Σελίδες

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΔΝΤ: «Εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

ΔΝΤ: «Εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ: «Εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να δώσουν στην Αθήνα ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, το οποίο θεωρεί ότι παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο», σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου του ΔΝΤ, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.
«Παρά τη γενναιόδωρη, υπό ευνοϊκούς όρους, επίσημη χρηματοδότηση και τα σχέδια για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις… η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη», αναφέρει το προσχέδιο του ΔΝΤ. «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, επιπροσθέτως των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών, θα είναι ουσιαστικής σημασίας η αποφασιστική δράση από τους ευρωπαίους εταίρους μας για την χορήγηση περαιτέρω ελάφρυνσης του επίσημου χρέους», αναφέρει το ΔΝΤ.
Tο προσχέδιο του Μνημονίου Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Πολιτικών του ΔΝΤ (Memorandum of Financial and Economic Policies - MFEP), που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% φέτος, πλεόνασμα της τάξης του 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% το 2018.
Αναφέρει ότι αυτά τα στοιχεία αντανακλούν την μεταρρυθμιστική κόπωση ύστερα από πέντε χρόνια προσαρμογής και κοινωνικών πιέσεων στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας, το ποσοστό της οποίας ανήλθε στο 24,4% τον Ιανουάριο. Το προσχέδιο προβλέπει μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 1,25% μακροπρόθεσμα, το οποίο είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη.
Οι στόχοι, τους οποίους χαρακτηρίζει «φιλόδοξους αν και ρεαλιστικούς», θα μπορούσαν να ενισχυθούν από την εφαρμογή μέτρων, τα οποία θα εξοικονομούσαν ποσό αντίστοιχο του 2,5% του ΑΕΠ το 2018, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το φόρο εισοδήματος, το φόρο προστιθέμενης αξίας και το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα.
Οι συνταξιοδιοτικές μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την αλλαγή της υπολογιστικής βάσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες σύμφωνα με τα πραγματικά τους εισοδήματα, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την καθιέρωση εθνικής σύνταξης ύψους 345 ευρώ το μήνα ύστερα από 15 έτη εισφορών και ύψους 384 ευρώ το μήνα ύστερα από 20 έτη εισφορών.
Για να αντιμετωπιστούν τα περαιτέρω ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα αξίας 0,5% του ΑΕΠ χωρίς, ωστόσο, να περιλαμβάνουν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, οι οποίες θα ‘παγώσουν’ με νομοθετική ρύθμιση, αναφέρει το ΔΝΤ.
Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν περιλαμβάνεται η προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Η Ελλάδα και οι δανειστές συζητούν την απελευθέρωση της αγοράς δανείων στο πλαίσιο των μέτρων για μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Αθήνα θα τροποποιήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να επιτρέπει την πώληση των εξυπηρετούμενων και μη τραπεζικών δανείων από μη πιστωτικά ιδρύματα «ελεύθερα και άμεσα», ανέφερε το προσχέδιο.
Η νομοθεσία που σχετίζεται με τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περάσει πριν το 2017 και να εφαρμοστεί σταδιακά, ανάφερε το ΔΝΤ. Η Αθήνα πιθανόν θα χρειαστεί επίσης να υποβάλλει για φέτος συμπληρωματικό προϋπολογισμό, πρόσθεσε το προσχέδιο.


ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΔΝΤ: «Ουδέν σχόλιον» αν δεν δούμε τα κείμενα των νομοσχεδίων - Αγνωστη η επιστροφή της Βελκουλέσκου

ΔΝΤ: «Ουδέν σχόλιον» αν δεν δούμε τα κείμενα των νομοσχεδίων - Αγνωστη η επιστροφή της Βελκουλέσκου

Κανένα σχόλιο δεν μπορεί να κάνει το ΔΝΤ εάν δεν δει τα νομοσχέδια που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση σε φορολογικό και ασφαλιστικό.
Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega το Ταμείο ενημερώθηκε για την πρόθεση της Αθήνας αλλά δεν προχώρησε σε κάποιο επίσημο σχόλιο, δεδομένου -όπως διαμηνύθηκε- ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν είχε καν ακόμα προσγειωθεί στην Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, το Ταμείο εξακολουθεί να μην έχει σχολιάσει την παύση των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με την ΕΕ και την Κομισιόν. Αυτή η στάση αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά ακόμη και για το αν και πότε θα επιστρέψει η Ντ. Βελκουλέσκου στις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή πλευρά έχουν μιλήσει για επανέναρξη των συνομιλιών από την επόμενη Δευτέρα, όμως, όσο το ΔΝΤ δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του αφήνει όλα τα περιθώρια ανοικτά για ερμηνείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου