Σελίδες

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Συμφωνία χωρίς πίστωση, σκληρά μέτρα τοις μετρητοίς

Συμφωνία χωρίς πίστωση, σκληρά μέτρα τοις μετρητοίς

Δαπραγμάτευση θρίλερ με το κουαρτέτο με άγνωστο ορίζοντα. Σκληρά μέτρα αλλά χωρίς εικόνα για το πότε θα αντλήσει η Ελλάδα τα πολυπόθητα δανειακά κεφάλαια.
sumfwnia-xwris-pistwsi-sklira-metra-tois-metritois
 
Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εικόνα για το πότε η Ελλάδα θα αντλήσει τα πολυπόθητα δανειακά κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ενώ τα ταμεία του κράτους αδειάζουν, χωρίς να φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα η προοπτική συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου θα έχουν δοθεί απαντήσεις συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλούσε την Τετάρτη για ελπίδες επίτευξης συμφωνίας –έστω και με το ΔΝΤ να διαχωρίζει τη θέση του συντάσσοντας το δικό του κείμενο- μέσα στο Σαββατοκύριακο, χθεσινοβραδινό non paper του Μεγάρου Μαξίμουμιλάει για «ολοκλήρωση της επεξεργασίας του κειμένου των θεσμών μέχρι την Τρίτη» παρατείνοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων. Μετά και τον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων, προκύπτουν, προς το παρόν, τα εξής:
1.Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο να φουσκώσει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των μέτρων και κρατάει τον πήχη στα 5,4 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μέτρων θα υλοποιηθεί μέσα στο 2016 με το κυβερνητικό στρατόπεδο να μοιράζει ελπίδες ότι τα υπόλοιπα μέτρα μπορεί και να μην εφαρμοστούν αν η οικονομία πάει καλά.
2.Η συμφωνία δεν έχει κλείσει σε όλα τα επίπεδα κάτι που προκύπτει τόσο από δηλώσεις ξένων αξιωματούχων όσο και από τις παραδοχές της ελληνικής πλευράς. Στο ασφαλιστικό για παράδειγμα, η κυβέρνηση μιλάει για συμφωνία ως προς το ύψος της Εθνικής Σύνταξης (τα 384 ευρώ θα δίδονται με 20 χρόνια εργασίας και όχι με 15 όπως έλεγε το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου. Δεν υπάρχει συμφωνία όμως ούτε ως προς το ύψος των συντελεστών αναπλήρωσης (είναι βασικότατο κομμάτι για τον υπολογισμό των καινούργιων συντάξεων) ούτε φυσικά για το πόσο θα περικοπούν οι σημερινές συντάξεις και κυρίως οι επικουρικές. (σ.σ μείωση κύριων συντάξεων δεν θα υπάρξει σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου).
3. Υποτίθεται ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Ελλάδα θα εισέπραττε περί τα 5,7 δισ. ευρώ που είναι οι δύο υποδόσεις που κανονικά θα έπρεπε να έχουν εισρρεύσει στα κρατικά ταμεία από τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το αν θα εκταμιευτούν χρήματα, πόσα και πότε, παραμένει «θολό». Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος έθεσε ως προϋπόθεση να συμφωνηθεί η ενεργός παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δηλαδή να συμφωνηθεί ότι το ΔΝΤ θα βάλει δικά του κεφάλαια ώστε να περιοριστεί ισόποσα η συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 84 δις. ευρώ.
4. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαχωρίζει τη θέση του κάτι που προκύπτει και από το χθεσινό κυβερνητικό nonpaper. (σ.σ το ΔΝΤ αναφέρεται στην ανακοίνωση τόσο για τις απαιτήσεις τους να υπάρξουν γενναίες περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις όσο και για το γεγονός ότι αμφισβητεί το κατά πόσο τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 με αυτά τα μέτρα που προωθούνται.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Επί ελληνικού εδάφους οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ενδεχομένως μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας με στόχο να συνταχθούν τα δύο κείμενα συμφωνίας. Την Πέμπτη, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο και εκεί θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα ένταξης και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καθοριστική θεωρείται η 22α Απριλίου ημέρα πραγματοποίησης του Eurogroup κατά τη συνεδρίαση του οποίου θα κριθεί το αν μπορεί να κλείσει συμφωνία ή όχι. Το ενδεχόμενο παράτασης της αγωνίας και μετά την 22α Απριλίου είναι ορατό με ξένους αξιωματούχους να μιλούν ήδη ανοικτά για τις πρώτες ημέρες του Μαίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου