Σελίδες

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΓΓΔΕ Πότε και πώς θα γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι - Οδηγίες στις εφορίες

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΓΓΔΕ

Πότε και πώς θα γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι - Οδηγίες στις εφορίες

Πότε και πώς θα γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι - Οδηγίες στις εφορίες

Οδηγίες για την διενέργεια και εντατικοποίηση των μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων προς τις ΔΟΥ έδωσε ο ΓΓΔΕ 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών που διενεργούν τον μερικό επιτόπιο έλεγχο πρόληψης (ΥΕΔΔΕ, Δ.Ο.Υ., πλην των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ, Πλοίων και Κατοίκων Εξωτερικού), θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους και να μεριμνούν για τη συγκρότηση και λειτουργία συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, με προτεραιότητα σε κλάδους ή φορολογούμενους με υψηλή παραβατικότητα. Επισημαίνεται ότι, προκειμένου για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των ελέγχων αυτών έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο πλάνο ελέγχων ανά υπηρεσία, η υλοποίηση του οποίου θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ελέγχων, τη ΔΙΠΑΕΕ και τους Προϊσταμένους των Φορολογικών Περιφερειών, κατά περίπτωση.
 
Τα συνεργεία ελέγχου θα αποτελούνται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους (στην περίπτωση μάλιστα των Δ.Ο.Υ. στα συνεργεία δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι και όχι μόνον όσοι υπηρετούν σε τμήματα Ελέγχου) και θα διενεργούν μερικούς επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής των οικείων διατάξεων, του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), του ν. 2859/2000, όπως και του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν. Οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών πρέπει να μεριμνούν για τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής, εκδίδοντας γενική χειρόγραφη εντολή ελέγχου.
Τέλος, αναφέρεται ότι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητήθηκε και θα παρασχεθεί η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν τους θερινούς μήνες, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου, τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών απαιτείται να έρθουν σε επαφή με τους κατά τόπους αστυνομικούς διευθυντές για τον προγραμματισμό των σχετικών ελέγχων.
Οι έλεγχοι εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων διενεργούνται σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με προτεραιότητα σε αυτούς που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα. Οι κλάδοι με την υψηλή παραβατικότητα δύνανται να εξευρίσκονται:
1. Από τα στοιχεία του αρχείου της υπηρεσίας και τα στοιχεία που τηρούνται στο ΟΠΣ-ELENXIS
2. από έγγραφη πληροφόρηση (δελτία πληροφοριών, καταγγελίες φορολογουμένων κλπ.) και
3. από επιλογή από εξωτερική πληροφόρηση ή άλλη αιτία, του Προϊσταμένου της υπηρεσίας.
Έργο των συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων είναι η διενέργεια ελέγχων για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής των οικείων διατάξεων, του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), του ν. 2859/2000, όπως και του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν. 


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Περίπου 10 τόνους λαθραίο οινόπνευμα και 20.000 προϊόντα «μαϊμού» έπιασαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην Κρήτη

Περίπου 10 τόνους λαθραίο οινόπνευμα και 20.000 προϊόντα «μαϊμού» έπιασαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην Κρήτη

Περίπου δέκα τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και 20.000 «μαϊμού» προϊόντα είναι -μεταξύ άλλων- η «σοδειά» του ΣΔΟΕ από ελέγχους σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν σήμερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
«Θα βγουν σήμερα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ όλο αυτό το διάστημα, που έπιασε τόνους από λαθραίο οινόπνευμα, μαϊμού προϊόντα" σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και εξήγησε ότι οι περίπου δέκα τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και τα περίπου 20.000 «μαϊμού» προϊόντα θα κατέληγαν σ' εμάς, τους καταναλωτές.
«Ειδικά τα θέματα της λαθρεμπορίας του αλκοόλ έχουν σχέση με την υγεία μας» τόνισε, εξηγώντας πως «όλο αυτό το οινόπνευμα θα κατέληγε στους πολίτες μέσα από τη διαδικασία των λαθραίων ποτών, που το μόνο για το οποίο δεν φημίζονται είναι τα θέματα υγείας».
Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, εξηγώντας πως «υπάρχει ένας σχεδιασμός κι ένας συντονισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ξέρουμε τον αντίπαλό μας και είμαστε αποφασισμένοι και να δώσουμε τη μάχη και να πετύχουμε αυτά που πρέπει».
Σε ό,τι αφορά το θέμα του πλαστικού χρήματος, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της χρήσης του διότι θα βοηθήσει, όπως είπε, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Προηγουμένως «δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κίνητρα, ενώ με το νομοσχέδιο που προωθείται δίνουμε κίνητρα στους πολίτες και από την άλλη βάζουμε και υποχρεωτικά μέτρα απέναντί τους, όπως γίνεται σε άλλες χώρες» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Για την πορεία των εσόδων, αφού επισήμανε πως «έξι μήνες που τα έσοδα ήταν πάνω από το όριο του προϋπολογισμού δεν υπήρχε πουθενά σαν είδηση -τουλάχιστον σε μία κατηγορία ΜΜΕ που θέλουν να υποκαταστήσουν την αντιπολίτευση στον ρόλο τους απέναντι στην κυβέρνηση- και όταν τον Ιούλιο είχαμε κάποια άλλη εξέλιξη, αμέσως έγινε πρώτο θέμα και μάλιστα υπερτονισμένο» παρέθεσε τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Είχαμε υπέρβαση εσόδων 954 εκατ. στο εξάμηνο. Στον μήνα Ιούλιο, τον πιο δύσκολο για τα έσοδα, που είχαμε στόχο 5,6 δισ, αντί γι αυτά πιάσαμε περίπου 5,25 δισ. στα έσοδα. Ικανοποιήσαμε τον στόχο κατά 95% [...]. Τον Ιούλιο είμαστε κατά 333 εκατ. κάτω από τον στόχο για τον μήνα αυτόν, στο επτάμηνο όμως είμαστε πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού και με τους ελέγχους που ξεκινήσαμε θα πάμε πολύ καλύτερα» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Τρ. Αλεξιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα φαινόμενα βίας ή εκφοβισμού απ' όσους προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο

Τρ. Αλεξιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα φαινόμενα βίας ή εκφοβισμού απ' όσους προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να συμβιβαστεί ή να εφησυχάσει με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Θα είμαστε σε μία διαρκή σύγκρουση, ειδικά με τα θέματα φοροδιαφυγής» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά ψάχνουν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν αυτό που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και είναι δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα και αυτά που βλέπετε το τελευταίο διάστημα είναι η κορυφή του παγόβουνου».
Σχετικά με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και την προσπάθεια ορισμένων επιχειρηματιών να ξεφύγουν από την «τσιμπίδα» του νόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «δυστυχώς, κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν να παίξουν με τη φωτιά» παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για το τι πρέπει να γίνει.
Έστειλε δε μήνυμα «σε όλους αυτούς, οι οποίοι με διάφορους μεθόδους βίας ή εκφοβισμού προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο είτε απειλώντας τους υπαλλήλους που πάνε να κάνουν τους ελέγχους είτε αφήνοντας υπονοούμενα κλπ., ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ως Δημόσιο, ως κράτος, ως Πολιτεία, να υποχωρήσουμε σ' αυτά τα φαινόμενα».
Προειδοποίησε επίσης ότι «όσοι εμποδίζουν τον έλεγχο ή προσπαθούν να παρεμποδίσουν ή να εκφοβίσουν τους ελεγκτές να ξέρουν ότι έχουν κλείσει συμβόλαιο για να κατασκηνώσουμε στα καταστήματά τους» και συμπλήρωσε: «Θα στοχοποιηθούν τα καταστήματά τους και όσοι δημιουργούν αυτά τα προβλήματα θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να κλέβει, να συλλαμβάνεται την ώρα της κλοπής και να επιτίθεται σ' αυτούς που τον συνέλαβαν για την κλοπή. Είναι απαράδεκτα πράγματα».
Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην ευθύνη των πολιτών απέναντι στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως θα «πρέπει να αποφασίσουμε σ' αυτή την κοινωνία, αν είμαστε πολίτες ή υπήκοοι» καθώς «όταν είμαστε πολίτες έχουμε δικαιώματα και έχουμε και υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από την Πολιτεία να βάλει έξω από κάθε κατάστημα έναν εφοριακό ή έναν αστυνομικό για να κάνει ελέγχους».
Υπογράμμισε πως «όσα μέτρα και να πάρουμε, όσους θεσμούς κι αν αλλάξουμε, ό,τι και να γίνει, πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι τα θέματα της φοροδιαφυγής αφορούν τους ίδιους και δεν είναι κάποιος εξυπνακισμός ή τέλος πάντων μια -κατά το κοινώς λεγόμενο- μαγκιά να γίνονται αυτά τα πράγματα».
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «πρέπει οι πολίτες να έχουν την κουλτούρα να ζητούν αποδείξεις και να καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα», καθώς «αν εμείς δεν καταλάβουμε ότι ως πολίτες πρέπει να αντιστεκόμαστε σε αυτά τα φαινόμενα, τότε αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται».
ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΔΕ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

Αποδείξεις: Τι πρέπει να ζητούν οι πελάτες - Τι υποχρεούνται οι επιχειρηματίες

Αποδείξεις: Τι πρέπει να ζητούν οι πελάτες - Τι υποχρεούνται οι επιχειρηματίες

Οδηγίες στους καταναλωτές για τις αποδείξεις που πρέπει να παίρνουν στα καταστήματα αλλά και για το τι πρέπει να ζητούν ανάλογα με τον τρόπο που πληρώνουν, δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οπως αναφέρει, με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων των υπηρεσιών της αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων, υπενθυμίζονται τα εξής:
- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.     
- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα – βάσει νόμου – να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού. 
Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερος λογαριασμός για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου