Σελίδες

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Πότε θα παίρνει η εφορία τηλέφωνο όσους χρωστούν

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Πότε θα παίρνει η εφορία τηλέφωνο όσους χρωστούν

Πότε θα παίρνει η εφορία τηλέφωνο όσους χρωστούν

Απαντήσεις για τις τηλεφωνικές κλήσεις προς οφειλέτες στην εφορία για τακτοποίηση των χρεών τους δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα: Η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ξεκινά τα τηλεφωνήματα σε όσους έχουν ακόμη και μικρά χρέη μέχρι και 500 ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 83.000 άτομα που είτε δεν έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ, είτε δεν έχουν υποβάλλει δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος ή άλλων φόρων. 
Η τηλεφωνική επαφή ασκεί την απαραίτητη ψυχολογική πίεση στους φορολογούμενους έτσι ώστε να πληρώσουν τα χρέη τους. Στο τηλέφωνο οι φορολογούμενοι ακούνε τον υπάλληλο της εφορίας να τους ενημερώνει για την οφειλή τους, ποιο είναι στο ποσό και στη συνέχεια την ερώτηση πότε και εάν προτίθενται να πληρώσουν. Ανάλογα με την απάντηση έρχεται και η συνέχεια.
Εάν ο πολίτης αδυνατεί να πληρώσει ο έφορος υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και τα αναγκαστικά μέτρα με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθού, σύνταξης κλπ. ή ακόμη και ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων.
Η Γενική Γραμματεία απαντά:
Με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με τηλεφωνικές κλήσεις προς φορολογούμενους, που έχουν οφειλές στο δημόσιο, διευκρινίζονται τα εξής: 
1. Πρόκειται για διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2012 κι έχει περιληφθεί και σε προηγούμενα Επιχειρησιακά Σχέδια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
2. Οι κλήσεις πραγματοποιούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και μόνο.
3. Ο σκοπός των κλήσεων είναι να υπενθυμίσει στους φορολογούμενους την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων, τις τυχόν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, αλλά και να τους συμβουλεύσει για το πώς θα τις τακτοποιήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέσο απειλής και πίεσης προς το φορολογούμενο. Οι κλήσεις διενεργούνται σε συγκεκριμένο πλαίσιο ευγένειας και ενημέρωσης και δεν έχουν καμία σχέση με φαινόμενα εκφοβισμού, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα.
  1. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία βοηθάει (εκ του αποτελέσματος) τους πολίτες να τακτοποιούν τις οφειλές τους, αφού τα στοιχεία του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου δείχνουν ότι έχει τακτοποιηθεί το 65% του ληξιπρόθεσμου χρέους, στο οποίο στοχεύουν οι συγκεκριμένες οχλήσεις (κλήσεις και e-mail).

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Τελεσίγραφο της εφορίας μέχρι 27 Ιουνίου: Πληρώστε αλλιώς... διαπόμπευση

Τελεσίγραφο της εφορίας μέχρι 27 Ιουνίου: Πληρώστε αλλιώς... διαπόμπευση

Τελεσίγραφο ολίγων ημερών, και συγκεκριμένα μέχρι τις 27 Ιουνίου δίνει η εφορία στους μεγάλους οφειλέτες προκειμένου να πληρώσουν. Θα τους αποστείλει ηλεκτρονικά... ραβασάκια που θα τους ζητά να πληρώουν ή να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους αλλιώς θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.
Σύμφωνα με το TheToc, τα τελεσίγραφα, θα σταλούν σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες –και ταυτόχρονα αρρύθμιστες- οφειλές ύψους άνω των 150.000 ευρώ.Όσοι δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν, θα δουν το όνομά τους αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Taxis πιθανότατα στις 29 Ιουνίου.
Η δημοσίευση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, αποτελεί «προαπαιτούμενο» του μνημονίου. Η τακτική της δημοσίευσης των οφειλών έχει υιοθετηθεί και προ 3ετίας. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011 (3943/2011 άρθρο 9), οι φορολογικές αρχές κινήθηκαν βάσει της σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε το 2011 (ΠΟΛ 1185/2011) και έδωσαν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2013 τα ονόματα όλων των οφειλετών του δημοσίου με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Το 2013, είχαν δημοσιευτεί δύο λίστες: μια για τα φυσικά πρόσωπα (σ.σ ο πρώτος της λίστας τότε είχε εμφανιστεί να χρωστάει… ένα δισεκατομμύριο ευρώ) και μια για τα νομικά πρόσωπα.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΓΓΔΕ, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, εμφανίζονται σε περίπου 25.500 ΑΦΜ όταν το σύνολο των οφειλετών του δημοσίου διαμορφώνεται σε 4,3 εκατομμύρια άτομα. Ωστόσο, οι οφειλέτες με τα χρέη άνω  των 150.000 ευρώ, εμφανίζονται να οφείλουν περίπου το 88% των συνολικών χρεών προς την εφορία, δηλαδή περισσότερα από 76 δις. ευρώ.  Δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα κάποιοι μπορεί να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, τα ονόματα που τελικώς αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου στις 20.000. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου