Σελίδες

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Φόροι 21 δισ. ως το Δεκέμβρη για να σωθεί το πλεόνασμα

Φόροι 21 δισ. ως το Δεκέμβρη για να σωθεί το πλεόνασμα

Συσσώρευση προβλημάτων φέρνει ο φετινός Αύγουστος για το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα ήδη το φθινόπωρο να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο.
foroi-21-dis-ws-to-dekembri-gia-na-swthei-to-pleonasma
 
 Συσσώρευση προβλημάτων φέρνει ο φετινός Αύγουστος για το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα ήδη το φθινόπωρο να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο.
Οι «θεσμοί» φαίνεται να εγείρουν σοβαρότατες αντιρρήσεις στο να κατατεθεί στη Βουλή μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει δημοσιονομικό στόχο χαμηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018.
Έτσι, προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει τώρα την απόφαση για το τι θα εγγράψει στο πρόγραμμα, μεταθέτει την απόφαση για τον χειμώνα όπως υποστήριξε μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
«Είναι θέμα διαπραγμάτευσης πώς θα χειριστούμε το θέμα. Κανονικά είναι για το τέλος του χρόνου που θα ξέρουμε αν έχει καλυφθεί το ΔΝΤ ή αν θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους και άλλα μέτρα για το χρέος» είπε, σημειώνοντας πως «επειδή έχουμε ενδιάμεση συμφωνία για το χρέος ακόμη συζητάμε τους αριθμούς».
Τα έσοδα του Ιουλίου, κινήθηκαν μακριά από τον στόχο για το συγκεκριμένο μήνα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος που είχε «χτιστεί» στα έσοδα μέχρι και τον Ιούνιο. 
Δεδομένου ότι τον Αύγουστο δεν θα εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ, το «μαξιλάρι» αναμένεται να εξαφανιστεί τελείως άρα από Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο θα «τρέχει» να εκτελέσει εντός των στόχων τον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς.
Για Σεπτέμβριο, μετατέθηκε και η ενεργοποίηση των πιο επώδυνων μέτρων του 3ου μνημονίου όπως η περικοπή των περισσότερων επικουρικών συντάξεων, η επιβολή χαμηλότερου πλαφόν στις συντάξεις αλλά και η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.
Αν προστεθεί και η υλοποίηση της λίστας με τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ, τότε η λίστα των υποχρεώσεων με το που θα μπει το φθινόπωρο, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
  Η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου, αποτελεί «προαπαιτούμενο»  αλλά και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα με την κατάθεσή του:
1.      Αν το καταθέσει εγγράφοντας ως στόχο 3,5% για το 2019 και για το 2020, θα εμφανιστεί να υποχωρεί σε ένα βασικό αίτημα που έχει εγείρει: τη μείωση του πλεονάσματος για μετά το 2019
2.      Αν καταθέσει το μεσοπρόθεσμο με χαμηλότερο πλεόνασμα, θα εμφανιστεί ότι δρα μονομερώς δεδομένης της σαφούς αντίθεσης των Ευρωπαίων
Έτσι, το θέμα του μεσοπρόθεσμου θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προφανώς η κυβέρνηση θα περιμένει το ΔΝΤ να τα… βάλει με τους Ευρωπαίους (μετά την κατάθεση της αναθεωρημένης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους) ζητώντας και αυτό χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Έως τότε, το μεσοπρόθεσμο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στο σκέλος των εσόδων, κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν σήμερα καθησυχαστικά αναφέροντας ότι παρά την απόκλιση του Ιουλίου, τα έσοδα εξακολουθούν να κινούνται πάνω από το στόχο στο 7μηνο.
Όπως ανέφερε και νωρίτερα το theTOC.gr η υπέρβαση του στόχου που παρατηρήθηκε μέχρι και τον Ιούλιο, στηρίχτηκε εν πολλοίς σε συγκυριακούς παράγοντες οι οποίοι δεν θα υπάρχουν και στο β’ εξάμηνο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα. 
Η απόφαση της κυβέρνησης να προαναγγείλει αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης για πρώτη φορά στα χρονικά, είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να σπεύσουν να αποθεματοποιήσουν.
Η προσωρινή αυτή κίνηση, είχε ως αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα «εξαφανιστούν» σταδιακά μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους. Επίσης, τα δύσκολα για τον προϋπολογισμό παραμένουν μπροστά.
Από τώρα και μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να εισπραχθούν αποκλειστικά από φόρους, πάνω από 21 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου