Σελίδες

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μια δεκαετία πίσω η οικονομία

Μια δεκαετία πίσω η οικονομία

xrimatistirio.jpg

Χρηματιστήριο ΑθηνώνINTIME NEWS
Τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα από την περίοδο του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων είχαν το 2015 οι εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας συνολικές ζημιές άνω των 7,5 δισ. ευρώ, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από οριακές διαπραγματεύσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και -εν τέλει- το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls.
Η επιλογή των τραπεζών να εγγράψουν μαζικά επισφάλειες στους ισολογισμούς τους για τα «κόκκινα» δάνεια έκανε τις ζημιές για τον κλάδο να εκτιναχθούν στα 8,1 δισ. ευρώ και να επηρεάσουν δραματικά την εικόνα για το σύνολο των εισηγμένων, η οποία πάντως μόνο επιμέρους θετικές διαφοροποιήσεις είχε να παρουσιάσει, καθώς η γενικότερη συγκυρία στην οικονομία δεν λειτούργησε ως αρωγός, προκειμένου να βελτιωθούν τα αποτελέσματα των εταιρειών.

Λόγω διεθνούς συγκυρίας

Ο κλάδος που έκανε τη θετική διαφορά τη χρονιά που μας πέρασε ήταν κυρίως αυτός της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών.
Η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους για τις εταιρείες οδήγησε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα 252 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 450 εκατ. ευρώ το 2014, με αποτέλεσμα οι εμπορο-βιομηχανικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν το 2015 καθαρά κέρδη 676 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 54,6 εκατ. ευρώ το 2015.
Ο κλάδος διύλισης, όμως, είχε καταλυτική συνεισφορά σε απόλυτα μεγέθη, καθώς, αν εξαιρεθούν οι επιδόσεις των διυλιστηρίων, η κερδοφορία για τις υπόλοιπες εισηγμένες ήταν οριακά βελτιωμένη, στοιχείο που -σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές- δείχνει μεν πως η πραγματική οικονομία έχει πιθανόν «πιάσει πάτο», αλλά ακόμη αδυνατεί να απομακρυνθεί από αυτόν.
Κύριο χαρακτηριστικό της χρήσης του 2015 ήταν οι μεγάλες ανισότητες σε ό,τι αφορά την εικόνα των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και η υπερσυγκέντρωση της κερδοφορίας σε λίγες, απολύτως ξεχωριστές και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες που -ως επί το πλείστον- ξεχώρισαν και φέτος, είναι όσες έχουν διευρυμένη διεθνή παρουσία, επιτυγχάνοντας να εξουδετερώνουν έτσι την ύφεση της ελληνικής αγοράς, είτε όσες αποτελούν κρατικά και ιδιωτικά ολιγοπώλια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να νέμονται το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων και της κερδοφορίας στους κλάδους δραστηριότητάς τους.
Ετσι, οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου, που ανήκουν στον εμποροβιομηχανικό τομέα, εμφανίζουν καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ (+53,7%) μέγεθος, το οποίο είναι διπλάσιο από το σύνολο της κερδοφορίας των υπόλοιπων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χ.Α.

Μόλις 81 στο συν

Πίνακας τιμών στο χρηματιστήριο ΑθηνώνINTIME NEWS
Σύμφωνα με τη μελέτη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνου Χατζηδάκη, από τους 199 ισολογισμούς που δημοσιεύτηκαν μόλις 81 είναι οι εταιρείες που παρουσίασαν κέρδη το 2015, συνολικού ύψους 3,099 δισ. ευρώ, έναντι 118 που κατέγραψαν ζημιές συνολικού ύψους 10,6 δισ. ευρώ.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών στο σύνολο του 2015 διαμορφώθηκε στα 65,98 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 4,7%.
Τα επίπεδα αυτά των πωλήσεων είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί για τις εισηγμένες επιχειρήσεις από το 2005, κάτι που σημαίνει ότι σε όρους εσόδων η οικονομία έχει πλέον επιστρέψει μία δεκαετία πίσω.
Για να γίνει αντιληπτή η απώλεια τζίρου στις εισηγμένες αρκεί να σημειωθεί ότι στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή από το 2008 μέχρι το 2015, ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 30% ή περίπου κατά 26 δισ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ των 90,5 δισ. ευρώ.
Σε επίπεδο κλάδων, αρνητικές ήταν για ακόμη μία χρονιά οι επιδόσεις για τις εταιρείες Συμμετοχών (ζημιές 182,3 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων του ομίλου Βιοχάλκο, της MIG, της AXOΝ και της Intracom, ενώ ιδιαίτερα άσχημη ήταν η πορεία και για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ζημιών της ΔΕΗ, που έκλεισε τη χρήση με -102 εκατ. ευρώ.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η Πληροφορική ήταν επίσης δύο κλάδοι που όχι μόνο δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν, αλλά αμφότεροι διεύρυναν τις ζημιές τους από τα 54-55 εκατ. ευρώ το 2014 σε πάνω από 73 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τεράστιες ζημιές (218 εκατ. ευρώ το 2015) συνεχίζει να παρουσιάσει και ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιρειών λόγω των απομειώσεων που κάνουν οι εταιρείες, με την εταιρεία Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα να κλείνει τη χρονιά με ζημιά 106 εκατ. ευρώ, την Αβαξ με -32,7 εκατ. ευρώ, την Αθηνά με ζημιά 37 εκατ. ευρώ κ.ά.
Στους κλάδους που παρουσίασαν ζημιές το 2015 συγκαταλέγονται επίσης οι υπηρεσίες Υγείας (-84,4 εκατ. ευρώ), η βιομηχανία βασικών μετάλλων (-43,7 εκατ. ευρώ), το χονδρικό εμπόριο (-7,9 εκατ. ευρώ, αλλά με σημαντική βελτίωση από το 2014), ο κλάδος των τροφίμων (-40,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω ΕΒΖ και της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας), τα προϊόντα ξύλου (-12,4 εκατ. ευρώ), η βιομηχανία επίπλων (-10,4 εκατ. ευρώ), το εμπόριο οχημάτων (-20 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Ρεκόρ ζημιών οι τράπεζες

Οι τράπεζες «θυσίασαν» τα αποτελέσματα του 2015, για να προετοιμάσουν το έδαφος επιστροφής στην κερδοφορία το 2016. Μέσα στην προηγούμενη χρονιά έσπευσαν να αυξήσουν κατακόρυφα τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, γράφοντας επισφάλειες 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων να παρουσιάσουν ζημιές 8,2 δισ. ευρώ.
Είναι το δεύτερο υψηλότερο νούμερο ζημιών στα μνημονιακά χρόνια μετά τα 45,6 δισ. ευρώ που ζημιώθηκαν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στη χρήση 2011.
Οι καλύψεις που έχουν πλέον έναντι των «κόκκινων» δανείων φτάνουν το 65-66%, ποσοστό που τους επιτρέπει πλέον να ξεκινήσουν την ενεργητική διαχείριση των επισφαλών δανείων, πουλώντας σε τρίτους χαρτοφυλάκια, διαγράφοντας χρέη και... τραβώντας το σωληνάκι για εκατοντάδες μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις που δεν θα κριθούν «βιώσιμες».
Οι αναλυτές προβλέπουν πλέον ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το τραπεζικό σύστημα να επιστρέψει σε καθαρή κερδοφορία το 2016.
Με εξαίρεση τον σχηματισμό προβλέψεων, οι λειτουργικές επιδόσεις τους έχουν πλέον βελτιωθεί σημαντικά και η φετινή χρονιά, αν η κατάσταση δεν εκτραχυνθεί περαιτέρω, αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του κλάδου σε κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου