Σελίδες

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ 587 ΕΚΑΤ. Στα 6,06 δισ. ανέβηκε το «φέσι» του Δημοσίου στους ιδιώτες

ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ 587 ΕΚΑΤ.

Στα 6,06 δισ. ανέβηκε το «φέσι» του Δημοσίου στους ιδιώτες

Στα 6,06 δισ. ανέβηκε το «φέσι» του Δημοσίου στους ιδιώτες

Της Μαρίας Βουργάνα
«Φούσκωσαν» κατά 587 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ τον ίδιο μήνα οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η εκτόξευση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αποτελούν νάρκη στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα «φέσια» του Δημοσίου έφτασαν στα 5,4 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2016 αντί 4,8 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα και 4,6 δισ. που ήταν στην αρχή του έτους. Αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που διαμορφώθηκαν στα 658 εκατ. ευρώ, τότε τα συνολικά χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν στα 6,058 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ύψους 2,755 δισ. ευρώ (έναντι 1,456 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο) εκ των οποίων τα 2,445 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αν στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος προστεθεί και το συσσωρευμένο έως τα τέλη του περασμένου έτους, τότε ο συνολικός λογαριασμός εκτινάσσεται στα 86,9 δισ. ευρώ, ποσό που έχει φτάσει να προσεγγίσει το μισό ΑΕΠ της χώρας. Η ανάλυση του συσσωρευμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, δείχνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των 84 δισ. ευρώ αφορά σε οφειλές παρελθόντων ετών από ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις και πτωχευμένες επιχειρήσεις.
Αναλυτικά το παλιό ληξιπρόθεσμο ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 8,066 δισ. ευρώ, ενώ το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων φτάνει στα 12,379 δισ. ευρώ. Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα του πρώτου διμήνου του έτους, οι εισπράξεις είναι ανεπαίσθητες. Ο εισπρακτικός μηχανισμός κατάφερε να εισπράξει 9,5% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών ή 262 εκατ. ευρώ στα 2,755 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,5%). Την ίδια ώρα, από τα 5,401 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τα 2,931 δισ. ευρώ είναι οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και το 1,092 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Νοσοκομεία. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Φεβρουάριο περιορίστηκαν στα 658 εκατ. ευρώ από 706 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Επίσης από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι στο τέλος του πρώτου διμήνου του 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα ήταν 1 δισ. ευρώ.
«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, με ευθύνη της κυβέρνησης, συνεχίζουν να "τραβούν την ανηφόρα"», σχολίασε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Όπως ανέφερε «το "αλαλούμ" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ειδικότερα, στις 23 Μαρτίου, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Κουτεντάκης δήλωνε: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική "στάσης πληρωμών" στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών». Στις 29 Μαρτίου, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χουλιαράκης δήλωνε: «Για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι δημιουργήθηκαν επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές». Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για τον Φεβρουάριο 2016 δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 716 εκατ. ευρώ ή κατά 15% από τις αρχές του έτους. Ενώ, αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ ή κατά 76% από το τέλος του 2014.
Ένα ακόμη δείγμα αναξιοπιστίας και ανικανότητας. Η κατάσταση θα είχε περιορισμένο ενδιαφέρον αν το κόστος των ιδεοληπτικών πολιτικών ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της πολύμηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με αποκλειστική ευθύνη της, δεν το πλήρωναν όλα τα νοικοκυριά και όλες οι επιχειρήσεις. Δεν το πλήρωνε η χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου