Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Πόσα χάνουν τα νοικοκυριά από τις νέες αυξήσεις φόρων

Πόσα χάνουν τα νοικοκυριά από τις νέες αυξήσεις φόρων

Το παράδειγμα που ακολουθεί, δείχνει πώς ένας μέσος πολίτης με μισθό των 810 ευρώ τον μήνα, κινδυνεύει να χάσει το 10% του μισθού του.
posa-xanoun-ta-noikokuria-apo-tis-nees-auksiseis-forwn
 
Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλλει δεκάδες «μικρά» μέτρα προκειμένου να κρύψει τη συνολική επιβάρυνση.
Η επιχειρηματολογία των ημερών που ακούγεται από τους βουλευτές της πλειοψηφίας περιστρέφεται γύρω από το ίδιο επιχείρημα: και τι έγινε να αυξηθεί το τηλέφωνο 2-3 ευρώ; Και τι έγινε να μειωθεί το αφορολόγητο για 700-800 ευρώ; Και τι έγινε να προστεθούν άλλα 5-6 λεπτά στην αμόλυβδη τώρα μάλιστα που οι διεθνείς τιμές είναι χαμηλά;
Όταν όμως θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, ο απλός πολίτης θα συνειδητοποιήσει ότι τα πολλά μικρά «δαγκώματα δημιουργούν μια μεγάλη πληγή. Και δεν αναφερόμαστε στις ειδικές περιπτώσεις (που είναι εκατοντάδες χιλιάδες) ανθρώπων όπως οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα χάσουν ακόμη και πάνω από το 15-20% του εισοδήματός τους. Το παράδειγμα που ακολουθεί, δείχνει πώς ένας μέσος πολίτης με μισθό των 810 ευρώ τον μήνα, κινδυνεύει να χάσει το 10% του μισθού του πληρώνοντας «αμαρτίες» που κάνουν εκατομμύρια Έλληνες (καφές, κάπνισμα, αυτοκίνητο κλπ).
Πώς αλλάζει η ζωή ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αμείβεται με 1000 ευρώ τον μήνα; (έναν από τους τυχερούς δηλαδή που έχει δουλειά;).

Τώρα που ξεδιπλώθηκαν όλα τα μέτρα, είναι και εύκολο να βγει ο λογαριασμός:

1.      Από τον μισθό των 1000 ευρώ μεικτά, έμεναν μέχρι τώρα καθαρά περίπου 810 ευρώ λόγω φόρου (36 ευρώ τον μήνα) και ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, οι καθαρές αποδοχές θα περιοριστούν στα 790 ευρώ λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα αλλά και της μείωσης του αφορολογήτου από τα 9550 ευρώ στα 8600 ευρώ. Πρώτη απώλεια: περίπου 20 ευρώ τον μήνα.
2.      Αν ο μισθωτός ξοδεύει 500 ευρώ σε προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται στον ΦΠΑ 23%, με την αλλαγή του συντελεστή στο 24% θα χαθούν τουλάχιστον 5-6 ευρώ τον μήνα επιπλέον.
3.      Ο λογαριασμός του τηλεφώνου, θα ακριβύνει κατά 3-4 ευρώ ανάλογα και με το «πακέτο» σταθερής τηλεφωνίας και internet.
4.      Ο λογαριασμός της συνδρομητικής τηλεόρασης, θα ακριβύνει κατά περίπου 3-5 ευρώ τον μήνα.
5.      Η τιμή της αμόλυβδης θα ακριβύνει κατά 5 λεπτά. Έτσι, αν καταναλώνονται περίπου 120 λίτρα τον μήνα, η κάλυψη της ίδιας απόστασης θα κοστίζει περίπου 6 ευρώ τον μήνα επιπλέον.
6.      Αν ο εργαζόμενος καπνίζει, την έχει… βάψει. Και ένα πακέτο την ημέρα να καταναλώνει, η μηνιαία επιβάρυνση φτάνει στα 15 ευρώ.
7.      Περίπου 5-6 ευρώ τον μήνα θα χαθούν αν ο εργαζόμενος καταναλώνει ένα μπουκάλι μπύρα ημερησίως.
8.      Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι επίσης της τάξεως των 5 ευρώ ακόμη και για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 700-800 λίτρα σε ετήσια βάση.
9.      Δεν πίνει καφέ ο εργαζόμενος των 1000 ευρώ; Τα 2-4 ευρώ στο κιλό, θα αποτυπωθούν στο ράφι με μια ανατίμηση της τάξεως του 10%. Για ένα άτομο που καταναλώνει δύο espresso την ημέρα,  (άρα 60 κάψουλες τον μήνα), η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 20-24 ευρώ. Άρα θα χαθούν τουλάχιστον 2-3 ευρώ τον μήνα και από αυτό το μέτρο.
Φαίνονται όλα αυτά… ψιλά; Αν τα προσθέσεις, για έναν εργαζόμενο των 810 ευρώ καθαρά που πίνει μπύρα, καπνίζει, πίνει καφέ, θέλει να ζεσταθεί με πετρέλαιο (αυτό έχει η πολυκατοικία), θέλει να έχει ένα σταθερό τηλέφωνο και να δαπανά από 30-50 ευρώ τον μήνα για μια συνδρομή στην τηλεόραση προκειμένου να κόψει τη δαπάνη της διασκέδασης έξω, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 70 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον ή στα 840 ευρώ τον χρόνο. Να λοιπόν τι κάνει το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης: μειώνει το ατομικό εισόδημα του εργαζόμενου των 810 ευρώ κατά 8-10%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου