Σελίδες

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Κάθε μήνα λογαριασμός Δ.Ε.Η. και εκκαθάριση στο δίμηνο προτείνει ο Π. Σκουρλέτης

Κάθε μήνα λογαριασμός Δ.Ε.Η. και εκκαθάριση στο δίμηνο προτείνει ο Π. Σκουρλέτης



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αθήνα,  30 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 Συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ RealFM 97,8
 
Στη  ραδιοφωνική συνέντευξη του  Υπουργού  ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη  στον Ρ/Σ Real FM 97.8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη, επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
Ν. Στραβελάκης: Κύριε υπουργέ καλό σας απόγευμα.
 
Π. Σκουρλέτης: Καλό μεσημέρι.
 
Ν. Στραβελάκης: Θέλω να ξεκινήσουμε από αυτό το γεγονός της ημέρας, για ένα πρώτο δικό σας σχόλιο και να ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι με το διαγωνισμό αυτόν θα μπει πραγματικά τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όπως προσδοκά η κυβέρνηση ή θα φύγουν οι προηγούμενοι και θα έρθουν οι επόμενοι. 
 
Π. Σκουρλέτης: Νομίζω ότι είναι το πρώτο ουσιαστικό, αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή ακριβώς που λέτε, στο να μπει τάξη, τελικά, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και βλέπετε, ακριβώς, όλος αυτός ο θόρυβος και η αντιπαράθεση, γύρω από το διαγωνισμό, δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο δεν έχει σημασία. Πρόκειται για μια θετική τομή στην υπόθεση της πληροφόρησης  και κατ’ επέκταση θα έλεγα- μιας και η πληροφόρηση είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας – στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
 
Ν. Στραβελάκης: Ωστόσο, κύριε υπουργέ, υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο που γίνεται ο διαγωνισμός αυτός. Πολλοί από τους συμμετέχοντες λένε ότι το σύστημα δεν είναι πιστοποιημένο, δεν παρέχει τις εγγυήσεις που απαιτούνται, αλλά η μεγαλύτερη ένσταση, η σοβαρότερη, είναι για την επόμενη ημέρα. Το τοπίο είναι θολό, δηλαδή θα είναι τέσσερις μέσα, θα βγουν, θα έχουν πάρει την άδεια, αλλά δεν θα ξέρουν πόσους θα έχουν  απέναντί τους. Αν αργότερα, δοθούν και πόσες θεματικές άδειες καναλιών, που θα είναι κι αυτά στη Digea και θα πάρουν κομμάτι της «πίττας» των 200 εκατ. Ευρ΄πω που είχε πει και ο πρωθυπουργός.
 
Π. Σκουρλέτης: Καταρχήν, η αντιπαράθεση που υπάρχει γύρω από τον διαγωνισμό και οι ενστάσεις είναι κατανοητές από τη στιγμή που κάποιοι υπερασπίζονται το αμαρτωλό παρελθόν τους. Και αυτό αφορά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πολεμάνε αυτόν τον διαγωνισμό, αλλά και προφανώς τους καναλάρχες που είναι ο πυρήνας της διαπλοκής στη χώρα μας. Άρα λοιπόν, εύκολα κανείς μπορεί να εξηγήσει την συμπεριφορά τους. Για το δεύτερο που λέτε, υπάρχει ο νόμος που έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, είναι νόμος του Κράτους. Με βάση αυτόν θα πορευτούμε, άλλο είναι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, άλλο είναι τα θεματικά. Για όλα αυτά υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις και…  
 
Ν. Στραβελάκης: Άρα λέτε ότι τα θεματικά δεν θα είναι πανελλαδικής εμβέλειας;
 
Π. Σκουρλέτης: Τα θεματικά μπορεί να είναι περιφερειακά, μπορεί να είναι οτιδήποτε, εν πάση περιπτώσει…
 
Ν. Στραβελάκης: Όχι, έχει σημασία αυτό, αν θα’ ναι, γιατί λέτε ότι υπάρχει νόμος…
 
Π. Σκουρλέτης: Δεν λέω ότι εγώ αυτή τη στιγμή είμαι αυτός που κανονίζω, υπάρχει ο νόμος ο οποίος είναι γνωστός σε όλους.
 
Ν. Στραβελάκης: Η αίσθηση που υπάρχει στους ενδιαφερόμενους είναι ο νόμος ανοίγει παράθυρο να είναι πανελλαδικής εμβέλειας τα θεματικά κανάλια, άρα θα είναι απέναντί τους στην «πίττα». 
 
Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορώ εγώ να σας απαντήσω γι’ αυτό, απαντά το ίδιο το περιεχόμενο του νόμου με μεγαλύτερη ακρίβεια και εγκυρότητα.
 
Ν. Στραβελάκης: Τώρα, για την επόμενη ημέρα, για τους σταθμούς οι οποίοι δεν θα πάρουν την άδεια, η εξέλιξη ποια θα είναι; Γιατί κι εκεί υπάρχουν θέσεις εργασίας οι οποίες ενδεχομένως θα χαθούν.
 
Π. Σκουρλέτης: Το καλό με αυτόν τον νόμο είναι ότι βάζει προϋποθέσεις και δικλίδες που αφορούν και τις θέσεις εργασίας και πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Κι εσείς  ως άνθρωπος ο οποίος έχετε θητεύσει στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης γνωρίζετε πολύ καλά για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, για τα λεγόμενα μπλογκάκια, για ανασφάλιστη εργασία και πολλά άλλα. Και δεν αφορούσανε μόνο τους δημοσιογράφους. Ίσως οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον οι επώνυμοι, να ήταν οι τυχεροί της υπόθεσης. Αλλά ο απλός δημοσιογράφος, το νέο παιδί, οι άνθρωποι που  είναι επιφορτισμένοι μα τα τεχνικά ζητήματα που είναι απαραίτητα για να υπάρξει σήμα, για να υπάρξει μια εκπομπή.
 
Ν. Στραβελάκης: Φαντάζομαι συμφωνείτε ότι η λύση είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα,  όχι κλείνοντας  2 – 3 σταθμούς.
 
Π. Σκουρλέτης: Μα το αντίστροφο λέω, ότι αυτός ο νόμος διασφαλίζει συνθήκες εργασιακές και κατοχυρώνει συγκεκριμένα δικαιώματα.
 
Ν. Στραβελάκης: Για τους τέσσερις που θα πάρουν την άδεια, οι υπόλοιποι;
 
Π. Σκουρλέτης: Για τους τέσσερις που θα πάρουν την άδεια, για τους υπόλοιπους που θα πάρουν θεματικές άδειες, περιφερειακές άδειες. Αν θεωρούμε ότι μπορεί να λυθεί το θέμα της απασχόλησης μέσα από έναν νόμο μακάρι να ήταν έτσι...
 
Ν. Στραβελάκης: Όχι,  αλλά ο νόμος αυτός οδηγεί ενδεχομένως…
 
Π. Σκουρλέτης: Δυστυχώς η κρίση στον τομέα της ενημέρωσης, αλλά και γενικά στην κοινωνία έχει πλήξει τις θέσεις εργασίας και ξέρετε ότι είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν αυτή την κυβέρνηση.
 
Ν. Στραβελάκης: Εσείς δεν συμφωνείτε μαζί μου ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας με την εφαρμογή αυτού του νόμου;
 
Π. Σκουρλέτης: Δεν το ξέρω αυτό.
 
Ν. Στραβελάκης: Με σταθμούς που θα αναστείλουν ή θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της λειτουργίας τους;
 
Π. Σκουρλέτης: Δεν το γνωρίζω αυτό, εάν θα χαθούν θέσεις  ή θα προστατευθούν θέσεις εργασίας.
 
Ν. Στραβελάκης: Δεν σας ανησυχεί αυτό; Σας ανησυχεί φαντάζομαι;
 
Π. Σκουρλέτης: Επαναλαμβάνω ότι δεν το γνωρίζω, ούτε έχω αυτή τη στιγμή τα στοιχεία για να ξέρω αν θα προστεθούν θέσεις εργασίας, ή αν θα «κλείσουν» θέσεις εργασίας.  Διότι η αλήθεια είναι ότι αυτή η πληροφόρηση των τελευταίων ημερών, τουλάχιστον από την πλευρά των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, βρίθει ανακριβειών και στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 
Ν. Στραβελάκης: Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Να έρθουμε και στα θέματα της αρμοδιότητάς σας κύριε υπουργέ γιατί κάθε μέρα διαβάζω από ένα μέτωπο και θα μας πείτε εσείς εάν είναι έτσι ή εάν δεν είναι. Θέλω να ξεκινήσουμε από τη ΔΕΗ. Είδα σήμερα τα στοιχεία. 350.000 καταναλωτές έχουν διακανονίσει οφειλές 1 δισ. ευρώ.  Ωστόσο, διαβάζω ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί αγγίζουν πλέον τα 2,7 – 2,8 δισ. Θα μας πείτε εσείς εάν είναι έτσι και βλέπω ότι υπάρχει ένας πόλεμος, θα μας πείτε επίσης εάν είναι έτσι, δικός σας με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, τον Μανώλη Παναγιωτάκη. Εσείς λέτε ότι υπάρχει ανεπάρκεια στον χειρισμό του θέματος από τη διοίκηση της ΔΕΗ, εκείνος – διαβάζω ότι λέει- ότι τα χέρια μου είναι δεμένα διότι δεν μ’ αφήνει ο υπουργός να κόβω το ρεύμα.
 
Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις, τουλάχιστον που να τις γνωρίζω εγώ, ότι «εκείνος λέει» και ξέρετε…
 
Ν. Στραβελάκης: Η διοίκηση της ΔΕΗ αποδίδει στον υπουργό.
 
Π. Σκουρλέτης: Ε, το αποδίδει  είναι μια δημοσιογραφική αναφορά…
 
Ν. Στραβελάκης: Εσείς θα μας πείτε, είναι έτσι;
 
Π. Σκουρλέτης: Εγώ με τον κ. Παναγιωτάκη συνεργάζομαι καθημερινά, συζητάμε, ο καθένας με βάση τη διακριτότητα  του ρόλου και του σκοπού του, του έργου που επιτελεί. Εγώ έχω την ευθύνη της πολιτικής του υπουργείου, εκείνος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
 
Ν. Στραβελάκης: Χειρίζεται σωστά το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών;
 
Π. Σκουρλέτης: Προσέξτε τώρα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να βλέπουμε και τη θετική πλευρά. Για πρώτη φορά έχουμε ένα μέτρο το οποίο έχει τόσο θετική επίπτωση μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ενώ το θέμα των ανεξόφλητων της ΔΕΗ είναι μια βραδυφλεγής βόμβα η οποία διογκώνεται τα τελευταία χρόνια και πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για πρώτη φορά βλέπουμε ότι με αυτή την ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, όπως είπατε κι εσείς πριν από λίγο, πάνω από 1 δισ. έχει μπει σε αυτή τη ρύθμιση και θα συμπλήρωνα, με βάση την χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι το 90% από αυτό το ποσό, εξυπηρετείται, διότι τώρα πια έχουν πληρωθεί και πρώτη και δεύτερη και τρίτη δόση. Αντιλαμβάνεστε πόσο ευεργετικό είναι αυτό για τους καταναλωτές.
 
Ν. Στραβελάκης: Εσείς θεωρείτε ότι κάνει καλά τη δουλειά του ο κ. Παναγιωτάκης ως προς το θέμα των λογαριασμών;
 
Π. Σκουρλέτης: Θα δούμε ποιος κάνει καλά τη δουλειά του, εγώ σας λέω για μια πετυχημένη πολιτική που υπήρξε. Και συνδυάστηκε μάλιστα αυτή η πολιτική με την επιβράβευση της συνέπειας. Όποιος πληρώνει, δηλαδή στην ώρα του και αυτός που είναι στη ρύθμιση του λογαριασμού, να έχει 15% έκπτωση. Τέτοια θετικά νέα δεν έχουμε ακούσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κι αυτό πρέπει να μας το πιστώσετε. Και στη διοίκηση της ΔΕΗ και στο υπουργείο.
 
Ν. Στραβελάκης: Είναι θετικό, όντως. Πάμε στο θέμα του κ. Παναγιωτάκη.
 
Π. Σκουρλέτης: Τι μπορούμε να κάνουμε για να δούμε, όχι μόνο το θέμα των ληξιπρόθεσμων, συνολικά σε ένα τοπίο που αλλάζει; Η αγορά ενέργειας μεταμορφώνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Κινείται στην κατεύθυνση  που ονομάζουμε ανοιχτή, απελευθερωμένη αγορά, μπαίνουν οι ιδιώτες μέσα, χάνεται το μονοπώλιο όπως το είχαμε γνωρίσει το ’70, το ’80, το ’90…
 
Ν. Στραβελάκης: Θα πάμε και σ’ αυτό, αλλά επειδή όπως ξέρετε ο χρόνος μιας συνέντευξης είναι πεπερασμένος, θέλω να μου πείτε, με τον κ. Παναγιωτάκη έχετε ζήτημα ως προς τους λογαριασμούς; Ευθέως, χειρίζεται καλά το θέμα ή όχι; Εκείνος σας καταλογίζει ότι δεν τον αφήνετε να κόψει το ρεύμα
;
Π. Σκουρλέτης: Εμένα δεν μου έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο, ότι δεν τον αφήνω να κόψει το ρεύμα, ούτε τα πράγματα μπορούν να προσεγγιστούν με τέτοιου είδους, θα έλεγα, δημοσιογραφικές απλοποιήσεις.
 
Ν. Στραβελάκης: Πρέπει να κόβεται το ρεύμα στους κακοπληρωτές;
 
Π. Σκουρλέτης: Προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να κόβεται. Όταν έχουμε περιπτώσεις ρευματοκλοπής. Αλλά είναι μια σύνθετη κατάσταση. Ξέρετε, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει εδώ και χρόνια και εμείς εγγράφουμε την απαίτηση αυτή ενώ ξέρουμε ότι δεν θα την πάρουμε ποτέ. Έχουν κλείσει πέντε – δέκα χρόνια. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη  η Πειραϊκή – Πατραϊκή και η ΑΤΘΙΣ. Αυτά είναι τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ για να καταλάβετε τι γίνεται. Δεύτερον, διαφορετικό είναι ο ξενοδόχος του μεγάλου τουριστικού νησιού, ο οποίος κατ’ επάγγελμα δεν πληρώνει ποτέ, κάνει μια ρύθμιση…
 
Ν. Στραβελάκης: Κι άλλο ο συνταξιούχος των 500 ευρώ που δεν έχει να πληρώσει στο Περιστέρι.
 
Π. Σκουρλέτης: Ναι. Και, μάλιστα, εάν είδατε και τα χθεσινά στοιχεία, ο μεγάλος αριθμός των πολιτών που δεν πληρώνει, χρωστά πάρα πολύ λίγα λεφτά από το σύνολο των οφειλών.
 
Ν. Στραβελάκης: Άρα. Για να κλείσουμε το θέμα της ΔΕΗ. Ο κ. Παναγιωτάκης κάνει καλά τη δουλειά του στο θέμα των λογαριασμών ή όχι;
 
Π. Σκουρλέτης: Εμείς με τον κ. Παναγιωτάκη είμαστε σε μια καθημερινή επικοινωνία έτσι ώστε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας σ’ αυτό το φλέγον ζήτημα.
 
Ν. Στραβελάκης: Πάντως η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ σας κατονομάζει. Λέει ότι ο εποπτεύων υπουργός, με δηλώσεις του για τις ανείσπρακτες οφειλές, κλείνει το μάτι στους κακομαθημένους πελάτες της ΔΕΗ.
 
Π. Σκουρλέτης: Ναι το διάβασα αυτό της ΓΕΝΟΠ. Εάν έχει κάποια πρόταση που μπορεί να την κάνουμε δεκτή για να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία, να την καταθέσει. Αλλά να σας πω και μία πρόταση τώρα.  Χθες πρότεινα στον κ. Παναγιωτάκη, επειδή είχαμε μια συνεργασία, ότι θα πρέπει ίσως η ΔΕΗ να σκεφθεί να μην  εκδίδει πια τους λογαριασμούς στο δίμηνο, (έναντι στο δίμηνο και εκκαθαριστικός στο τετράμηνο), αλλά να εκδίδει έναντι στον μήνα, εκκαθαριστικό στο δίμηνο, όπως κάνει όλος ο ανταγωνισμός της. Αυτό θα διευκολύνει και τον κόσμο να αποπληρώνει μικρότερα ποσά κα, αντιλαμβάνεστε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να εισπράττει…
 
Ν. Στραβελάκης: Τι σας είπε, το βλέπει θετικά ο κ. Παναγιωτάκης αυτό;
 
Π. Σκουρλέτης: Το μελετάει.
 
Ν. Στραβελάκης: Είναι μια πολύ καλή πρόταση νομίζω και για τους καταναλωτές. Λογαριασμοί κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο για να είναι μικρότεροι και πιο ευέλικτος ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
 
Π. Σκουρλέτης: Έναντι στον μήνα, εκκαθαριστικός στο δίμηνο.
 
Ν. Στραβελάκης: Διαβάζω παρ’ όλα αυτά ότι δεν είναι αυτό το  μόνο μέτωπο, το ρήγμα σας είναι και ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Ο κ. Παναγιωτάκης, αναφερόμενος στην στρατηγική της ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι συμπράξεις χωρίς επενδύσεις όπως επιδιώκουν ορισμένοι, δεν ενδιαφέρουν την επιχείρηση. Και λένε ότι εσείς θέλετε συμπράξεις με ιδιώτες.
 
Π. Σκουρλέτης: Δεν είναι έτσι ακριβώς. Χθες διάβασα μια επιστολή του κ. Παναγιωτάκη προς ένα site  το οποίο καλύπτει τα του χώρου της ενέργειας, όπου έλεγε ότι εμείς ως ΔΕΗ θέλουμε τις συμπράξεις αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Άρα, κατέθεσε μια άποψη για το πώς αντιλαμβάνεται την στρατηγική των συμπράξεων.
 
Ν. Στραβελάκης: Έχετε διαφωνία στο θέμα αυτό, για τις συμπράξεις με τους ιδιώτες, με τον κ. Παναγιωτάκη;
 
Π. Σκουρλέτης: Ξέρετε, σας το είπα και πριν, είναι δυο διαφορετικοί ρόλοι. Εμείς, ως πολιτική ηγεσία χαράζουμε μια γενική στρατηγική για τα θέματα της ενέργειας. Η διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει αυτό να το κάνει συγκεκριμένο, καθημερινό επιχειρηματικό σχεδιασμό. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και δεν είναι σωστό να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε με τον ίδιο τρόπο την πρόθεση του ενός και του άλλου.
 
Ν. Στραβελάκης: Πάντως παρακολουθείτε κι εσείς τα δημοσιεύματα, έχω δυο τρία μπροστά μου, που λένε άγρια σύγκρουση, ο ένας από τους δύο θα επιβιώσει, ο Σκουρλέτης θα πάει Γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιωτάκης θα μείνει ή ανάποδα.
 
Π. Σκουρλέτης: Κάθε υπουργός έχει ένα ολόκληρο άλμπουμ από δημοσιεύματα. Σ’ αυτό η κυβέρνηση αυτή έχει σπάσει ένα ρεκόρ. Έχει ο καθένας το προσωπικό του άλμπουμ.
 
Ν. Στραβελάκης: Κρατώ απ’όλο αυτό, για να μη συνεχίσουμε, ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα αυτά που γράφονται για τις σχέσεις σας με τον επικεφαλής της ΔΕΗ.
 
Π. Σκουρλέτης: Όχι, δεν είναι πραγματικότητα.
 
Ν. Στραβελάκης: Πάμε τώρα στο άλλο θέμα, το είχατε πει στην REALNEWS ότι διαφωνείτε με….
 
Π. Σκουρλέτης: Είπατε και κάτι άλλο όμως, για το θέμα του Γραμματέα.
 
Ν. Στραβελάκης: Ναι. Κάποιοι λένε ότι θα λήξει η μάχη…
 
Π. Σκουρλέτης: Να σας πω κάτι ανεξάρτητα από την  αναφορά στο πρόσωπό μου. Σε κόμματα δημοκρατικά, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική πολιτική σκηνή, ούτε προαναγγέλλονται, ούτε διορίζονται οι Γραμματείς. Εκλέγονται μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, από την Κεντρική Επιτροπή, από τα Συνέδρια.
 
Ν. Στραβελάκης: Απλώς θέλουν να σας ανασχηματίσουν κάποιοι καλοθελητές.
 
Π. Σκουρλέτης: Είναι τελείως διαφορετικό. Ο ανασχηματισμός είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, εκεί διορίζονται οι υπουργοί, αλλά οι γραμματείς εκλέγονται.
 
Ν. Στραβελάκης: Σωστά, τώρα πάμε στο θέμα της ΔΕΗ. Το είχατε πει στην REALNEWS στις 7 Αυγούστου. Κατηγορηματικά όχι στην πώληση του 17% της ΔΕΗκαι είχατε στρέψει τα βέλη σας και κατά του κ. Πιτσιόρλα , που λέτε ότι το γνωρίζει αλλά εμφανίζεται να κάνει πως το αγνοεί. Από τότε υπήρξε εξέλιξη; Κατάλαβε αυτό που λέτε ο κ. Πιτσιόρλας ή είναι ακόμη απέναντί σας;
 
Π. Σκουρλέτης: Ό΄τι είχα να πω γι’ αυτή την άποψη και για το πρόσωπο του κ. Πιτσιόρλα το έχω πει και θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί. Δεν είναι θέμα μιας προσωπικής αντιπαράθεσης.  Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία αυτής της παλιάς πρότασης για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ και λέω ότι δεν έχει καμία μα καμία…
 
Ν. Στραβελάκης:  Σταθείτε, να κλείσουμε το θέμα του κ. Πιτσιόρλα και να μπούμε στην ουσία της ΔΕΗ. Επειδή είχατε πει και ότι μπαίνει και σε ξένα χωράφια, να κάτσει στα αυγά του, όλα αυτά που είχατε πει; Έχουν  έχουν χαμηλώσει οι τόνοι με τον κ. Πιτσιόρλα;
 
Π. Σκουρλέτης: Σας επαναλαμβάνω. Ό’τι  είχα να πω  το έχω πει, δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, με ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής. Και σας λέω λοιπόν ότι τρία πράγματα, τρία κακά πράγματα, ετοίμαζε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για τη ΔΕΗ. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%. Το ακυρώσαμε και εφαρμόζουμε ένα άλλο σχέδιο το οποίο κατοχυρώνει στο Δημόσιο το 51% των δικτύων της χώρας. Το δεύτερο ήταν η μικρή ΔΕΗ, το ακυρώσαμε και αυτό με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο και το τρίτο ήταν που είχε περάσει το 17% της μετοχικής της σύνθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ. Νομίζω ότι πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν έχει καμία λογική το να προχωρήσει αυτή η ιδιωτικοποίηση…
 
Ν. Στραβελάκης: Ναι, αλλά λένε Υπουργέ ότι το κυβερνητικό συμβούλιο και επικαλούνται και το ΦΕΚ 25 Μαΐου,  έχει εγκρίνει την πώληση του 17% της ΔΕΗ που έχει ήδη περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
 
Π. Σκουρλέτης: Όχι, λάθος κάνετε. Το ΦΕΚ το συγκεκριμένο δεν είναι απόφαση ιδιωτικοποίησης.
 
Ν. Στραβελάκης: Περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ.
 
Π. Σκουρλέτης:  Όχι, υπήρχε στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι κάτι που υπήρχε.
 
Ν. Στραβελάκης: Άρα τι λέει αυτή η απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου;
 
Π. Σκουρλέτης: Το ΦΕΚ είναι μια διαδικασία ρουτίνας, η οποία επικαιροποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά είχαν περάσει από τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, κάποια ήδη έχουν αρχίσει και φεύγουν. Με τη συγκρότηση του νέου υπερταμείου, θεωρώ ότι το 17% μαζί με το υπόλοιπο θα πρέπει να πάει στον πυλώνα της αξιοποίησης στα πλαίσια του νέου υπερταμείου.
 
Ν. Στραβελάκης: Πάντως υπάρχει διαφωνία και το ξέρετε από τον κ. Πιτσιόρλα και το ΤΑΙΠΕΔ γι’ αυτό που βάζουν στο στόχαστρο και άλλοι Υπουργοί, όχι μόνο εσείς, και ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Δρίτσας που μιλούσαμε προ ημερών. Θεωρείτε ότι πάει καλά η συνεργασία κυβέρνησης – Πιτσιόρλα, μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Δηλαδή υπουργοί να βάλουν κατά του κ. Πιτσιόρλα και ο κ. Πιτσιόρλας να απαντάει ότι αυτοί φθείρουν την κυβέρνηση όχι εγώ, τι να σας πω, εγώ εφαρμόζω τις αποφάσεις. Είναι εικόνα για τους επενδυτές αυτή θετική;
 
Π. Σκουρλέτης: Θα σας το έλεγα διαφορετικά. Θεωρώ ότι ακριβώς επειδή είναι κρίσιμο το πόστο του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος να μπορεί να συνεννοείται με τους υπουργούς και να χαίρει της εμπιστοσύνης τους.
 
Ν. Στραβελάκης: Και αυτός είναι ο κ. Πιτσιόρλας;
 
Π. Σκουρλέτης: Αυτό θα φανεί
 
Ν. Στραβελάκης: Τώρα το κάνατε χειρότερο.  Λοιπόν εγώ κρατώ αυτό που είπατε και ποτέ δεν μιλάτε στην τύχη κ. υπουργέ. Επανασχεδιάζετε τις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά και αυτό είναι με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου;
 
Π. Σκουρλέτης: Προσέξτε. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλεί τον ρόλο και την πολιτική της στο να εφαρμόζει μόνο τη συμφωνία που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι. Έχει άποψη για τα πράγματα.
 
Ν. Στραβελάκης: Το λέω γιατί για παράδειγμα μου στέλνουν τώρα μήνυμα, πηγή που γνωρίζει, «ακούω τον υπουργό αλλά τοΔΝΤ επιμένει να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ».
 
Π. Σκουρλέτης: Μα δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτός που το λέει δεν ανακάλυψε την Αμερική.
 
Ν. Στραβελάκης: Επειδή σας ακούει προφανώς θέλει να το υπενθυμίσει.
 
Π. Σκουρλέτης: Σας λέω λοιπόν ότι προφανώς ήταν μία επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά το 17%, το είπαμε πριν. Από εκεί και έπειτα εμείς καταθέτουμε μια διαφορετική πολιτική για την αξιοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων που συμμετέχει το Δημόσιο.
 
Ν. Στραβελάκης: Σε συμφωνία με τους δανειστές; Γιατί καλώς ή κακώς…
 
Π. Σκουρλέτης: Προσέξτε να δείτε, με τους δανειστές συζητάμε. Και με το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, για να σας φέρω ένα απτό,  πραγματικό παράδειγμα, δεν είχαμε συμφωνήσει στην αρχή, τους πείσαμε ότι αυτό είναι πιο σωστό από την ιδιωτικοποίηση του 66%.
 
Ν. Στραβελάκης: Άρα θεωρείτε ότι θα τους πείσετε στο νέο σχέδιο;
 
Π. Σκουρλέτης: Ναι αλλά για να πείσεις κάποιον πρέπει να έχεις θέση, πρέπει να έχεις στόχευση, πρέπει να έχεις πρόγραμμα, πρέπει να έχεις αντίληψη και στρατηγική, αυτά όλα τα διαθέτουμε.
 
Ν. Στραβελάκης: Δύο σύντομες ερωτήσεις για κλείσουμε. Ελπίζω και σύντομες απαντήσεις. Το ένα είναι σε κάποια προ απαιτούμενα εμπλέκεται και το δικό σας Υπουργείο, θα είναι στην ώρα τους ειλημμένες οι αποφάσεις και θα έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες;
 
Π. Σκουρλέτης: Νομίζω πως ναι. Έχουμε προχωρήσει, γιατί ένα από αυτά είναι η πορεία εφαρμογής του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ, κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το νέο θεσμικό πλαίσιο ήδη ψηφίστηκε στις 4 Αυγούστου από τη Βουλή. Μένουν διάφορα άλλα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα που νομίζω ότι θα υπάρξει απόλυτη συνέπεια με τα συμφωνηθέντα.
 
Ν. Στραβελάκης: Και το δεύτερο ζήτημα, είδα νωρίτερα και διαρροή από πηγές του υπουργείου σας για τον ΔΕΣΦΑ, σας χρεώνουν το διαφαινόμενο ναυάγιο με τους Αζέρους της SOCAR, για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, λέγοντας ότι για όλα φταίει ο Σκουρλέτης, ο οποίος μείωσε τα τέλη, άρα θα έχει λιγότερα έσοδα η SOCAR, άρα φεύγει.
 
Π. Σκουρλέτης: Πως μπορεί να φταίει κάποιος όταν μειώνει τα τέλη χρήσης και υπήρχε το αίτημα να αυξηθούν κατά 68%, και ευνοεί στην πράξη την επιχειρηματικότητα;
 
Ν. Στραβελάκης: Θα έχει λιγότερα έσοδα…
 
Π. Σκουρλέτης: Μισό λεπτό, το δίλημμα είναι πραγματικό κα αμείλικτο. Θέλουμε να επιβαρύνουμε το ενεργειακό κόστος της παραγωγής στην Ελλάδα;
 
Ν. Στραβελάκης: Προφανώς όχι, αλλά αν έχει συμφωνήσει ο αγοραστής να έχει περισσότερα έσοδα;
 
Π. Σκουρλέτης: Μα δεν αφορά τον αγοραστή, συγνώμη.
 
Ν. Στραβελάκης:  Μα αφορά την συμφωνία που έχει υπογράψει.
 
Π. Σκουρλέτης: Ο διαγωνισμός δεν έλεγε ότι θα έχεις 68% δυνατότητα αύξησης των τελών χρήσης.
 
Ν. Στραβελάκης: Έτσι λένε οι Αζέροι, έτσι διαδίδουν.
 
Π. Σκουρλέτης:  Μα δεν είναι έτσι, είναι δημόσια αυτά, δεν το λέω μόνο εγώ, ούτε αυτοί τολμάνε να το πούνε έτσι. Θεωρούν ότι με την κίνηση που κάναμε αυτή τη στιγμή, που είναι προστασίας της εγχώριας παραγωγής και των ελληνικών νοικοκυριών θα έχουν κάποιες απώλειες με βάση τον προηγούμενο κανονισμό τιμολόγησης και μάλιστα έρχονται και λένε ότι αντ’ αυτού να μας αποζημιώσετε δίνοντας όλο το ταμείο των ρευστών διαθεσίμων που έχει αυτή τη στιγμή ο ΔΕΣΦΑ. Και σας ρωτάω εάν αυτό είναι μια πρακτική ενός υποψήφιου επενδυτή, ο οποίος θα έρθει για να επενδύσει στη χώρα. Θυμίζει άλλα πράγματα, δε θέλω να τα χαρακτηρίσω.
 
Ν. Στραβελάκης: Άρα γιατί διαρρέει η SOCAR, διαρρέουν οι Αζέροι ότι φεύγουν χρεώνοντας σας την ευθύνη;
 
Π. Σκουρλέτης:  Γιατί θέλουν να μετακυλήσουν, ίσως, την ευθύνη ενός ενδεχόμενου ναυαγίου, εμείς επαναλαμβάνω δεν έχουμε πειράξει τους όρους του διαγωνισμού κατ’ ελάχιστον.
 
Ν. Στραβελάκης: Άρα λέτε ότι μειώνοντας τα τέλη δεν πειράζετε τους όρους του διαγωνισμού…
 
Π. Σκουρλέτης: Προφανώς, αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος…
 
Ν. Στραβελάκης: Δεν τους μειώνετε τα έσοδα…
 
Π. Σκουρλέτης:  Λέω ότι οι όροι του διαγωνισμού δεν σχετίζονται με αυτό που λέτε εσείς τώρα.
 
Ν. Στραβελάκης: Δεν το είχαν υπογεγραμμένο ότι τόσα θα παίρνουν.
 
Π. Σκουρλέτης:  Όχι βεβαίως.
 
Ν. Στραβελάκης: Γιατί αυτή η εντύπωση είχε δημιουργηθεί.
 
Π. Σκουρλέτης: Μα είναι δυνατόν; Αν το είχε κάνει κι αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση, ε τότε θα ήταν για κρέμασμα, εντός εισαγωγικών, που λέει ο λόγος, για να μη παρεξηγηθώ.
 
Ν. Στραβελάκης: Μάλιστα. Απαντήσατε σε όλα κ. υπουργέ, μας πιέζει ο χρόνος, μακάρι να είχαμε κι άλλον, σας ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία.  
 


http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου