Σελίδες

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Κοντά σε συμφωνία για αυτόματο «κόφτη» σε μισθούς - συντάξεις

Κοντά σε συμφωνία για αυτόματο «κόφτη» σε μισθούς - συντάξεις

Κοντά σε συμφωνία για αυτόματο «κόφτη» σε μισθούς - συντάξεις

Σε αγώνα δρόμου, για να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα του ελέγχου και κυρίως το θέμα της λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, αποδύεται η κυβέρνηση. 

Χθες, η Αθήνα απέστειλε στους δανειστές την τελική της πρόταση για το ποιες δαπάνες θα εξαιρούνται από την περικοπή που θα επιβάλλεται μέσω του μηχανισμού και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε αυτές περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την υγεία, τις δημόσιες συμβάσεις, την κοινωνική προστασία, για διάφορα βοηθήματα και κάποιες βασικές λειτουργικές δαπάνες.

Το πολυνομοσχέδιο

Στόχος είναι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη, ώστε να συζητηθεί Πέμπτη και Παρασκευή στις αρμόδιες επιτροπές και έως την Κυριακή να έχει ψηφιστεί. Επόμενο βήμα είναι να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) τη Δευτέρα (23 Μαΐου) στις Βρυξέλλες για να εγκρίνει σε τεχνικό επίπεδο τη συμφωνία και να επικυρώσει ότι έχει νομοθετηθεί χωρίς προβλήματα. 

Εφόσον δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο της τελευταίας στιγμής, τότε το Eurogroup (24 Μαΐου) αναμένεται να επικυρώσει ότι υπάρχει συμφωνία όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που ζητούνται από την Ελλάδα για να κλείσει ο έλεγχος. Το άλλο μεγάλο θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί το Eurogroup είναι αυτό της ρύθμισης του χρέους, που θα καθορίσει και τη στάση του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του χρέους, Ευρωζώνη και ΔΝΤ τους χωρίζει χάος, καθώς η πρώτη θέλει μια ανώδυνη πολιτικά και οικονομικά λύση, ενώ το Ταμείο επιθυμεί ισχυρά μέτρα που θα οδηγούν σε ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Χθες, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στους δανειστές την τελική της πρόταση σχετικά με το θέμα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των αποκλίσεων από τους στόχους. 

Παράγοντες των θεσμών ανέφεραν χθες ότι θέμα δεν έχει ακόμα κλείσει, ενώ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν απαντήσει στην Αθήνα επί της τελικής της πρότασης. Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούσε αισιοδοξία πως η πρόταση αυτή θα ικανοποιεί τους δανειστές. 

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα είχε ζητήσει μεγαλύτερη εξειδίκευση των δαπανών που θα εξαιρούνται των αυτόματων περικοπών, καθώς επίσης και το να είναι σαφές πως στις δαπάνες που θα υπάγονται στις περικοπές θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

Αρμόδια στελέχη ανέφεραν, χθες, πως ο βαθμός «αυστηρότητας» του μηχανισμού εξαρτάται και από το είδος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό, επειδή το Ταμείο είναι εκείνο που πιέζει με ένταση για τη μεγαλύτερη εξειδίκευση του μηχανισμού. 

Πάντως, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται η επίτευξη οριστικής λύσης στο θέμα του χρέους μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, το Ταμείο είναι πολύ πιθανό να μην υπογράψει σε αυτή τη φάση νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση, αλλά να αρκεστεί σε μία «καλή δήλωση» που θα επιτρέψει στις χώρες της Ευρωζώνης να εκταμιεύσουν τη δόση προς την Ελλάδα. Εφόσον, όμως, η Αθήνα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Από την κυβέρνηση ανέφεραν χθες, πάντως, ότι σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νέου μηχανισμού θα έχει η Eurostat. Οταν τον Απρίλιο θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, θα διαπιστώνεται εάν υπάρχει απόκλιση και τι μεγέθους. 

Θα ακολουθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα λαμβάνονται για τη διόρθωση (τόσο περικοπές δαπανών, όσο και αύξηση φόρων) και θα εφαρμόζονται άμεσα. 

Πέραν αυτού του θέματος, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα που θα αποδίδουν 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018 (έμμεσοι φόροι και περικοπές μισθολογικών δαπανών κυρίως), οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» και ενήμερων δανείων, καθώς και οι διατάξεις για τη σύσταση και λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου