Σελίδες

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΣΑΡΩΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ «ΡΑΜΠΟ» Επτά «καυτοί» φάκελοι στα χέρια του ΣΔΟΕ - Ποιοι θα ελεγχθούν άμεσα

ΣΑΡΩΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ «ΡΑΜΠΟ»

Επτά «καυτοί» φάκελοι στα χέρια του ΣΔΟΕ - Ποιοι θα ελεγχθούν άμεσα

Επτά «καυτοί» φάκελοι στα χέρια του ΣΔΟΕ - Ποιοι θα ελεγχθούν άμεσα

Της Μαρίας Βουργάνα
To ΣΔΟΕ... επανέρχεται. Με νέους στόχους και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ξεκινά φοροελεγκτική επίθεση σε επτά «μέτωπα» για την αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής.
Οι 200 ελεγκτές που έχουν απομείνει στο Σώμα, μετά την μετακίνηση 500 υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αναλαμβάνουν δράση «ανοίγοντας» φακέλους για 5.000 υποθέσεις που υπάρχουν στα συρτάρια του ΣΔΟΕ.
Στο επίκεντρων των ελεγκτών βρίσκονται υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, υποθέσεις διαφθοράς και απάτης που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίας, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών αλλά και διαχειριστικοί έλεγχοι σε αθλητικά σωματεία και δημόσιους λειτουργούς όπου έχει στηθεί «χορός» εκατομμυρίων. Έμφαση δίνεται και σε υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που μέχρι σήμερα είχαν μείνει στο περιθώριο των δραστηριοτήτων του ΣΔΟΕ ενώ για πρώτη φορά η υπηρεσία θα μπορεί να διενεργεί αγορανομικούς ελέγχους μέσω των οποίων οι ελεγκτές θα ερευνούν κι άλλες παραβάσεις φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος.
Ο επικεφαλής του Σώματος Κωνσταντίνος Χρήστου
Ο επικεφαλής του Σώματος Κωνσταντίνος Χρήστου
Ο επικεφαλής του Σώματος Κωνσταντίνος Χρήστου επιχειρεί την αναβάθμιση του ΣΔΟΕ αλλάζοντας το μοντέλο των ελέγχων οι οποίοι επικεντρώνονται πλέον σε υποθέσεις που μπορούν να φέρουν στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα.
Η νέα δράση των ελεγκτών του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται σε επτά «μέτωπα»:
1. Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια:Μετά από εισαγγελική εντολή οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν έρευνες για τις επιδοτήσεις εταιριών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών.
Μεγάλες επιτυχίες σημειώνει ο «Diablo», το λαγωνικό του ΣΔΟΕ
Μεγάλες επιτυχίες σημειώνει ο «Diablo», το λαγωνικό του ΣΔΟΕ


Αντικείμενο έρευνας αποτελεί η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται και υποθέσεις δωροδοκίας με την εμπλοκή υπαλλήλων που ενέκριναν χρηματοδοτήσεις εταιρειών από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Ρόδο και Κω όπου «ξεσκονίζονται» τα βιβλία και στοιχεία των επιχειρήσεων και αναζητούνται απάτες με εικονικά τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις.
Επιχειρηματίες - όχι μόνο ξενοδόχοι, αλλά όλων των κλάδων - καθώς και αγρότες θα περάσουν από το ψιλό κόσκινο του ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί πως οι επιδοτήσεις που έλαβαν από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα για αναπτυξιακούς σκοπούς και δεν έγιναν πολυτελείς κατοικίες, σκάφη αναψυχής ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν απάτες και παρατυπίες το ΣΔΟΕ θα παραπέμπει τις υποθέσεις στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ανάκτηση των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν παράνομα.
2. Ξέπλυμα χρήματος. Οι έρευνες γίνονται σε πολλά επίπεδα. Ξεκινούν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων. Συνεχίζονται με διασταυρώσεις των στοιχείων των τραπεζικών καταθέσεων και κινήσεων λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία και επεκτείνονται στην έρευνα για ποινικές παραβάσεις όπως δωροδοκία, απιστία κλπ. Οι έρευνες στις υποθέσεις αυτές γίνονται κυρίως με τη μέθοδο των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου» ενώ αξιοποιείται το έργο των οικονομικών εισαγγελέων αλλά και οι πληροφορίες που υπάρχουν από καταγγελίες όπως π.χ. για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
3. Διαφθορά. Εντείνονται οι έλεγχοι σε δημοσίους λειτουργούς, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρούς του ΕΣΥ. Ηδη έχουν αποκαλυφθεί δεκάδες περιπτώσεις δημοσίων λειτουργών με αδικαιολόγητες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας.
4. Διαχειριστικοί έλεγχοι σε αθλητικά σωματεία, ΕΠΟ, ΕΟΚ. Ηδη το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία τις ΕΠΟ και ξεκίνησε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στα βιβλία της Ομοσπονδίας για την τελευταία δεκαετία. Οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και επικεντρώνονται σε επιδοτήσεις για την πραγματοποίηση αθλητικών οργανώσεων, έμμεσες ενισχύσεις, σε χορηγούς και διαφημίσεις όπου όπως λένε στελέχη του ΣΔΟΕ έχει στηθεί «χορός» εκατομμυρίων.
5. Δικαιώματα Πνευματικής ιδιοκτησίας. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκεται η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ. Έχουν εντοπιστεί 70 εκατ. ευρώ που είναι αδιάθετα. Πρόκειται για ποσά τα οποία έχει εισπράξει η ΑΕΠΙ δεν τα έχει αποδώσει στους καλλιτέχνες. Η ΑΕΠΙ εισπράττει ποσοστά από τη δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων όχι μόνο από τις συναυλίες (οι διοργανωτές είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν προκαταβολικά), αλλά και από μαγαζιά κάθε είδους, είτε παίζουν μουσική ηχογραφημένη είτε ζωντανή, από μουσικές σκηνές έως καφενεία, μπαρ, τυροπιτάδικα, κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, κ.λ.π. Ο μηχανισμός της εταιρείας εισπράττει χρήματα από 11.000 χιλιάδες σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθούν στα ποσά και στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η ΑΕΠΙ και τα ποσοστά δικαιωμάτων που αποδίδονται στους καλλιτέχνες.
6. Διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Η ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ μετράει στο ενεργητικό της μεγάλες επιτυχίες και διαθέτει τον καλύτερο «ελεγκτή» του Σώματος ο οποίος είναι μάλιστα κορυφαίος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για τον «Diablo» το λυκόσκυλο του ΣΔΟΕ που κάθε εβδομάδα έχει τουλάχιστον μια επιτυχία στην αποκάλυψη υποθέσεων ναρκωτικών και όπλων.
7. Αγορανομικοί έλεγχοι. Στις νέες αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι εφαρμογής των αγορανομικών διατάξεων. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας οι έλεγχοι αυτοί ανοίγουν μια «πόρτα» στους ελεγκτές για να προχωρήσουν στην έρευνα φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων.
Αγώνας δρόμου για να ενισχυθεί το Σώμα
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΣΔΟΕ, έχει ήδη δρομολογηθεί και η στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς ενώ η στροφή του ΣΔΟΕ στη διαλεύκανση μεγάλων «φακέλων» διαφθοράς απαιτεί και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του. Το Σώμα αποδυναμώθηκε από προσωπικό, καθώς με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Εσόδων μετακινήθηκε και ικανός αριθμός υπαλλήλων.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 200 εργαζόμενοι στο ΣΔΟΕ και προγραμματίζεται η κάλυψη 320 οργανικών θέσεων στην Υπηρεσία με μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων. Για λόγους καλύτερης διάταξης των δυνάμεων, το ΣΔΟΕ έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου