Σελίδες

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλλα κόλπα... φοροδιαφυγής

Αλλα κόλπα... φοροδιαφυγής

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των φοροφυγάδων αλλά και των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που εντόπισαν ένα ακόμα κόλπο κλοπής ΦΠΑ με μη έκδοση αποδείξεων, αυτή τη φορά στα ΚΤΕΛ Κέρκυρας.
Στο αναψυκτήριο εντόπισαν μηχανισμό μη έκδοσης αποδείξεων, με πειραγμένο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του καταστήματος.
Ο καταστηματάρχης έκοβε «κανονικά» αποδείξεις στην ταμειακή μηχανή και τις έδινε «κανονικά» στους πελάτες.
Οι αποδείξεις όμως, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή με το πειραγμένο λογισμικό έμπαιναν σε κατάσταση «αναμονής» και στο τέλος της ημέρας απλώς εξαφανίζονταν. 
Στο «Ζ», στο απολογιστικό δελτίο της ταμειακής που βγαίνει στο τέλος της ημέρας, μέσω του λογισμικού ο καταστηματάρχης είχε τη δυνατότητα να σβήνει όλες τις αποδείξεις σε αναμονή.
Ο πελάτης, πάντως, είχε φύγει με την… απόδειξη ανά χείρας, η οποία ωστόσο ουδεμία αξία είχε.
Ενας μη έμπειρος ελεγκτής θα μπορούσε να θεωρήσει ότι όλα δουλεύουν ρολόι ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις, πλην όμως η κομπίνα ξεσκεπάστηκε. 
Στον καταστηματάρχη επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ για παραβίαση διαδικασιών, 2.500 ευρώ για μη επίδειξη βιβλίων και 250 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων, καθώς διαπιστώθηκε ότι μέσα σε μία μέρα δεν είχε εκδώσει 100 αποδείξεις.
Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν και οι διατάξεις για 48ωρο λουκέτο. 
Η αποκάλυψη του νέου «κόλπου» αποδεικνύει αν μη τι άλλο την ευρηματικότητα και τον… εκσυγχρονισμό.
Πριν από μερικά χρόνια ένα από τα διαδεδομένα κόλπα κλοπής ΦΠΑ και συρρίκνωσης του τζίρου των καταστημάτων ήταν αυτό με τις ταμειακές-μαϊμού.
Μηχανές οι οποίες φαίνονταν κανονικές, έβγαζαν αποδείξεις, πλην όμως δεν είχαν δηλωθεί στην Εφορία.
Ο καταναλωτής έπαιρνε απόδειξη, χωρίς να γνωρίζει ότι δεν είχε καμία πρακτική αξία, αλλά σαφώς ικανοποιημένος που είχε συναλλαγές με νομοταγή επιχειρηματία, αγνοώντας ότι τον είχε εξαπατήσει μπροστά στα μάτια του. 
Η νέα μόδα θέλει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή να παίζει τον ρόλο του… ψεύτη.
Ο καταστηματάρχης εκδίδει μια «κανονική» απόδειξη από την ταμειακή μηχανή του. Η έκδοση της απόδειξης περνά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, στον οποίο με ένα ειδικό λογισμικό η απόδειξη μπαίνει «σε αναμονή». 
Στο τέλος της ημέρας, με το «Ζ» για να βγουν οι συγκεντρωτικές ημερήσιες πωλήσεις, οι αποδείξεις σε αναμονή σβήνονται.
Για παράδειγμα, ένας καταστηματάρχης, αν έχει χτυπήσει 1.000 αποδείξεις αξίας 10.000 ευρώ, έχει βάλει τις 900 σε αναμονή και σβήνοντάς τες στο τέλος της ημέρας δείχνει να έχει τζίρο 1.000 ευρώ, περιορίζοντας τον ΦΠΑ στο ένα δέκατο και αντίστοιχα τη φορολογική του υποχρέωση ως προς τα κέρδη του.
Οι πελάτες, ανυποψίαστοι, θεωρούν ότι έχουν πάρει κανονικές αποδείξεις, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι άχρηστες – κανείς δεν ελέγχει την απίστευτη χαρτούρα που μαζεύουν οι φορολογούμενοι.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδουν οι επιτήδειοι επιχειρηματίες, οι υπόλοιποι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους. 

Οι νέες προτεραιότητες στους ελέγχους

Εφορία Ηλιούπολης
Η υψηλή πιθανότητα είσπραξης θα αποτελέσει ισχυρό κριτήριο στη διενέργεια φοροελέγχων, καθώς το ζητούμενο είναι να γεμίσουν τα ταμεία και όχι απλώς να βεβαιώνονται υψηλά ποσά φόρων και προστίμων.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, προτεραιότητα στους ελέγχους παίρνουν οι... φρέσκες υποθέσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και όσοι έχουν λάβει μεγάλες επιστροφές φόρου. 
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 4.000 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και 18.000 μερικοί έλεγχοι από τον Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις ΔΥΟ.
Για τον λόγο αυτό, εντός του επόμενου δεκαήμερου οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών κέντρων θα πρέπει να φτιάξουν τις νέες λίστες των φορολογικών υποθέσεων που παίρνουν προτεραιότητα για έλεγχο ώς το τέλος του 2016.
Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από τον Σεπτέμβριο οι έλεγχοι επικεντρώνονται στους ελεύθερους επαγγελματίες - μετά το θερινό μπαράζ ελέγχων σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. 
Ειδικότερα, οι υποθέσεις που μπαίνουν σχεδόν αυτόματα στις λίστες προτεραιότητας του επόμενου τετραμήνου, σύμφωνα με την απόφαση του ΓΓΔΕ, σχετίζονται με επιστροφές φόρων, την ανάκτηση αφορολόγητων αποθεματικών αλλά και υποθέσεις όπου έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές πράξεις ή υποθέσεις με έκδοση αποδείξεων και τήρηση βιβλίων.
Η απόφαση ορίζει ότι οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών μηχανισμών θα πρέπει, δίδοντας άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωσή τους, παράλληλα και ανεξάρτητα από προηγούμενες υποθέσεις προς έλεγχο, να προτάξουν
 Υποθέσεις οι οποίες αφορούν επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Ειδικώς, οι υποθέσεις ελέγχου που αφορούν επιστροφές φόρων προτεραιοποιούνται με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. 
 Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων. 
 Υποθέσεις που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή/και η έκδοση πράξεων. 
 Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση πράξεων.  
 Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών του άρθρου 169 του Ν. 4099/2012 (ΦΕΚ Α' 250/20-12-2012), επαναλήψεις διαδικασίας και προδικαστικούς ελέγχους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου