Σελίδες

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η κρίση... σκοτώνει!

Η κρίση... σκοτώνει!

crisi-dreams.jpg

Περίπου 260.000 από το μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτων από καρκίνο σημειώθηκαν στις 35 ανεπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ. | dreamstime.com
Η οικονομική κρίση και τα παρεπόμενά της -ύφεση, ανεργία, λιτότητα, περικοπές των δημόσιων δαπανών- κάνουν κακό στην υγεία, προκαλούν καρκίνους και σκοτώνουν.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει διεθνής επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και η οποία αποκαλύπτει ότι η διεθνής οικονομική κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers προκάλεσε 500 χιλιάδες επιπλέον θανάτους από καρκίνο σε όλον τον κόσμο τη διετία 2008-2010.
Η έρευνα εστίασε σε περισσότερες από 75 χώρες του κόσμου και συνολικό πληθυσμό μεγαλύτερο των 2,1 δισεκατομμυρίων.
Διαπίστωσε ότι 260.000 από αυτό το παραπάνω μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτων από καρκίνο σημειώθηκαν στις 35 ανεπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ.
Και εξ αυτών οι 160.000 στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι ερευνητές -καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, όπως το Χάρβαρντ ή η Οξφόρδη, με επικεφαλής τον δόκτορα Μαχίμπεν Μαρουμάτου του Imperial College του Λονδίνου- διαπίστωσαν ότι:
α) η αύξηση της ανεργίας συνδέεται άμεσα με την αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο,
β) η παροχή γενικής υγειονομικής κάλυψης προφυλάσσει τον πληθυσμό από τις συνέπειές του, ειδικά σε ιάσιμες μορφές καρκίνου, όπως αυτοί του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Αντίθετα, η ακραία λιτότητα, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας την περίοδο των αλλεπάλληλων μνημονίων με τις τεράστιες περικοπές στη δημόσια υγεία, κοστίζει ζωές.
Στα ποσοτικοποιημένα συμπεράσματά της η έρευνα διαπίστωσε ότι:
 Μια αύξηση της ανεργίας κατά 1% σχετίζεται με 0,37 πρόσθετους θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους (στη χώρα μας η ανεργία από 7,9% το 2008 άγγιξε το 2012 το 26,8%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19% σε διάστημα 4 ετών).
 Μια μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία κατά 1% του ΑΕΠ σχετίζεται με 0,0053 επιπλέον θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους.
Ετσι, στις ΗΠΑ, όπου το κράτος δεν παρέχει καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες, στη διετία 2008-2010 αναφέρθηκαν 18.000 περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο, ενώ στη Γαλλία, που έχει περισσότερο κοινωνικό κράτος μόνο 1.500.
Στη Βρετανία και την Ισπανία, που επίσης έχουν ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, δεν διαπιστώθηκε αύξηση της θνησιμότητας.
«Στις χώρες όπου δεν υπάρχει γενική κάλυψη, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας εξαρτάται συχνά από τη σύμβαση εργασίας.
Ετσι, η απώλεια της εργασίας σημαίνει για πολύ κόσμο καθυστερημένη διάγνωση ή ελλιπή ιατρική φροντίδα», τονίζει από την πλευρά του ο Ριφάτ Ατούν, καθηγητής του Χάρβαρντ και ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η μελέτη για τους θανάτους από καρκίνο δεν είναι η πρώτη που αποκαλύπτει τις συνέπειες της ανεργίας και της λιτότητας στην υγεία των ανθρώπων.
Ερευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας έδειξε τον περσινό Μάρτιο ότι η αύξηση της θνησιμότητας των ανέργων είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα των απασχολούμενων.
Ακόμη χειρότερα, ελβετική έρευνα που εστίασε σε 63 χώρες του κόσμου και δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 έδειξε ότι η ανεργία είναι η αιτία για 45.000 αυτοκτονίες ετησίως.
Από την πλευρά του πάντως, ο συγγραφέας του «Τρυποκάρυδου», Τομ Ρόμπινς, δηλώνει ότι «η ρίζα της κατάθλιψης των ανθρώπων είναι ότι αυτοί πήραν τη ζωή τους πολύ στα σοβαρά».
Και ίσως να έχει δίκιο, αφού ένα νέο πείραμα που πραγματοποιήθηκε από φυσικούς του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι η πραγματικότητα δεν υπάρχει μέχρις ότου μετρηθεί, τουλάχιστον σε ατομική κλίμακα.
Το πείραμα αυτό επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τη γνωστή θεωρία της κβαντικής φυσικής ότι η πραγματικότητα είναι ένα είδος ψευδαίσθησης και ότι υπάρχει μόνο όταν εμείς κοιτάξουμε προς αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου