Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Αδεια τα κρατικά ταμεία, μέχρι πότε αντέχει το Δημόσιο

Αδεια τα κρατικά ταμεία, μέχρι πότε αντέχει το Δημόσιο

Μέχρι το Πάσχα των Καθολικών υπολείπονται μόλις τρεις εβδομάδες. Πολύ δύσκολα θα έχουν κλείσει μέχρι τότε όλα τα θέματα.
adeiazoun-kai-ta-kratika-tameia---mexri-pote-antexoume
 
Μια μάχη τελείωσε, μια καινούργια ξεκινάει για την ελληνική κυβέρνηση. Ύστερα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων, στο χθεσινό Eurogroup βγήκε τελικώς λευκός καπνός στο πρώτο (και ευκολότερο) σκέλος της διαπραγμάτευσης που αφορούσε στην επάνοδο των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα καθώς υπό ασφυκτικές χρονικές πιέσεις, θα πρέπει να κλείσουν όλα τα κρίσιμα μέτωπα αυτής της διαπραγμάτευσης. Βλέποντας τα κρατικά ταμεία να αδειάζουν ημέρα με την ημέρα, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η 1η αξιολόγηση θα έχει κλείσει –σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος- μέχρι το Πάσχα των Ορθόδοξων.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα ενώ έχουν ήδη ξυπνήσει εφιαλτικές μνήμες από την περυσινή χρονιά κατά την οποία το Γενικό Λογιστήριο έψαχνε και το τελευταίο ευρώ στα ταμεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία. Είναι ίδια η κατάσταση φέτος με πέρυσι; Ως πότε επαρκούν τα διαθέσιμα του κράτους; Μέχρι πότε μπορεί να παζαρεύει η ελληνική πλευρά για να αποφύγει τα σκληρά μέτρα; Τα νούμερα δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως και πέρυσι, το «σημείο μηδέν» τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού. Ο Ιούλιος δεν… βγαίνει όση περικοπή δαπανών και να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τότε; Με πολύ μεγάλη συγκράτηση δαπανών η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο αλλά και με την ελπίδα ότι τα έσοδα θα διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα βγουν οι δύο μήνες της άνοιξης.
               Η ευτυχής συγκυρία για την ελληνική πλευρά, είναι ότι φέτος, οι δανειακές υποχρεώσεις είναι αρκετά «συμμαζεμένες» σε σχέση με πέρυσι. Αν εξαιρεθεί ο Μάρτιος κατά τον οποίο πρέπει να πληρώσουμε 879 εκατ. ευρώ για δόσεις (κυρίως προς το ΔΝΤ) και 750 εκατ. ευρώ για τόκους, οι υπόλοιποι μήνες έχουν μικρότερες υποχρεώσεις:
1.      Τον Απρίλιο, οι δόσεις ανέρχονται στα 511 εκατ. ευρώ και οι τόκοι στα 420 εκατ. ευρώ.
2.      Τον Μαίο οι υποχρεώσεις είναι ακόμη μικρότερες και φτάνουν στα 250 εκατ. ευρώ για δόσεις και στα 210 εκατ. ευρώ για τόκους ενώ
3.      Τον Ιούνιο λήγουν δόσεις 306 εκατ. ευρώ ενώ πρέπει να καταβληθούν τόκοι 400 εκατ. ευρώ.

               Σε αυτό το χρονικό σημείο, εξαντλείται και το τελευταίο χρονικό περιθώριο. Τον Ιούλιο, όπως και πέρυσι, εμφανίζονται οι υποχρεώσεις της ΕΚΤ ύψους 2,766 δισ. ευρώ οι οποίες είναι αδύνατον να καλυφθούν με τα διαθέσιμα πόσο μάλλον όταν και οι τόκοι του συγκεκριμένου μήνα ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ.
               Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζον ότι τα χρονικά περιθώρια δεν θα εξαντληθούν καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπογραφές θα μπουν με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Υπάρχουν ελπίδες ότι οι χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί έναρξης των συζητήσεων για το χρέος μέσα στον Απρίλιο, κρύβουν και την κοινή βούληση όλων των υπουργών του Eurogroup για ταχεία προώθηση των διαπραγματεύσεων. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς μέχρι το Πάσχα των Καθολικών υπολείπονται μόλις τρεις εβδομάδες. Πολύ δύσκολα θα έχουν κλείσει μέχρι τότε όλα τα θέματα. Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα ήθελε:
1.      Να έχει επέλθει συμφωνία τουλάχιστον για το θέμα του δημοσιονομικού κενού το 2016 καθώς από αυτό εξαρτώνται και άλλα μέτωπα. Μετά τις 20 Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού το 2015. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2%, η ελληνική πλευρά θα βοηθηθεί στη διαπραγμάτευση.
2.      Μετά τις διακοπές των εορτών του Πάσχα των Καθολικών, επόμενη καθοριστική ημερομηνία θα είναι η 22α Απριλίου κατά την οποία είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση του Eurogroup αυτή τη φορά στο Αμστερνταμ. Μέχρι τότε, η ελληνική πλευρά, θα ήθελε να έχουν κλείσει τα πάντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου