Σελίδες

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με το νέο συντελεστή ΦΠΑ

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με το νέο συντελεστή ΦΠΑ

Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου, προκύπτουν άμεσες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις.
 
Θεωρούμε, δε, ότι το χρονικό διάστημα έως 01.06.2016, που καλούνται για παράδειγμα να εφαρμόσουν τους νέους συντελεστές ΦΠΑ, δεν είναι αρκετό για τη λύση των διαφόρων τεχνικών προβλημάτων.
 
Από 01.06.2016 ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%. Επίσης, έντεκα ακόμη νησιά του Αιγαίου χάνουν το πλεονέκτημα της μείωσης κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές σε αυτά τα νησιά θα ανέβουν από 4% σε 6%, ο υπερμειωμένος συντελεστής θα πάει από το 9% στο 13% και ο κανονικός (υψηλός συντελεστής) από 16% σε 24%.
 
Να θυμίσουμε ότι ο υπερμειωμένος συντελεστής αφορά φάρμακα, εμβόλια, εφημερίδες και περιοδικά, βιβλία, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, για τα οποία ο συντελεστής του φόρου, στην υπόλοιπη Ελλάδα, ορίζεται σε 6%. Αντιστοίχως, ο μειωμένος συντελεστής αφορά νωπά τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φυτά), νερό, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ. Τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες έχουν πλέον 24% ΦΠΑ.
 
Στα υπόλοιπα νησιά
 
Η αλλαγή του κανονικού συντελεστή σε 24% επηρεάζει και τα υπόλοιπα νησιά που παραμένουν ακόμη στο ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% συντελεστή. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζει ο υπολογισμός της έκπτωσης αυτής.
 
Με συντελεστή 23%, το 30% ήταν 6,90. Η αφαίρεση έδινε αποτέλεσμα 16,10% και σύμφωνα με το νόμο, η στρογγυλοποίησή του γινόταν στο 16%.
Με συντελεστή 24%, το 30% είναι 7,20. Η αφαίρεση δίνει αποτέλεσμα 16,80% και η στρογγυλοποίηση 17%.
 
Αλλαγή λογισμικού
 
Αυτές οι αλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες ημέρες, όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια να είναι υποχρεωμένες να δεχθούν την επίσκεψη τεχνικού ώστε να αλλάξουν το λογισμικό είτε των ταμειακών μηχανών που χρησιμοποιούν, είτε το λογισμικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου που δεν μπαίνουν στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ.
 
Να θυμίσουμε ότι σε παρόμοιες αλλαγές, το υπουργείο δίνει μικρή παράταση για τον συντονισμό των υπολογιστικών μηχανημάτων, με την υποχρέωση οι επιχειρήσεις να αποδώσουν τον κανονικό ΦΠΑ, τον οποίο θα υπολογίσουν με εσωτερική υφαίρεση.
 
Οδηγία
 
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1160/17.7.2015, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι αλλαγές στον ΦΠΑ με τον Ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80/Α’/16.7.2015), η διοίκηση, αναφορικά με την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων είχε δώσει την παρακάτω οδηγία.
 
«Για τη διευκόλυνση των χρηστών παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών του Ν.1809/1988, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε όσες περιπτώσεις δεν είναι άμεση η προσαρμογή τους και μέχρι την προσαρμογή αυτών, στα ποσά που αναγράφονται στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, δεν λαμβάνεται υπόψη ο τυχόν αναγραφόμενος παραπλεύρως αυτών, παλαιός συντελεστής ΦΠΑ.
 
Μέχρι να ολοκληρωθεί η προσαρμογή των συστημάτων, η εγγραφή στα τηρούμενα βιβλία του εσόδου και του ΦΠΑ θα γίνεται αφού επανυπολογισθούν τα δεδομένα που αναγράφονται στα Δελτία Ημερήσιας Κίνησης “Ζ” ή στα Δελτία Περιοδικής (Μηνιαίας) Αναφοράς Ανάγνωσης Φορολογικής Μνήμης με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ. Τα νέα ποσά μετά τον επανυπολογισμό, αναγράφονται, εμφανώς, επί των ανωτέρω δελτίων ή επί ιδιαίτερου λογιστικού σημειώματος που επισυνάπτεται σ’ αυτά κατά περίπτωση.
 
Στην περίπτωση που γίνεται χρήση Περιοδικής (Μηνιαίας) Αναφοράς Ανάγνωσης Φορολογικής Μνήμης για την καταχώρηση της μηνιαίας εγγραφής των εσόδων του μηνός Ιουλίου στα τηρούμενα βιβλία, εκδίδονται δύο διαφορετικά δελτία περιοδικής αναφοράς, ένα για το διάστημα προ της προσαρμογής και ένα με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ.
 
Επισημαίνεται ότι για τη ρύθμιση-προσαρμογή των φορολογικών ταμειακών μηχανών και συστημάτων δεν απαιτείται, ούτε είναι απαραίτητη η επέμβαση ή η παρουσία εξουσιοδοτημένου τεχνικού. Για τη ρύθμιση-προσαρμογή, ο κάτοχος-χρήστης ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στο συνοδευτικό εγχειρίδιο οδηγιών και χρήσης της μηχανής και δύναται να λαμβάνει τηλεφωνικές οδηγίες από το δίκτυο τεχνικής υποστήριξης της μηχανής που χρησιμοποιεί.
 
Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για τα φορολογικά στοιχεία για λιανικές πωλήσεις, όταν εκδίδονται από χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπα με εκτυπωμένο τον εμπεριεχόμενο συντελεστή ΦΠΑ, να εκδίδονται μέχρι την προσαρμογή, με χειρόγραφη αναγραφή των δεδομένων, είτε με εμφανή διαγραφή επί των μηχανογραφικών εντύπων των δεδομένων που χρήζουν αλλαγής λόγω των νέων συντελεστών ΦΠΑ και αναγραφής τους, χειρόγραφα ή με έντυπο τρόπο.
 
Σε περίπτωση ύπαρξης στοιχείων με προεκτυπωμένα τα δεδομένα της συναλλαγής, οι σχετικές μεταβολές δύνανται να γίνονται χειρόγραφα ή με έντυπο τρόπο μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων.
 
Τέλος, οι φορολογικές αρχές να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της προσαρμογής με σχετική ανεκτικότητα σύμφωνα και με τα παραπάνω αναφερόμενα και να ελέγχουν, μεταξύ άλλων, την ορθότητα της καταχώρησης στα τηρούμενα βιβλία και της απόδοσης ΦΠΑ».
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 26 Μαΐου 2016
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου