Σελίδες

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Οι εφοριακοί βγαίνουν στους δρόμους για 30.000 προληπτικούς ελέγχους

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Οι εφοριακοί βγαίνουν στους δρόμους για 30.000 προληπτικούς ελέγχους

Οι εφοριακοί  βγαίνουν στους δρόμους για 30.000 προληπτικούς ελέγχους

Της Μαρίας Βουργάνα
Στον δρόμο βγαίνουν ξανά οι φοροελεγκτές για να κυνηγήσουν καταστηματάρχες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και να εντοπίσουν φορολογικές παραβάσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα γίνονται αυστηρότερα τα πρόστιμα - χάδια που επιβάλλονται σήμερα για τη μη έκδοση αποδείξεων.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής βάζει... γκάζια στους ελεγκτές και δίνει εντολή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν διενεργήσει 30.000 προληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.
Παράλληλα, η ΓΓΔΕ ενεργοποιεί το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων έως και ένα μήνα στις περιπτώσεις παρεμπόδισης του φορολογικού έλεγχου και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής.
Το επιχειρησιακό σχέδιο που θέτει σε εφαρμογή η ΓΓΔΕ με στόχο την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και αύξησης των φορολογικών εσόδων προβλέπει τη πραγματοποίηση περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις ΔΟΥ και μεγάλο αριθμό στοχευμένων τέτοιων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε όλη τη χώρα.
Έμφαση δίνεται σε τουριστικές περιοχές, και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κ.λπ. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο:
Συνέργεια των ΔΟΥ 
Κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της ΔΟΥ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των ΔΟΥ όμορων νομών και στοχευμένα από τις ΥΕΔΔΕ.
Οι έλεγχοι θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής.
Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.
Στη ΓΓΔΕ υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν αποσκοπούν μόνον στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/97 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.
Επαναφορά προστίμων
Στο σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται και οι νέες διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την επαναφορά των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.
Το οικονομικό επιτελείο έχει διαπιστώσει ότι μετά την κατάργηση από τον περασμένο Οκτώβριο των αυτοτελών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά.
Καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες «ξεχνούν» όλο και πιο συχνά να κόψουν αποδείξεις αφού γνωρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα ελεγχθούν θα κληθούν να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο.
Το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος ουσιαστικά αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη.
Αστεία πρόστιμα
Μάλιστα το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται στους προληπτικούς ελέγχους δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ελεγκτών στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές.
Για παράδειγμα, αν οι ελεγκτές πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μια ταβέρνα και διαπιστώσουν ότι για ένα λογαριασμό αξίας 150 ευρώ (ο ΦΠΑ είναι 36 ευρώ) δεν εκδόθηκε απόδειξη τότε θα επιβάλουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ δηλαδή μόνο 18 ευρώ.
Με το προηγούμενο καθεστώς, το πρόστιμο δεν θα ήταν μικρότερο από 250 ευρώ. Στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού αναφέρουν ότι οι καταστηματάρχες φοβούνται μόνο τους ελέγχους από το ΙΚΑ και αυτό γιατί για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ.
Ελεγκτικοί και εισπρακτικοί στόχοι
Τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς στόχους μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις διευθύνσεις και υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καθόρισε με απόφασή του ο ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Σύμφωνα με την απόφαση:
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) θα διενεργήσει 600 ελέγχους και τουλάχιστον 20 ελέγχους με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου με στόχο τη βεβαίωση φόρων και προστίμων ύψους 500 εκατ. ευρώ και την είσπραξη του 22,5% των βεβαιωμένων ποσών.
Οι ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και οι εφορίες θα πρέπει να διενεργήσουν 25.000 φορολογικούς ελέγχους και να εντοπίσουν παραβάσεις τουλάχιστον στο 15% αυτών. Οι πράξεις επιβολής προστίμων θα πρέπει να εκδίδονται το αργότερο εντός 3 μηνών από τη διαπίστωση των παραβάσεων.
Για 460 εκατ. ευρώ
Ειδικά οι ΦΑΕ έλαβαν εντολή να πραγματοποιήσουν 300 πλήρεις ελέγχους με βεβαίωση τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα πρέπει να διενεργήσουν 1.600 μερικούς ελέγχους με βεβαίωση τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ.
Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων θα ελέγξει 400 επιχειρήσεις, να βεβαιώσει 900 εκατ. ευρώ και να εισπράξει το 45% των φόρων και προστίμων που θα βεβαιώσει.
Η ΥΕΔΔΕ έλαβε εντολή να εντοπίσει διαφυγόντα έσοδα από τη διενέργεια ερευνών άνω τω 80 εκατ. ευρώ, να διενεργήσει 3.000 στοχευμένους ελέγχους μερικούς επιτόπιους ελέγχους με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον 30% και να ερευνήσει 200 υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου εκ των οποίων οι 100 αφορούν απάτη στο ΦΠΑ. Τα Τελωνεία θα διενεργήσουν 35.000 ελέγχους ενώ άλλοι 5.000 έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τις κινητές ομάδες ελέγχου.
Εισπράξεις από φόρους και ληξιπρόθεσμα
Εφορίες, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ θα πρέπει να εισπράξουν έσοδα ύψους 31,892 δισ. ευρώ και να επιστρέψουν φόρους 3,268 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ προβλέπεται να ανέλθουν σε 9,834 δισ. ευρώ. Από τις παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν 2,05 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, το 23% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και 600 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες.
Ο στόχος για τα Τελωνεία προβλέπει την είσπραξη μέχρι το τέλος του έτους φόρων ύψους 12 δισ. ευρώ.
Ελεγκτικό και εισπρακτικό σαφάρι
• 30.000 προληπτικοί έλεγχοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου
• 25.000 έλεγχοι από εφορίες
• 15.700 μερικοί έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ. με βεβαίωση τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ.
• 3.400 πλήρεις έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ. με βεβαίωση 1 δισ. ευρώ.
• 2.000 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, γονικές παροχές κ.λπ)
• 300 πλήρεις και 1.600 μερικοί έλεγχοι από τις ΦΑΕ με βεβαίωση τουλάχιστον 460 εκατ. ευρώ.
• 400 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με βεβαίωση 900 εκατ. ευρώ.
• 600 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου με βεβαίωση 500 εκατ. ευρώ.
• 45.000 τελωνειακοί έλεγχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου