Σελίδες

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά «κόκκινων» δανείων

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά «κόκκινων» δανείων

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η πλήρης απελευθέρωση της διαχείρισης όλων των δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, αλλά και η πώληση όσων δανείων δεν συνδέονται με την πρώτη κατοικία όταν αυτή δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ (περιορισμός που εκπνέει στο τέλος του 2017), ρίχνει και το τελευταίο εμπόδιο για το άνοιγμα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ονόματα όπως το αμερικανικό fund KKR και οι ισπανικές εταιρείες διαχείρισης Aktua και Hipoges έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους, ενώ μεταξύ αυτών που έχουν παρελάσει στην ελληνική αγορά τους τελευταίους μήνες ακούν σε ονόματα όπως Kaican, GR Servicers, EOS, Sankaty Advisors, B2 Holding, Pepper, APS, Arrow Global, Kruk, Lindorff, Lapithus, Hudson Advisor, APartners Capital, Hatfield & Hatfield, Mountstreet κ.ά.
Το άνοιγμα της αγοράς χωρίς αστερίσκους, αφού ακόμα και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να δοθούν προς διαχείριση και να μεταβιβαστούν, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την είσοδο στην ελληνική αγορά μεγάλων distressed funds και οι εξελίξεις αναμένεται το επόμενο διάστημα να είναι καταιγιστικές.
Η πλήρης απελευθέρωση –μέσα από τη δυνατότητα να δοθούν προς διαχείριση και πώληση ακόμη και τα ενήμερα δάνεια– εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων, περιορίζοντας τυχόν κεφαλαιακές επιπτώσεις στις τράπεζες. Κυρίως όμως θα μεταβάλει το κλίμα, αποκαλύπτοντας σε πρώτη φάση τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα φέρει στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα και θα δρομολογηθεί μια πιο αξιόπιστη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η σύσταση εταιρείας μεταξύ Alpha Bank και Aktua, για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ, αναμένεται εντός του μήνα, ενώ στην τελική ευθεία είναι η ανάθεση προς διαχείριση και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων από την Alpha και τη Eurobank στο KKR και την Pillarsotne. Σε συζητήσεις είναι επίσης η Τράπεζα Αττικής για την ανάθεση διαχείρισης σε εξειδικευμένη πλατφόρμα χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,045 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την κάλυψη ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων, οι πρώτες κινήσεις θα επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με βάση το μοντέλο KKR - Pillarstone, που αναμένεται να συμμετάσχει με φρέσκο χρήμα στην εξυγίανση βιώσιμων, κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν ανάγκη από σημαντικά κεφάλαια. Τα μικρά επιχειρηματικά δεν θα εξαιρεθούν από τις πρωτοβουλίες διαχείρισης, ενώ τα καταναλωτικά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή πώλησης, καθώς είναι αυτά όπου μπορούν να γίνουν γενναίες διαγραφές.
Τα στεγαστικά
Στον τομέα των στεγαστικών δανείων θα ακολουθηθεί το ισπανικό μοντέλο, που βασίζεται στην ανάπτυξη δικτύου με συνεργαζόμενα μεσιτικά γραφεία, τα οποία θα αναλαμβάνουν την πώληση του ακινήτου σε συνεργασία με τον οφειλέτη. Η συνεργασία με οργανωμένα γραφεία εκτιμάται ότι θα επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς μεταβίβασης ακινήτων που έχει παγώσει τα τελευταία χρόνια παρά τη σημαντική πτώση των τιμών.
Παράλληλα θα επιτρέψει διαγραφές και διακανονισμούς ανάλογα και με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη, αλλά και την τιμή που θα επιτευχθεί μέσα από τη διαδικασία της πώλησης.
Οι τράπεζες υπεραμύνονται της δυνατότητας πιο ενεργητικής διαχείρισης, θεωρώντας ότι θα έχει οφέλη όχι μόνο για τις ίδιες, απελευθερώνοντάς τες από προβληματικά χαρτοφυλάκια, αλλά και για τους δανειολήπτες, οι οποίοι σήμερα δεν είναι σε θέση να βρουν λύση για την αποπληρωμή του δανείου τους. Πολύ περισσότερο, θεωρούν ότι θα δημιουργήσει συνθήκες αποκατάστασης της ρευστότητας στην αγορά, αλλά και την αναγκαία ζήτηση στην αγορά εμπορικών και μεγάλων ακινήτων.
Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και αν σε πρώτη φάση οι τιμές υποχωρήσουν περαιτέρω, εκτιμούν ότι μέσα από την ενίσχυση της ζήτησης, θα δοθεί το έναυσμα για μια μελλοντική σταθεροποίηση και άνοδο.

Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου