Σελίδες

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ραντεβού με τον έφορο για να συμψηφιστούν επιστροφές φόρων και ΕΝΦΙΑ

Ραντεβού με τον έφορο για να συμψηφιστούν επιστροφές φόρων και ΕΝΦΙΑ

  •  Print
Ραντεβού με τον έφορο για να συμψηφιστούν επιστροφές φόρων και ΕΝΦΙΑ
Προσθήκη σχολίου
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ άνοιξε τον δρόμο των συμψηφισμών για τις επιστροφές φόρων, την ώρα μάλιστα που οι εφορίες χρωστούν και με τη βούλα 1,3 δισ. ευρώ προς φορολογούμενους. Ωστόσο, αν κάποιος που δικαιούται επιστροφή, περιμένει αυτό να γίνει αυτομάτως, τότε μάλλον θα περιμένει μάταια. Κι αυτό γιατί, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και μετά να πάρει την επιστροφή φόρου από τη διαφορά που θα προκύψει... αν προκύψει.
Η απλή λογική λέει ότι αν οφείλεις στην εφορία και έχεις παράλληλα απαίτηση επιστροφής φόρου, αυτά πρέπει να συμψηφίζονται αυτομάτως. Αυτό προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του 2012, συμπεριλαμβάνοντας και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει «κενό» γράμμα για λόγους μάλλον προφανείς.
Εάν το υπουργείο Οικονομικών άναβε το πράσινο φως σε αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς- και δεν είναι τεχνικό το θέμα- αυτό θα σήμαινε ότι η ροή των επιστροφών φόρου (και η είσπραξη φόρων αντιστοίχως) θα ήταν άμεση. Κι αν για τις εισπράξεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι αυτόματες επιστροφές θα ανέτρεπαν το δημοσιονομικό σχεδιασμό. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το υπουργείο πάτησε το... γκάζι στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, σε συνδυασμό με την υστέρηση των εισπράξεων, άνοιξε «τρύπα» περίπου 370 εκατ. Ευρώ στα έσοδα.
Τι μπορούν να κάνουν όσοι πρέπει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου; Να πάνε στην εφορία και να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι αν η οφειλή ξεπερνά την επιστροφή, το υπόλοιπο θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ. Αν για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ είναι 600 ευρώ και η επιστροφή φόρου 250 ευρώ, η διαφορά των 350 ευρώ δεν θα «σπάσει» σε 5 δόσεις, αλλά θα πρέπει να πληρωθεί με τη μία.
Το άλλο πρόβλημα, όπως το αναδεικνύουν έμπειροι φοροτεχνικοί και λογιστές, είναι ότι κάθε εφορία ακολουθεί τη δική της τακτική στα αιτήματα συμψηφισμών κι αυτό σημαίνει ότι αλλού «κολλάνε» κι αλλού προχωράνε κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, αυτή τη στιγμή είναι στον «πάγο» εκκρεμείς επιστροφές φόρων που ξεπερνάνε τα 3,3 δισ. ευρώ!!!
Παράλληλα, εφοριακοί αναφέρουν ότι η ύπαρξη τρεχουσών ακόμα και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνήθως μπλοκάρει την επιστροφή φόρων. Σύμφωνα με πηγές, πάντα, η  βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, είναι πιθανό ότι θα μπλοκάρει τις επιστροφές φόρου εισοδήματος σε όσους έχουν βεβαιωμένη ακόμα και μη ληξιπρόθεσμη οφειλή ΕΝΦΙΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν υποβάλουν αίτημα στην εφορία τους και παράλληλα δεν έχει προχωρήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017. Μόνον αφού εξοφλήσουν τον φόρο για τα ακίνητά τους η εφορία θα τους επιστρέψει το φόρο εισοδήματος που δικαιούνται. Έτσι, θα πρέπει δηλαδή να περιμένουν μέχρι το Φεβρουάριο, για να λάβουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος.
Ποιες οφειλές μπορούν να συμψηφιστούν
Η διαδικασία αυτεπάγγελτων συμψηφισμών περιγράφεται σε εγκύκλιο του 2012. Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε συμψηφισμό υπόκεινται:
α) Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
β) Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή
γ) Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).
δ) Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους. Σε περίπτωση που εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έχει συντελεστεί η διαγραφή των οφειλών, λόγω παραγραφής, αυτές αναβιώνουν προς τούτο κατά τις διατάξεις του άρθρου 119 Π.Δ 16/1989 «Κανονισμός Λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.».
Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις συμψηφισμού
Στην περίπτωση που οφειλέτης επιθυμεί την υποβολή χρεωστικής δήλωσης με ταυτόχρονο συμψηφισμό απαιτήσεών του κατά του δημοσίου, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Η υποβολή της δήλωσης συνοδεύεται με δήλωση συμψηφισμού, προσκομίζοντας βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, με την οποία αποδεικνύεται η απαίτησή του κατά του δημοσίου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 της παρούσας.
β) Η Δ.Ο.Υ. ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την αποδοχή του συμψηφισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις βεβαιωμένες οφειλές (ληξιπρόθεσμες ή μη) του οφειλέτη, οι οποίες προηγούνται στο συμψηφισμό και προτείνει την αποδοχή ή μή του συμψηφισμού, εν όλω ή εν μέρει.
γ) Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. αποφασίζει για τη δυνατότητα ή μή αποδοχής του προτεινόμενου συμψηφισμού, εν όλω ή εν μέρει και ενημερώνει τον οφειλέτη σχετικά.
δ) Στην περίπτωση που η αποδοχή του αιτήματος συμψηφισμού καλύπτει το σύνολο του οφειλόμενου βάσει της δήλωσης φόρου, η δήλωση γίνεται αποδεκτή και παραλαμβάνεται χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Εννοείται ότι το δικαίωμα συμψηφισμού αφορά το ποσό του οφειλόμενου φόρου που πρέπει να καταβληθεί με την υποβολή της δήλωσης, σε περίπτωση που προβλέπεται δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε δόσεις.
ε) Σε περίπτωση που δεν είναι τεχνικά δυνατή η λήψη της απόφασης αποδοχής ή μή του αιτήματος συμψηφισμού κατά το χρόνο προσκόμισης στη Δ.Ο.Υ. της δήλωσης απόδοσης του οφειλόμενου φόρου ή της δήλωσης με βάση την οποία ο αναλογών φόρος είναι καταβλητέος εφάπαξ (ολόκληρος ή μέρος αυτού) με την υποβολή (π.χ. δήλωση Φ.Μ.Α., Φ.Α.Π., κ.λπ.) και της δήλωσης συμψηφισμού, ο οφειλέτης ενημερώνεται σχετικά, καθώς και για το χρόνο λήψης της απόφασης αυτής. Για το λόγο αυτό και την αποφυγή επιβολής κυρώσεων (προσαύξησης ή προστίμου) είναι σκόπιμο οι οφειλέτες να προσέρχονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ορισμένες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
στ) Σε περίπτωση μη αποδοχής του αιτήματος συμψηφισμού, η οικεία φορολογική δήλωση υποβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης, ο λόγος απόρριψης του αιτήματος αναγράφεται επί της οικείας φορολογικής δήλωσης και υπογράφεται από τον εισηγητή, τον Προϊστάμενο του Τμήματος και τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ..
ζ) Η μη έγκαιρη ενημέρωση του υπόχρεου για την αποδοχή του αιτήματος συμψηφισμού δεν απαλλάσσει αυτόν από την υποχρέωση υποβολής της οικείας δήλωσης και καταβολής του φόρου μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου