Σελίδες

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο:Φιλικά σας λέω μην ανοίγετε τώρα θέμα πλεονάσματος

Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο:Φιλικά σας λέω μην ανοίγετε τώρα θέμα πλεονάσματος

Απρόθυμος να συναινέσει στο ελληνικό αίτημα για την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
moskobisi-se-tsakalwtofilika-sas-lew-min-anoigete-twra-thema-pleonasmatos
 
Απρόθυμος να συναινέσει στο ελληνικό αίτημα για την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 εμφανίστηκε ο γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Παρά το γεγονός ότι ο γάλλος επίτροπος τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα την αναγκαιότητα οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας ως φίλος πρότεινε στην  Αθήνα να μην ανοίξει τώρα θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην κατάθεση στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί προαπαιτούμενο για τη νέα αξιολόγηση και πρέπει να αναγράφει ρητώς τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο που καλύπτει το γ μνημόνιο ( 2016- 2018 ) αλλά και για το 2019- 2020.
Μετά μάλιστα την προτροπή Μοσκοβισί να μην ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε « θα καταθέσουμε το μεσοπρόθεσμο όταν θα είμαστε έτοιμοι».
Δεύτερη ...ευγενική άρνηση εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση και στο αίτημα της να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο που διέπει τη στελέχωση των διοικήσεων των τραπεζών.
Είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε υποστήριξε ο κ Μοσκοβισί προσθέτοντας: "Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά  υπόψη μας πως ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από τη Βουλή".
Ο κ. Τσακαλώτος σε συνέχεια της επιστολής προς του Θεσμούς για την στάση που τηρούν στις διαπραγματεύσεις οι επικεφαλής των κλιμακίων μίλησε για το παράδοξο όπως είπε, από τη μια οι Θεσμοί να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος και από την άλλη οι Θεσμοί να παρεμβαίνουν ακόμη και σε θέματα μικροδιαχείρισης.
Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας με τον κ.Τσακαλώτο και τον κ Μοσκοβισί να τονίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια και προϋποθέσεις για καλύτερη συνεργασία.        

Μοσκοβισί στη Βουλή: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν κίνδυνοι   

Μιλώντας ενώπιον βουλευτών στο Κοινοβούλιο ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, πλην όμως συνέστησε επιμονή στον ίδιο δρόμο.
«Δεν πρέπει να υπάρξουν προσχήματα ώστε να οδηγηθούμε σε οπισθοχωρήσεις. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις διότι υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι» υπογράμμισε.
Πρόταξε:
  • Να γίνει πιο λειτουργικό το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να έχει μεγαλύτερες επιδόσεις.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες (ομολόγησε ότι είναι δύσκολες) αλλαγές στον εργασιακό τομέα.
  • Να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια (π.χ. φοροδιαφυγή).
  • Καλύτερο πλαίσιο επενδύσεων πέραν των όσων έχουν γίνει έως τώρα.
Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αδιάλειπτης παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Είναι συντελεστής αξιοπιστίας και ορατότητας» είπε.
Εξέφρασε τέλος την ελπίδα η Ελλάδα να προχωρήσει ενωμένη «Θα είναι πιο αξιόπιστη. Θα διαμορφώσει μεγαλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης προς τους εταίρους αλλά και σε όσους θέλουν να επενδύσουν» κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου