Σελίδες

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Η τρόικα απαιτεί αλλαγές σε μισθούς, αποζημιώσεις και προαγωγές

Η τρόικα απαιτεί αλλαγές σε μισθούς, αποζημιώσεις και προαγωγές

Η τρόικα απαιτεί αλλαγές σε μισθούς, αποζημιώσεις και προαγωγές

Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπαίνουν και πάλι τα δώρα του ιδιωτικού τομέα, οι αποζημιώσεις, ο κατώτερος μισθός αλλά και τα κεκτημένα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος πριν καλά ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Την αφορμή για την επανεξέταση των εισοδημάτων του δημοσίου τομέα θα δώσουν τα ειδικά μισθολόγια και ειδικότερα η απόφαση για «πάγωμα» προαγωγών και ωριμάνσεων. 

Η σχετική τροπολογία άλλαξε δύο φορές για να καταλήξει σε μια μορφή που επιτρέπει μεν την μη εφαρμογή το μέτρου αλλά εάν πρώτα έχουν βρεθεί και οριστικοποιηθεί ισοδύναμα μέτρα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Με βάση το μνημόνιο του καλοκαιριού υπάρχει η υποχρέωση για αναθεώρηση των αμοιβών ώστε να προσαρμοστούν με το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων των υπουργείων , που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη και για την επανεξέταση και του αριθμού των πλέον πολυάριθμων κλάδων με ειδικά μισθολόγια όπως οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί. 

Η απόπειρα για το πάγωμα προαγωγών και των ωριμάνσεων αποσκοπούσε το θέμα να κλείσει να μην προχωρήσει περισσότερο.
Ωστόσο οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ θέτουν εμμέσως θέμα επανεξέτασης των μισθών του δημοσίου. Συγκεκριμένα στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών έθεταν συνεχώς το θέμα του περιορισμού του μισθολογικού κονδυλίου και ειδικότερα να μην υπάρχουν «αυτόματες» αυξήσεις με την μορφή ωριμάνσεων των μισθών.

Επιπλέον θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα ης συνεχούς κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων για το οποίο Κυβέρνηση και δανειστές έχουν διαφορετικές απόψεις.

Ιδιωτικός τομέας
Στον ιδιωτικό τομέα ο επίσημος τίτλος για την δεύτερη αξιολόγηση είναι περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. 

Από το 2014 ΕΕ και ΔΝΤ ζητούν τη εφαρμογή βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών για θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η επαναφορά της ανταπεργίας ( lock out) χωρίς ποινικές η άλλες ευθύνες για τους εργοδότες.

Το θέμα που ανοίξει όμως τρεις μήνες πριν ξεκινήσει αυτή η δεύτερη αξιολόγηση (με την βοήθεια εργοδοτικών οργανώσεων), είναι τα κεκτημένα μισθολογικά δικαιώματα εν γένει. Με άλλα λόγια ο 13ος και ο 14ος μισθός. Η ιδέα που υποβάλλεται και από εργοδοτικούς κύκλους είναι να συγχωνευτούν στους δώδεκα μισθούς τους έτους χωρίς μείωση ή να καταργηθούν για τους νέους εργαζόμενους με στόχο να υπάρχει πρόσθετο κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης. Ένα δεύτερο θέμα θα είναι το ύψους της αποζημίωσης το οποίο θεωρείται ακόμη υψηλό και περιορίζει την κινητικότητα της εργασίας.

Βεβαίως το ΔΝΤ έρχεται και με πρόσθετες ιδέες που αφορούν κυρίως το ύψος του κατώτερου μισθού το οποίος θεωρεί σήμερα πολύ υψηλός επειδή λόγω της κρίσης το μέσο επίπεδο αμοιβών από τα 1000 ευρώ που ήταν πριν έξι χρόνια έχει υποχωρήσει στα 650 -700 ευρώ. Συνεπώς ο βασικός μισθός των 586 ευρώ αποτελεί αντικίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης και θα πρέπει να μειωθεί. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης αναμένεται να ξεκινήσει η ανταλλαγή εγγράφων για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου