Σελίδες

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΝΤ: Ζητά αναβολή έως το 2040 της αποπληρωμής των δανείων - Οι τράπεζες θα χρειαστούν 20 δισ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

ΔΝΤ: Ζητά αναβολή έως το 2040 της αποπληρωμής των δανείων - Οι τράπεζες θα χρειαστούν 20 δισ.

ΔΝΤ: Ζητά αναβολή έως το 2040 της αποπληρωμής των δανείων - Οι τράπεζες θα χρειαστούν 20 δισ.

Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. τουλάχιστον μέχρι το 2040 προτείνει η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους που εκπόνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην ίδια έκθεση προτείνεται η επέκταση της περίοδου χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια.
Τέλος, για τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα με το πρώτο Μνημόνιο το ΔΝΤ προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά 20 χρόνια.
Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080.
Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF και o ESM η έκθεση βιωσιμότητας εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς την υλοποίηση των προτάσεων του, το xρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.
Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.
Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση. Έτσι η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρω όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Λιου σε Ντάισελμπλουμ: Δείξτε μεγαλύτερη ευελιξία στο ελληνικό χρέος

Λιου σε Ντάισελμπλουμ: Δείξτε μεγαλύτερη ευελιξία στο ελληνικό χρέος

Εκκληση στους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα όσον αφορά το χρέος απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.
Σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Σεντάι της Ιαπωνίας, ο Τζακ Λιου τόνισε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της να βάλει σε βιώσιμο δρόμο το ελληνικό χρέος, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης. Τόνισε ακόμα πως όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να δείξουν ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.
Ο Λιου συζήτησε επίσης την πρόοδο σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Μη ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%

Κρ. Λαγκάρντ
Κρ. Λαγκάρντ

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Νέα, ηχηρή, παρέμβαση έκανε χθες, δημοσίως, το ΔΝΤ επιμένοντας στις θέσεις του και στο ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι μη ρεαλιστικός καθώς «αυτό θα σήμαινε πάρα πολύ λιτότητα και δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα». Τάχθηκε δε υπέρ λύσεων για το χρέος, όπως η ανταλλαγή, ακριβών, δανείων που χρωστά η Ελλάδα σε χώρες της ευρωζώνης με ομόλογα μικρότερου επιτοκίου και μεγαλύτερης διάρκειας πιέζοντας την ευρωζώνη για γενναίες παρεμβάσεις.
Στο παρά πέντε της κρίσιμσης συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αναζητείται πολιτικός συμβιβασμός μεταξύ των πιστωτών και στο οποίο μάλλον δεν θα συμμετάσχει η Κρ. Λαγκάρντ αλλά ο Π. Τόμσεν, η αντιπαράθεση ευρωζώνης και ΔΝΤ κλιμακώνεται γύρω από το πότε και πως θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση των μελλοντικών πληρωμών του χρέους της. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου έκανε χθες νέα παρέμβαση, αμφισβητώντας για μια ακόμη φορά το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον οποίο επιμένει η Ευρώπη, ενώ από το μέτωπο του Βερολίνου, ο Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος πως δεν θα υπάρξει νέα ελληνική κρίση.
Ταυτόχρονα δημοσίευμα του Bloomberg, υποστήριζε πως σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, τεχνοκράτες εξέτασαν τρία σενάρια για το χρέος: Να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου και να μειωθούν οι δαπάνες για τόκους, να αγοράσει ο ESM τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, και, τρίτον, σχέδιο επιμήκυνσης λήξεων δανείων και μείωση των επιτοκίων. Το ΔΝΤ είναι απίθανο να αποδεχθεί μια ασαφή υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους, αφού θεωρεί πως ο μηχανισμός και το εύρος ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να συμφωνηθούν πριν το ΔΝΤ ενταχθεί στο πρόγραμμα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους.
Μιλώντας χθες στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, υποστήριξε πως η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς "κούρεμα", αλλά με παραχώρηση μακράς περιόδου χάριτος των υφισταμένων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων. Επεσήμανε πως η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο με νέα χαμηλότερου επιτοκίου θα αποτελούσε μία ενδιαφέρουσα λύση προς αυτή την αντικατάσταση.
Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται στη σημαντική μείωση του χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων. Επανέλαβε δε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών. «Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε.
Διαφωνία 
Ευρωζώνη και ΔΝΤ παλεύουν μεταξύ τους, αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας πως η ευρωζώνη θέλει να αναβάλει την τελική απόφαση για το χρέος έως το 2018 ενώ το Ταμείο θεωρεί μη βιώσιμη την αποπληρωμή του χρέους και θεωρεί πως οι επενδυτές, χρειάζονται τώρα ξεκάθαρη εικόνα. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, που επικαλείται, το Eurogroup ίσως καταλήξει σε πολιτική συμφωνία, με πολλές όμως προϋποθέσεις, η οποία εντός της ευρωζώνης θα μπορούσε να παρουσιαστεί θετικά από όλες τις πλευρές (π.χ. από Βερολίνο και Αθήνα). Ωστόσο το ΔΝΤ θεωρείται απίθανο να δεχθεί ασαφείς υποσχέσεις και επιμένει πως πρέπει να συμφωνηθεί εκ των προτέρων και πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ο μηχανισμός και το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου