Τα WikiLeaks ανατρέπουν τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση
Πρώτη καταχώρηση: 03/04/2016 - 08:18
Τελευταία δημοσίευση: 08:18Επικαιρότητα
Του Τάσου Δασόπουλου
Με το ταμείο στην «γωνία» την Γερμανία μάλλον αμήχανη και Ελλάδα και Ευρωπαίους να βιάζονται να κλείσουν την αξιολόγηση μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες ξεκινά αύριο ο πιο ασυνήθιστος γύρος διαπραγματεύσεων από την ένταξη της Ελλάδας σε μνημόνιο το 2010.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές κράτησαν χαμηλούς τόνους στην χθεσινή διαρροή του WikiLeaks. Όπως φάνηκε όμως η Ελληνική πλευρά σκοπεύει να χρησιμοποιήσει του περιεχόμενο της συνομιλίας ώστε να υποβιβάσει το ρόλο του ΔΝΤ από αυτόν του επόπτη σε αυτόν του απλού παρατηρητή.
Τούτο παρά το γεγονός ότι στο διάλογο Τόμσεν- Βελκουλέσκου γίνεται λόγος για δύο θέματα τα οποία κάθε άλλο παρά αρνητικά για την ελληνική πλευρά. Tο πρώτο είναι η αναφορά από τους δύο συνομιλητές της ανάγκης για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
Το δεύτερο είναι η πίεση που εμφανίζονται να θέλουν να ασκήσουν στους Ευρωπαίους για μια τολμηρή κίνηση στο πεδίο του χρέους για την οποία όπως συμφωνούν δεν είναι καθόλου έτοιμοι να κάνουν.
Το επίσης θετικός είναι ότι επιβεβαιώνουν την πρόθεση των Ευρωπάιων δανειστών να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση το αργότερο μέχρι και τις 12 -13 του μήνα ώστε να μπορεί να εμφανιστεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 15 έως και τις 17 Μαρτίου.
Ελλάδα ΕΕ ΕΚΤ και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι πια βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν σε ασφαλιστικό, φορολογικό , κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσουν και θα οριστικοποιήσουν σε χρόνο ρεκόρ τα μέτρα ύψους 5,4 δις ευρώ για το δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας που υποστήριξε φανατικά την παρουσία του ταμείου όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στα προγράμματα όλων των χωρών που μπήκαν σε μνημόνιο. Χθες η Γερμανική Κυβέρνηση απάντησε μάλλον αμήχανα τονίζοντας ότι δεν σχολιάζει διαρροές.
Η αντίδραση της αναμένεται κυρίως απέναντι στην θέση που εκφράζουν τα στελέχη του ΔΝΤ απέναντι την ένδεια των Ευρωπαίων (και κυρίως της Γερμανίας) να προχωρήσουν σε μια γενναία ελάφρυνση του χρέους.
Μάλιστα από τους διαλόγους εμφανίζεται ο Πολ Τόμσεν να αναφέρεται στην Γερμανίδα Καγκελάριο καλώντας την εμμέσως διαλέξει αν θέλει ένα πρόγραμμα χωρίς το ταμείου ή μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους.
Με την ίδια αγωνία περιμένουν και την στάση των ανθρώπων του Ταμείου στις κατ ιδίαν διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από αύριο στην Αθήνα.
Η αντίδραση της Κυβέρνησης
Η αντίδραση της Κυβέρνησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση με ντοκουμέντα της διαφοράς μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ σχεδόν σε όλα τα σημεία κλειδιά της διαπραγμάτευσης δεν ξάφνιασε κανένα αφού όλα αυτά ήταν γνωστά σε όσους παρακολουθούν την διαπραγμάτευση του προγράμματος.
Δικαιολόγησαν όμως μια - μάλλον υπερβολική - αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης κινητοποιήθηκε άμεσα και απάντησε κατηγορώντας τα δύο στελέχη του Ταμείου για σχέδια «πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη».
Η Κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία για να αντεπιτεθεί σχετικά την θέση ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα να δεν περιορίσει τις απαιτήσεις του στην συμφωνία του καλοκαιριού.
Η θέση που εκφράστηκε σε συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού οικονομικού της Γερμανίας κ Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει ακόμη και με Grexit.
Στην συνέχεια μετά την από έντονη πίεση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να δηλώσει την αποδοχή από τν ελληνική πλευρά την συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δήλωση που περιλήφθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup του Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου