Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP Χωρίς συμφωνία για το χρέος - Μεγάλη απόσταση Ε.Ε. με ΔΝΤ, αγωνία στην Αθήνα

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP

Χωρίς συμφωνία για το χρέος - Μεγάλη απόσταση Ε.Ε. με ΔΝΤ, αγωνία στην Αθήνα

Χωρίς συμφωνία για το χρέος - Μεγάλη απόσταση Ε.Ε. με ΔΝΤ, αγωνία στην Αθήνα

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα (Τρίτη).
Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή.
O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα".
Το ΔΝΤ, με την έκθεση που παρουσίασε χθες μπορεί να θεωρείται «σύμμαχος» της Ελλάδας στην υπόθεση. ωστόσο, υπάρχουν πολλά «γκρίζα» σημεία. Οπως π.χ. ότι τα σενάρια που εξετάζει για το χρέος δεν βγαίνουν ή χρειάζεται ελάφρυνση που δεν μπορούν να δεχθούν με τίποτε οι Ευρωπαίοι.
Επίσης, το Ταμείο ζητά ακόμη και νέο κούρεμα σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί η Αθήνα. 
Οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, λέει το ΔΝΤ, δεν είναι δυνατό να αντικατασταθούν από τον περιβόητο κόφτη.
Μάλιστα το ΔΝΤ βάζει και έναν πολύ ουσιαστικό όρο στην ελάφρυνση του χρέους συνδέοντάς την με την επιτυχία του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, με λίγα λόγια μείωση του χρέους εφόσον η χώρα έχει επιτύχει τους στόχους ως το 2018.
Η Ελλάδα, τονίζει με νόημα το ΔΝΤ, θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των δανειστών της, καθώς έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει μια κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια άρνηση για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.
Κι άλλες διαφορές
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως διαπιστώθηκαν μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να αρθούν για να καταβληθεί η δόση των 10 δισ. η οποία θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και μόνο αν δώσει το τελικό «πράσινο φως» το Eurogroup. 
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η Καθημερινή, η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα. Στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών. 
Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, λόγω των αντιπαραθέσεων των δανειστών.
Την ίδια στιγμή, σε εκτενή ανάλυσή του το Politico σημειώνει ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ θα παραμείνουν. 

ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Το Eurogroup αποφασίζει για εκταμίευση δόσης 11 δισ. ευρώ

Αίσθηση προκάλεσε χθες η έκδοση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), δύο νέων ομολόγων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα είναι 10ετές και το άλλο 31ετές.
Αίσθηση προκάλεσε χθες η έκδοση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), δύο νέων ομολόγων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα είναι 10ετές και το άλλο 31ετές.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ωρα μηδέν, σήμερα στις Βρυξέλλες, για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, που θα κρίνει τη σταδιακή αποδέσμευση δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έως 11 δισ. ευρώ προς τη χώρα, την παράλληλη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση στο χρέος με πλέγμα παρεμβάσεων και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Έως αργά χθες το βράδυ, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, σε επίπεδο τεχνοκρατών σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, το EuroWorkingGroup (ΕWG) αποτιμούσε τις εξελίξεις και όλα τα ενδεχόμενα σενάρια για δόση, χρέος και συμμετοχή του Ταμείου, ενώ νωρίτερα κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξέπεμπαν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής, στο επίκεντρο έρχεται κυρίως η διαμάχη Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους. Μάλιστα το Ταμείο επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους, καταθέτοντας σειρά, μαξιμαλιστικών για την Ευρώπη, προτάσεων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το EWG και λίγες ώρες πριν το Eurogroup, πιέζοντας για λύση, εδώ και τώρα, στο χρέος αλλά και για αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, χωρίς προαπαιτούμενα στα ευρωπαϊκά δάνεια, μετά το 2018.
ΟΧΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2018 
Η Ευρωζώνη, και κυρίως το Βερολίνο, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να εφαρμοστεί άμεσα η βασική δέσμη των μέτρων, όχι πριν από το 2018, ενώ παραμένουν προσδεδεμένοι στην αρχή της αιρεσιμότητας, για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή την υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης ανάλογα με προαπαιτούμενα. Επιθυμεί όμως να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ως εγγύηση έναντι των κοινοβουλίων των κρατών - μελών, και ο γρίφος που πρέπει να λυθεί είναι πώς αυτό θα γίνει, αλλά και πως θα διασφαλιστεί ένα βιώσιμο, κατά το ΔΝΤ, χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, προτάσεις φέρεται να έχουν εξεταστεί για εξαγορά των υφιστάμενων δανείων του Ταμείου από τον ESM. Έτσι, το Ταμείο θα μπορεί να ισχυριστεί ενώπιον του διοικητικού του συμβουλίου ότι μειώνει την έκθεσή του στην Ελλάδα και να εισηγηθεί με μεγαλύτερη ευκολία τη συμμετοχή του, τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα στο τρίτο πρόγραμμα με νέο, περιορισμένο δάνειο, ενώ και η Ευρωζώνη θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου.
Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις σήμερα κρίνονται καθοριστικές, ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για λύση, αφού εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα - κλειδί προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος εκτίμησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην ψήφιση των μέτρων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα και την επιθυμία του να υπάρξει σήμερα μια συμφωνία. Στη σημερινή συνεδρίαση, παρέπεμψε χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φρ. Φ. Τίσενχάουζεν για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την πιθανή εκταμίευση δόσης.
Υποστηρίζοντας πως η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει, έσπευσε να προσθέσει πως στο περιθώριο της συνόδου G7 στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις. «Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις», δήλωσε. Αισιόδοξος για συμφωνία σήμερα εμφανίστηκε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζοντας πως αναμένει μία «σοβαρή συζήτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος».
ΤΟ ΠΟΣΟ
Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο προσχέδιο που έχει συντάξει η Κομισιόν ενόψει των κρίσιμων συνομιλίων γίνεται λόγος για δόση 11 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Από αυτά, 7,2 δισ. αφορούν σε υποχρεώσεις για το χρέος και 3,8 δισ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία μπορεί να εκταμιευτούν και σε υποδόσεις, υπό προϋποθέσεις. Για το χρέος κάνει λόγο για συνδυασμό μέτρων, μεταξύ αυτών κλείδωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή κεφαλαίου και τόκων και η χρήση κερδών του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα (SMP's και ANFA) για την ελάφρυνση του χρέους.
Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ
Το ελληνικό πρόγραμμα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη χθεσινή 40λεπτη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, η συνάντηση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική. Πολλώ δε μάλλον που και οι δύο πλευρές, αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μ. Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε στο Twitter.
[Καμιά επιτυχία για 200 χρόνια]
Για το Ταμείο δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και για να γίνει η απαιτούμενη προσαρμογή η χώρα θα πρέπει να κάνει περικοπές μισθών και συντάξεων και μείωση στο αφορολόγητο, ενώ δεν πείθεται για τον «κόφτη», καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει μόνιμες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και εάν με ηρωική προσπάθεια επιτυγχανόταν τέτοιο πλεόνασμα δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί εκτιμά και αναφέρει πως σε δείγμα 55 χωρών τα τελευταία 200 χρόνια, καταγράφηκαν μόνο 15 περιπτώσεις χωρών με ύφεση διάρκειας άνω των πέντε ετών και καμία δεν είχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ μετά από τόσο μακρά περίοδο ύφεσης. Στην Ευρωζώνη μόνο Ιρλανδία και Βέλγιο διατήρησαν πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία και μόνο η Ιρλανδία το πέτυχε και με διψήφια ποσοστά ανεργίας.


ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ «ΒΟΥΝΟ» ΣΤΟ 250% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 2060

Τι κρύβει η πρόταση της Κρ. Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Τι κρύβει η πρόταση της Κρ. Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Χρέος στο 250% του ΑΕΠ το 2060, εάν δεν ληφθούν μέτρα, «βλέπει» το ΔΝΤ και ζητά τρεις γενναίες παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών και «πάγωμα» επιτοκίων μάξιμουμ στο 1,5% έως το 2040, ώστε ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να διατηρηθεί πέριξ του 100% το 2060. Υποστηρίζει δε πως για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την εξυπηρέτησή του να είναι χαμηλότερες του 10% του ΑΕΠ έως το 2040 και όχι άνω του 20% έως το 2060.
Το σχέδιο θα μπορούσε να φέρει εξοικονόμηση έως και 50% του ΑΕΠ, στο χρέος, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV), από τα οποία τα 18 ? 24 δισ. ευρώ προκύπτουν μόνο από το «κλείδωμα» επιτοκίων.
Ζητά σημαντική επέκταση στον χρόνο αποπληρωμής όλων των ευρωπαϊκών δανείων, επέκταση στις περιόδους χάριτος και για την αποπληρωμή αλλά και για την καταβολή τόκων και αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους, σε ισχύ για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Θεωρεί πως η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρής» και να είναι χωρίς αιρεσιμότητα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και να στηριχθεί σε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5%. Ειδικά για την αιρεσιμότητα καλεί την Ευρώπη να δώσει τέλος στη σπέκουλα των αγορών για το καθεστώς παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διασφαλίζοντας πως τα μέτρα για ένα βιώσιμο το χρέος, δεν θα εξαρτώνται από την επιτυχή υλοποίηση ενός προγράμματος, για πολλά χρόνια μετά.
«Βλέπει» ανάπτυξη 1,75% μακροπρόθεσμα, αναμένει την ανεργία σε διψήφια ποσοστά έως το 2040, στα 5 δισ. τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έως το 2030 και ζητά μαξιλάρι έως 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προτείνει τρία μέτρα για την «αναδιάταξη» του χρέους:
Επέκταση στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων από EFSF (δεύτερο πακέτο), τον ESM (τρίτο πακέτο) και των διμερών δανείων (GLF) έως 14 έτη, 10 έτη και 30 έτη, αντιστοίχως. Έτσι, θα μειωνόταν ο λόγος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας προς το ΑΕΠ της κατά 7% του ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 25% του ΑΕΠ, έως το 2060.
Παράταση στην περίοδο χάριτος για αποπληρωμή των δανείων (κατά έξι χρόνια του ESM και κατά 17 έτη και κατά 20 έτη στα δάνεια του EFSF και GLF, αντίστοιχα). Mεγαλύτερη περίοδο χάριτος για καταβολή τόκων (κατά 17 χρόνια για τα δάνεια του ESM και EFSF και κατά 24 χρόνια για τo GLF). Έτσι θα προέκυπτε μείωση κατά 84% του ΑΕΠ έως το 2060.
Σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού έως το 1,5% έως το 2040 για τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM και εξάλειψη του επιπλέον του Euribor επιτοκίου που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια GLF. Μέτρο που σπεύδει να σημειώσει πως θα είναι δύσκολο για την Ευρωζώνη, αφού τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καλύψουν την απώλεια που θα προκύψει για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου