 200.000 ευρώ

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά προγράμματα ύψους από 15.000 έως και 200.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.
Ως επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες, χαρακτηρίζονται αυτές που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 11 Φεβρουαρίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 15.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών του έτους 2015 ή το ποσόν των 200.000 ευρώ στην περίπτωση που ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης το έτος 2015 ήταν μεγαλύτερος 200.000 ευρώ.

Κατηγορίες δαπανών

Οι κατηγορίες δαπανών που επιδοτούνται είναι οι εξής:
Κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος.
Μηχανήματα – Εξοπλισμός.
Αϋλες δαπάνες.
Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό) μέχρι 24.000 ευρώ ως ακολούθως: 12.000 ευρώ ανά ΕΜΕ (υφιστάμενη ή/και νέα) και μέχρι δύο ΕΜΕ. Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) θεωρείται η πλήρης απασχόληση για διάστημα ενός έτους, δηλαδή η συμπλήρωση 40 ωρών εβδομαδιαίως για 12 μήνες από ένα άτομο πλήρους απασχόλησης ή από περισσότερα άτομα μερικής απασχόλησης κατά το ίδιο διάστημα.
Υποβολή αιτήσεων
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων: www.ependyseis.gr/mis. Δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής.
Τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μετά την αξιολόγηση και την προσωρινή βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τα δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου