Σελίδες

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Αυτοκίνητα: Τι αλλάζει στους φόρους, την απόσυρση, τα τέλη κυκλοφορίας - ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ Φόροι: Αυτές είναι οι ανατροπές για εκατομμύρια πολίτες

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Αυτοκίνητα: Τι αλλάζει στους φόρους, την απόσυρση, τα τέλη κυκλοφορίας

Αυτοκίνητα: Τι αλλάζει στους φόρους, την απόσυρση, τα τέλη κυκλοφορίας

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία των αυτοκινήτων, σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να μαζέψουν περισσότερα χρήματα και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Προς το παρόν πρόκειται για σενάρια τα οποία, ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στην αγορά η οποία έχει παγώσει περιμένοντας τις αλλαγές αλλά και την παράταση της απόσυρσης.
Πιο συγκεκριμένα:
– Εξετάζονται αλλαγές στη φορολόγηση της απόκτησης ΙΧ με παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης. Το τέλος θα υπολογίζεται κατά κύριο λόγο με βάση την αξία του οχήματος και λιγότερο με βάση τον κυβισμό. Ο σημερινός τρόπος υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης (5-50% επί της εργοστασιακής αξίας με βάση τον κυβισμό) θεσπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2002 και θεωρείται ότι έχει κάνει τον κύκλο του.
– Εχει αποφασιστεί το ψαλίδισμα του κινήτρου απόσυρσης έως και 20% σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι το τέλος του 2015. Η τροπολογία για την παράταση της απόσυρσης έως το τέλος του Μαΐου οδεύει για τη βουλή και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016.
– Έρχονται αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων. Οι αυξήσεις αναμένεται να επηρεάσουν τη λιανική τιμή της βενζίνης, του ντίζελ κίνησης, του υγραερίου κίνησης και πιθανότατα του φυσικού αερίου κίνησης.
Τελικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί, καθώς υπάρχει προβληματισμός για την αύξηση στο ντίζελ κίνησης αφού αυτή θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς επηρεάζει τη βιομηχανία και τις εμπορευματικές μεταφορές. Επίσης, μια αύξηση στο ντίζελ πρόκειται να ανοίξει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της τιμής μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δημιουργώντας και πάλι κίνητρα για λαθρεμπόριο.
– Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες από τη μια θα αυξήσουν τα έσοδα από τα τέλη και από την άλλη θα δώσουν κίνητρο σε πολλούς φορολογούμενους για να παραλάβουν και πάλι τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν καταθέσει.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΤΡΥΠΑ

Αυξήσεις σε βενζίνη, αέριο, κινητά, συνδρομητική τηλεόραση - Φωτιά η νέα έκτακτη εισφορά και ο ΕΝΦΙΑ

Αυξήσεις σε βενζίνη, αέριο, κινητά, συνδρομητική τηλεόραση - Φωτιά η νέα έκτακτη εισφορά και ο ΕΝΦΙΑ

Νέα σκληρά φορολογικά μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να καλυφθεί η "τρύπα" του 1,5 δισ. ευρώ που απομένει ως το 2018 καθώς οι μέχρι τώρα σχεδιαζόμενες επιβαρύνσεις στη φορολογική κλίμακα δεν επαρκούν, με το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει ότι στόχος παραμένει η δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Σύμφωνα με το Mega, μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι:
  • Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, έως και 10 λεπτά το λίτρο, παρά το ότι η Ελλάδα έχει την 5η μεγαλύτερη φορολογία στην ΕΕ
  • Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
  • Η αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, την ώρα που η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη, ενώ παγκοσμίως βρισκόμαστε πιο χαμηλά μόνο από την Τουρκία, την Ιορδανία, την Γκαμπόν, την Τανζανία και την Τζαμάικα!
  • Η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
800 εκατ. ευρώ περισσότεροι φόροι προκύπτουν από τη νέα φορολογική κλίμακα, από την οποία προκύπτουν:
  • "Ψαλίδι" αφορολόγητου στις 9.090 ευρώ
  • Επιπλέον 100 ευρώ φόρος ως 20.000 ευρώ εισόδημα
  • Έως 550 ευρώ παραπάνω φόρος μέχρι 25.000 ευρώ
  • Επιβάρυνση 900 ευρώ για εισόδημα 40.000 ευρώ.
Πιο βαριά κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ θα είναι και η έκτακτη εισφορά, που φέρνει επιβαρύνσεις από τις 18.000 ευρώ και πρόσθετο φόρο 526 ευρώ για 40.000 ευρώ εισόδημα.
Υπό μελέτη είναι ένας πιο "βαρύς" κατά 200 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ για πολλά και ακριβά ακίνητα, ενώ πιο "αλμυρός" κατά 250 εκατ. ευρώ θα είναι ο φόρος για εισόδημα από ακίνητα.
"Πρέπει να πάμε σε μια λογική δίκαιων φόρων. Αυτή τη στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε νέα φορολογικά μέτρα στη διπαραγμάτευση που να μοιράσουν όσο πιο δίκαια και αναλογικά μπορούν το φορολογικό βάρος το οποίο έχουμε δεχθεί" δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Αυξάνεται ο φόρος για εισοδήματα από περισσότερες της μίας πηγές

Αυξάνεται ο φόρος για εισοδήματα από περισσότερες της μίας πηγές

Αυξήσεις φόρων για όσους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχθηκε την εφαρμογή μιας ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, με εξαίρεση τα ενοίκια.
Δηλαδή, για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα ισχύει μία ενιαία κλίμακα φορολόγησης. Αν στα εισοδήματα του φορολογούμενου περιλαμβάνονται μισθοί και αμοιβές από ελεύθερο επάγγελμα τα δυο εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με την κλίμακα που θα περιλαμβάνει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.100 ευρώ. Αν τελικά αυτό ισχύσει, οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικές για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, με μικρομεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα με την ενιαία φορολόγηση θα ελαφρυνθούν οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα.
Παραδείγματα φορολόγησης μισθωτού με εισοδήματα και από «μπλοκάκι»
1. Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 ευρώ από «μπλοκάκι». Συνολικό εισόδημα 25.000 ευρώ.
Φόρος σήμερα:
Φόρος στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες: 2.300 ευρώ
Φόρος στο εισόδημα από μπλοκάκι: 1.300 ευρώ.
Συνολικός φόρος: 3.600 ευρώ.
Φόρος με τις αλλαγές που εξετάζονται και συγκεκριμένα για το σύνολο του εισοδήματος: 5.750 ευρώ. Αύξηση φόρου 2.150 ευρώ.
2. Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 6.000 ευρώ από «μπλοκάκι». Συνολικό εισόδημα 16.000 ευρώ.
Φόρος σήμερα:
Φόρος στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες: 100 ευρώ
Φόρος στο εισόδημα από μπλοκάκι: 1.560 ευρώ.
Συνολικός φόρος: 1.660 ευρώ.
Φόρος με τις αλλαγές που εξετάζονται και συγκεκριμένα για το σύνολο του εισοδήματος: 1.520 ευρώ. Μείωση φόρου 140 ευρώ.
Εισοδήματα από ακίνητα
Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με συντελεστές αυξημένους.
Συγκεκριμένα, για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι τα 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 33% στο 45%.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ

Φόροι: Αυτές είναι οι ανατροπές για εκατομμύρια πολίτες

Φόροι: Αυτές είναι οι ανατροπές για εκατομμύρια πολίτες

Της Μαρίας Βουργάνα
Μετά από έξι χρόνια απανωτών φορολογικών επιβαρύνσεων, εκατομμύρια νοικοκυριά θα βρεθούν για άλλη μια φορά αντιμέτωπα με μια νέα φοροκαταιγίδα που θα πλήξει τα εισοδήματά τους και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση.
Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να καλύψει το δημοσιονομικό κενό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επεξεργάζεται ένα κοκτέιλ φοροεισπρακτικών μέτρων που περιλαμβάνει:
- ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με «ψαλίδισμα» του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στις 9.100 ευρώ και νέες φορολογικές κλίμακες,
- αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ ο οποίος εξισώνεται με τον ΕΦΚ στη βενζίνη,
- αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα,
- αύξηση του φόρου ακινήτου για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία,
- αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%.
- επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση,
- αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, βρίσκονται όλες οι κυβερνητικές προτάσεις με την κυβέρνηση να επιδιώκει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 22 Απριλίου.
Στο φορολογικό «μέτωπο» έμφαση δίνεται στις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων.
Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης φέρνει επιβαρύνσεις για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εξαίρεση όσους καλύπτονται από το νέο έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, τους φορολογούμενους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες και «μπλοκάκι», όσους εισπράττουν ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία προς υψηλά εισοδήματα.
Στον αντίποδα, κερδισμένη των σχεδιαζόμενων φορολογικών αλλαγών βρίσκεται η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, που δηλώνει εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το τελευταία κυβερνητική πρόταση:
1. Αφορολόγητο: Το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ με έκπτωση φόρου στα 2.000 ευρώ (από 2.100) την οποία δικαιούνται αυτούσια όσοι έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.
Η διατήρηση της έκπτωσης φόρου και του έμμεσου αφορολογήτου αποτελεί βασική διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ζητήσει μειωμένο αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ, το οποίο όμως θα το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί- συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος.
2. Κλίμακα: Η φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων προβλέπει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές που ξεκινούν από 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:
- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος.
- 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ).
- 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ)
- 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
3. Ειδική εισφορά. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά κινείται στη φιλοσοφία της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο όριο. Με τον «μικρό» συντελεστή να διαμορφώνεται στα 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και τον ανώτατο συντελεστή στο 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ η νέα κλίμακα της εισφορά αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής:
- 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
- 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
- 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
- 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
- 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
- 10% από 220.001 ευρώ και πάνω

Έξτρα φόροι για μισθωτούς - συνταξιούχους
Οι κυβερνητικές προτάσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα σε συνδυασμό με τη νέα εισφορά αλληλεγγύης οδηγούν σε επιβαρύνσεις για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 9.100 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις είναι μικρές και κυμαίνονται από 31 έως 100 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα από 10.000 ευρώ έως 17.000 ευρώ. Από τα εισοδήματα των 18.000 ευρώ και πάνω αρχίζουν οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Το φορολογικό βάρος θα σηκώσουν κυρίως οι φορολογούμενοι με μεσαία εισοδήματα.
Οι έχοντες εισοδήματα 25.000 ευρώ θα δουν τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να αυξάνεται κατά 625 ευρώ, στα 30.000 ευρώ ο συνολικός φόρος φουσκώνει κατά 856 ευρώ, στις 35.000 ευρώ η πρόσθετη επιβάρυνση φθάνει τα 951 ευρώ και για τους έχοντες εισοδήματα 40.000 ευρώ ο έξτρα συνολικός φόρος εκτοξεύεται στα 1.428 ευρώ. Σε όσους δηλώνουν εισόδημα 50.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης φθάνει τα 2.226 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου