Σελίδες

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ Τα μηνύματα που στέλνει το ΔΝΤ - Οι φόβοι για το χρέος και για τις υποκλοπές

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Τα μηνύματα που στέλνει το ΔΝΤ - Οι φόβοι για το χρέος και για τις υποκλοπές

Τα μηνύματα που στέλνει το ΔΝΤ - Οι φόβοι για το χρέος και για τις υποκλοπές

Μηνύματα που θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, στέλνει η επικεφαλή του ΔΝΤ, με την επιστολή - απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα. Και μπορεί η Αθήνα να αναταπαντά ότι δείχνει «ένοχη», η ουσία είναι, όμως, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για το αν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν ή θα καταλήξουν σε ένα επικίνδυνο «ναυάγιο» για την ελληνική οικονομία.
Το σκληρό ύφος της κ. Λαγκάρντ είναι το πρώτο μήνυμα καθώς φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι είναι μεγάλο το χάσμα Αθήνας - ΔΝΤ και δύσκολα θα μπορεί να κλείσει.
Επίσης, η στήριξη σε Τόμσεν και Βελκουλέσκου δείχνει ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις θέσεις του που είναι γνωστές εδώ και καιρό. Το Ταμείο ζητά λιγότερα μέτρα αλλά με διαφορετικό μείγμα, κάτι που η Ελλάδα δεν τον αποδέχεται.
Ακόμη, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα φαίνεται να επιθυμεί την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα με την επιστολή της η κ. Λαγκάρντ δείχνει να έχει ισχυρή θέση και να μην μπορεί κανείς να απαιτήσει την απομάκρυνσή του.
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και το χρέος, το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμα των λιγότερων μέτρων αλλά με διαγραφή χρέους που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η Γερμανία και οι άλλες χώρες (στις οποίες πλέον στηρίζεται απόλυτα ο Αλέξης Τσίπρας) να φέρουν στα κοινοβούλιά τους σχέδιο διαγραφής του ελληνικού χρέους.
Επομένως, οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο, αντίστοιχο με των προηγούμενων ετών όπου η Ευρώπη δεν ήθελε να επωμιστεί το βάρος μιας απομείωσης του χρέους και το ΔΝΤ να επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί αλλιώς να καταστεί βιώσιμο.
Να θυμίσουμε ότι από το 2012 έχει αποφασιστεί η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά ποτέ δεν έχει γίνει τίποτε καθώς οι Θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Με δεδομένο ότι ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε το ΔΝΤ θα κάνουν πίσω, τίθεται εν αμφιβόλω μια συζήτηση που ανοίξει εντός του Απριλίου, όπως ήλπιζε η ελληνική κυβέρνηση. Είναι αμφίβολο ακόμη κι αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα ή αν θα πάμε στον Μάιο «που καιγόμαστε» όπως είπε και ο Ευκλ. Τσακαλώτος.
Η «σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», όπως αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, αφήνει ανοικτό παράθυρο για σιωπηρή υποχώρηση του ΔΝΤ στην υπόθεση αυτή. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε το Ταμείο να αποδεχθεί την πρόταση της ΕΕ, για σταδιακή αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας με μέτρα 3%-3% κι όχι 4,5%-5,5% όπως απαιτεί το Ταμείο σε βάθος χρόνου.
Είναι ένα μήνυμα που επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως επίσης κι αν θα μπαίνει «ταφόπλακα» στις ελπίδες να ανοίξει το θέμα του χρέους σύντομα ή αν αναβάλλεται για αργότερα.
Πολύ σοβαρό είναι και το μήνυμα που στέλνει η κ. Λαγκάρντ αναφορικά με την υποκλοπή και διαρροή συνομιλιών. Δεν θα υποστήριζε κάτι τέτοιο αν δεν είχε «τσεκάρει» ότι αυτό έγινε στην Αθήνα. Με το σπάσιμο οποιασδήποτε σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον πώς μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις; Πως θα συνομιλεί η κ. Βελκουλέσκου πλέον με τους προϊσταμένους τους στις ΗΠΑ; Και ποιες θα είναι άραγε οι επιπτώσεις από τις υπόνοιες ότι η ελληνική κυβέρνηση ή κάποιος άλλος έχει «κοριούς» που παρακολουθούν συνομιλίες; Ανοίγει έτσι ένας «Ασκός του Αιόλου» με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Αλλωστε, θα πρέπει να τονιστεί το εξής: Ανεξαρτήτως από το ποιος έκανε την υποκλοπή και την διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ, τίθεται θέμα με το υλικό της υποκλοπής. Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί ένα τέτοιο προϊόν;
Και σε ότι αφορά την υποκλοπή, με βάση αυτά που αφήνει να εννοηθεί η κ. Λαγκάρντ υπάρχουν τα εξής: Αν έχει κάνει την καταγραφή η ελληνική πλευρά τίθεται σοβαρό θέμα δημοκρατίας. Αν υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες που δρουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, τίθεται θέμα ασφάλειας των επικοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου