Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Κυβερνητικό «σπριντ» για συμφωνία την Παρασκευή, κωλλυσιεργεί το ΔΝΤ

Κυβερνητικό «σπριντ» για συμφωνία την Παρασκευή, κωλλυσιεργεί το ΔΝΤ

Πρώτη καταχώρηση: 17/03/2016 - 07:58
Τελευταία δημοσίευση: 07:58Επικαιρότητα
Κυβερνητικό «σπριντ» για συμφωνία την Παρασκευή, κωλλυσιεργεί το ΔΝΤ
Του Τάσου Δασόπουλου

Με στόχο μια συμφωνία μέχρι και την Παρασκευή για φορολογικόασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια συνεχίζει τις προσπάθειες του το οικονομικό επιτελείο ώστε την επόμενη βδομάδα μετά το Πάσχα των Καθολικών, να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Εκτός των άλλων το ΥΠΟΙΚ έχει κατά νου και τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους επόμενους μήνες οι οποίες δεν είναι δυνατό να καλυφθούν μόνο με τα δημόσια έσοδα, χωρίς τα 5,7 δισ ευρώ που προβλέπει ως δεύτερη δόση το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει καθώς φαίνεται να διαφωνεί με βασικές στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης και προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση. Πίσω από τις κλειστές πόρτες η επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου κ. Ντέλια Βελκουλέσκου μιλά για «επάρκεια δεσμεύσεων» σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και αντιτάσσεται, όπως το έκανε από την αρχή, στο ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών. Στην προσπάθεια να μην βρεθεί ξανά το Ταμείο εγκλωβισμένο σε ένα τρίτο πρόγραμμα όπου η Ελλάδα δεν θα έχει τα απαραίτητα μέτρα και οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι διατεθειμένοι να ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος, προσπαθεί να διακόψει τη διαπραγμάτευση μεταφέροντάς την μετά το τέλος του μήνα.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί να διατηρήσει τη διαπραγμάτευση μέχρι και μια «κατ αρχήν» συμφωνία σε όλα τα θέματα χωρίς όμως να κάνει υπερβολικές υποχωρήσεις.
Στο φορολογικό, προσπαθεί να βγάλει από το τραπέζι τη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους δεδομένου ότι είναι ένα μέτρο εξαιρετικά επώδυνο πολιτικά και κοινωνικά. Αντιπροτείνει κάθε μέρα μια νέα φορολογική κλίμακα με υψηλότερους συντελεστές από τα 25.000 ευρώ ώστε να πετύχει τα 400 εκ ευρώ που ζητά η τρόικα.
Στο ασφαλιστικό, το μεγάλο πρόβλημα είναι η άρνηση του ΔΝΤ να δεχθεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ανοίγει μια τρύπα της τάξης των 300-350 ευρώ για το 2016 που γίνεται περίπου 1 δισ ευρώ μέχρι το 2018 απαιτώντας πρόσθετες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
ΕΕ και ΔΝΤ δεν αποδέχονται επίσης την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργείου Εργασίας για τη δυνατότητα καταβολής εθνικής σύνταξης 384 ευρώ για όλους με 15 χρόνια εργασίας.  Ζητούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, μείωση της προσωπικής διαφοράς από τώρα και περικοπές ακόμη και σε κύριες συντάξεις.
Τα κόκκινα δάνεια που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα. Τούτο διότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι μόνο του μαζί με το ΥΠΟΙΚ στην επιμονή για εξαίρεση από την αγορά δανείων ενός μεγάλους αριθμού στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας επιμένουν η νέα αγορά να λειτουργήσει χωρίς περιορισμούς και μάλιστα τα συμπεριλάβει και ενήμερα δάνεια ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον και από τα distress Funds.
Πιο εύκολα είναι τα πράγματα στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων όπου η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί τους όρους των δανειστών για ισχυρή συμμετοχή στη διοίκηση ατόμων που θα εγκρίνουν οι δανειστές και το μόνο θέμα που μένει είναι να οριστικοποιηθεί η ακίνητη περιουσία που θα περιέλθει στο ταμείο.
Φορολογικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια θα απασχολήσουν και τις σημερινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές ενώ η μέρα θα ξεκινήσει με την επανεξέταση των αλλαγών που έγιναν με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου