CNBC
Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών
Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι αυτό που θα βρεθεί στο επίκεντρο κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress tests) των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ, αναφέρει το δίκτυο CNBC.
«Έχουμε 1 τρις (ευρώ) μη εξυπηρετούμενων δανείων – είναι μεγάλο νούμερο», δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority- EBA) στο CNBC, ενόψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests που θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο για την οικονομική ευρωστία των τραπεζών της ΕΕ.
«Το επίπεδο άρχισε να μειώνεται σε όλες τις χώρες. Το ζήτημα είναι ο ρυθμός της προσαρμογής. Προσαρμόζουμε αυτά τα επίπεδα αρκετά γρήγορα; Δεν θέλει κανείς να είναι πολύ γρήγορος, διότι τότε έχει ένα τεράστιο κεφαλαιακό αδιέξοδο και ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων. Αλλά ούτε θέλει να είναι πολύ αργός, διότι τότε οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να δανείζουν και θα παραμείνουν μη κερδοφόρες για μεγάλους περιόδους».
Είναι η τρίτη φορά μετά τηνχρηματοπιστωτική κρίση που διεξάγονται τεστ αντοχής. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο επιτυχίας/αποτυχίας και οι τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση αυτή είναι λιγότερο από τις μισές από τις 123 που υποβλήθηκαν στα προηγούμενα τεστ αντοχής το 2014. Τα τεστ αυτά δεν περιλαμβάνουν τράπεζες από την Ελλάδα ή την Πορτογαλία.
«Έχουμε τις πιο σημαντικές τράπεζες στην ευρωζώνη. Έτσι έγινε η επιλογή», δήλωσε ο Ενρία. «Οι μικρότερες τράπεζες θα υποβληθούν σε τεστ από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες σε κάποιο βαθμό θα βασιστούν στη δική μας μεθοδολογία».
Το βάρος έχει μετατοπιστεί από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στα ‘κόκκινα’ δάνεια που υπάρχουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Ο Ενρία, που είναι επικεφαλής της EBA από το 2011, δήλωσε στο CNBC: «Η κεφαλαιακή ενίσχυση υπήρξε επιτυχής (στο παρελθόν), το θέμα είναι τώρα να συνδεθεί αυτή πιο στενά με τον μεσοπρόθεσμο κεφαλαιακό σχεδιασμό, το οποίο είναι αυτό που έκαναν οι αμερικανικές αρχές».
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα σημαντικό στοιχείο –θα έλεγα ο κρίκος που λείπει– στη διαδικασία προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Τα αποτελέσματα πιθανόν να μην έχουν κάποια καλή είδηση για την Ιταλία, όπου οι τράπεζες όπως η Monte di Paschi di Siena βρίσκονται αντιμέτωπες με κόκκινα δάνεια και ίσως χρειαστεί να διασωθούν από την κυβέρνηση.
Στο παρελθόν, τα τεστ αντοχής εντόπισαν τράπεζες που χρειάζονταν πρόσθετα κεφάλαια.
Η άντληση κεφαλαίων ίσως αποδειχθεί δύσκολη περίπτωση στις τρέχουσες χρηματιστηριακές συνθήκες. Το ποσό που έχουν αντλήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι στιγμής φέτος είναι κατά 73% χαμηλότερο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, καθώς φθίνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τράπεζες. Δύο από τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν πληγεί από την τραπεζική κρίση στη χώρα, η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca, αναγκάστηκαν νωρίτερα φέτος να αναβάλουν τα σχέδια τους για άντληση κεφαλαίων, αναφέρει το CNBC.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου